Провинцијалци и Граѓани на метрополата

Дискусија во 'Канта' започната од LivingGlam, 4 октомври 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Скопје е пренаселено и тоа благодарејќи на провинцијата,веке станува напнато за живеење во Скопје,јас искрена да бидам сакам некаде надвор од Скопје да живеам.

На SuperGirl24, Cinderfakinrella и elimkd им се допаѓа ова.
  2. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2016
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    7.434
    @CameliaMiller каква врска има Дебар Маало? о.О

3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.966
    Ако единствена цел во животот ти е да најдеш маж кој што ќе те издржува, сеедно е дали си од Ресен или од Дебар маало :)

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2016
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    7.434
    Скопјанка сум, а дечко ми живее у Дебар Маало... Затоа прашав.
    А, не сум од периферијата на Скопје :)

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  5. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    70.692
    Како не сфаќате дека проблемот што Скопје е пренаселено не е благодарение на провинцијата,туку е заради погрешното распределување на средствата низ останатите места??? Се' е лоцирано во Скопје, само во Скопје се гради и вложува. Ете кажав и прееска, Струга цутеше во раните 90ти, денес е дно за жал

И ете, нели имаше реформа Факултет за сите, во секој град... Јас ја имав таа (не) среќа да останам дома да студирам... И се каам поради тоа, првенствено затоа што мислам дека можев да постигнам и научам повеќе, а второ бидејќи баш со таа реформа факултети завршија и оние кои едвај поминаа средно... Таквите денес мене ми земаат работно место... Секој бара начин да егзистира, да имам работа тука, не би ја оставила Струга ни за 100 Скопјиња

На Victorian, *Amethyst*, Annath и 25 други им се допаѓа ова.
  6. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    29.419
    Значи оние провинцијалкине де4ковците ни ги земаа. Сега ние скопјанките ќе си останаме без де4ковци, стари моми ;(;(;(;(;(;(;(;(;(

Ок сеа озбилно. Мене нит ми е битно дали е некој од друг град или од Скопје нит ми мења нешто. Имам другарки од сите градови и си ги сакам и почитувам ептен. Никад не сум ги сметала за класа подолу само зошто не се од Скопје, што е и нормално.

Имам и другарки што ги исмејуваат овие што не се од Скопје и не сакаат да се дружат со нив, ама тоа си е нивна работа. Јас не можам да им сменам мислење ниту тие мене. И тоа е.

И ич да не си патите, дали сте од Скопје или од друг град, или од село.
    И така Македонијава ни е цела мизерна :D

На Victorian, Annath, pravnicka_2604 и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.992
    Јас вака да ви кажам ко Скопјанка, одма би се преселила во Струмица или Битола па и Охрид, Куманово (од тука имам и потекло) на пример да имам шанса и да најдам работа таму, 100 пати поубави градови се од Скопјево, се овде бетон стана (во Карпош или Центар не би живеела ни да ми платат, Аеродром сум па ај порастеретено е:rofl:) ноќен живот спадна на нула последниве години, во другиве градови што сум била се журкаат луѓево ко луди, боље дискотека од Селект нема во државава:DЦени напумпани до плафон а ништо не добиваш освен гушење во прашина и бетон, да беше државава ко што треба и да се инвестираше секаде во државава а не само Скопје, пола празен ќе останеше градов.

На Chanell*, *Amethyst*, SuperGirl24 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. darko clash

darko clash Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    191
    Не сте вие иселениците дотолку добро интегрирани како шо се претставувате,поготово не у Европа. Да не продаваме магла.

На ivi1987 и carangigia им се допаѓа ова.
  9. darko clash

darko clash Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    191
    Членката шо спомна заслуга ја кажа вистината. Никој не е пожелен настрана од своето место на раѓање,во друг град или друга држава, освен ако не нуди извонредни работни и морални квалитети. Не над пола милион ми дошле во Скопје преку врски да работат нешо шо секој просечен Скопјанец може да го работи и бараат да се молчи како да е најнормално. Најјлесно е да најдеш на готово, зашто не превземат иницијативи за развој на нивните градови и села?

На kukla21, ivi1987 и carangigia им се допаѓа ова.
  10. cheerleader

cheerleader Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    192
    Decko ti se zaebavas so nas ili .. ? Vo Makedonija zivees? :^)

На YoungandBeautiful, Victorian, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168

Е тоа е болката значи. :D
    Зашто некој се `на готово`, а ти да го потиш газот цел живот за истото тоа, а големи се шансите и никогаш да не стигнеш до тоа ниво..
    За тоа не треба да бидете гневни на Скопјани зашто ништо не се криви што некој имал помалку ксмет и се родил во населено место без просперитет, родителите требало да мислат на време.

На elimkd, CameliaMiller и Cinderfakinrella им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.966
    Порано се пораѓаа у авион над САД и по европските земји, се криеа трудни по граници, сега по ново се пораѓаш у воз за Скопје...
    Не е заебанција, Скопје е!

Јер како метропола се' уште нема асален јавен превоз ниту паркинг, што е тоа канализација, улично осветлување.... Битно "ова е само наше Скопје" и не го даваме на провинција :rofl:

Оти сигурно провинција има таен план како да го освои Скопје и да го исчисти од чистокрвните.

На YoungandBeautiful, Victorian, ♣ Alba Viduam ♣ и 15 други им се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.182
    Допаѓања:
    124.680
    Не ми се верува што се не прочитав. Само ние се замараме со провинцијалци и Скопјани:x . Смешки. Македонче .

На YoungandBeautiful, Victorian, ♣ Alba Viduam ♣ и 16 други им се допаѓа ова.
  14. Novecento

Novecento Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    2.475
    Мене па ме курчи коа правам муабет со луѓе и као сакаат да ме упознат со некоја и први епитети као центарска цура била, граЦко дете, не ко оние демек неизживеани, на што ги гледам бледо, кимам со глава, ги прашувам зашто они не се обидат да ја бркнат, и као демек што за нас урбана цура не ни треба. Ахам, да.
    Мизерно и трагично е колку околината пробува да ти се напика во приватниот живот, малограѓанштината си зема огромен замав во двете сфери подеднакво (село и град). Се` зависи од тебе колку и како ќе прифатиш, дали сето тоа ќе го вметнеш како најобичен трачарски муабет или ќе биде твојот личен lifestyle.

На Victorian, azelea, theowndemon и 3 други им се допаѓа ова.
  15. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Одсекогаш сум бил против делење на луѓето зборот" Провинција,,
    лично за мене некако ми е шугав збор.
    Јас сум роден во Скопје да Скопјанец сум но моите родители потекнуваат од ван Скопје така да и јас се осеќам како од провинција.
    А и се кладам дека 80% од населениево во Скопје сме дојденци и не треба да вреѓаме или омаложуваме луѓе од страна што се дојдени,затоа што и нашите некогаш биле провинцијалци.
    Од лечење комлекси,глумење граѓани почна од градов да ми се гади све лета во облаци,НЕ ЗАБОРАВАЈ ТВОИТЕ ОД КАЈ ДОШЛЕ!!!
    Кај сакам ќе одам,кај сакам ќе живеам јас сум жител на Р.М и сите останати како мене.
    Ова исто како порано кога ќе отидевме у друга населба мораше да се степаме со улични хулигани.
    Ах бре Македонче затоа одиме наназад со времето(за жал)

Молим ако има некој против ова да не ме цитира немам време да се објаснувам.
    Благодариме унапред.:D

Зоки ви посакува убава вечер:beer::drunk:
    :music:
    :dance:

На YoungandBeautiful, Momichka, Victorian и 16 други им се допаѓа ова.
  16. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.636
    Зарем уште се расправате? :D

На Victorian, azelea, realGirl и 7 други им се допаѓа ова.
  17. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Остај ги нека се расправаат баш е забавно на темава ..:lol::rofl:

На azelea, elimkd и orhideea им се допаѓа ова.
  18. darko clash

darko clash Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    191
    Шу врска има во која држава сме. И во другите држави од некаде почнале да решаваат проблеми ама Р.Македонија располага со народ кој проблемите не сака да ги решава, туку живее за да се шлепа.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Мене пa мнoгу ми сметa штo пoвеќетo дoјдени вo Скoпје плукaaт пo грaдoв, небaре некoј сo силa ги дoнел тукa.
    Сегa кoгa ми се сите oвци нa брoј ич не ми е гaјле кoј oд кaде е и кaкo дoшoл вo Скoпје.
    Нo кoгa сo прoсек скoрo 9, седев 7 гoд. без рaбoтa, a вo меѓувреме луѓе сo кoи дружев (oд провинција) рaбoтеa вo држaвни институции, и те кaкo ми беше вaжнo.

На cresa-jagoda, wanderlust, elimkd и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    @sanjaeva Која е логиката на муабетот? :^) Компетентност за работа не значи дека условот е да имаш 9 или 10 просек. Исто така, местото од каде доаѓаш не е услов, па да велиш луѓе од страна работеле во државни институции, како да немале право :^)
    Како за академски граѓанин со просек 9, мислењето ти е :tmi:
    :d::drunk:

На Momichka, Victorian, manja666 и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.