1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Провинцијалци и Граѓани на метрополата

Дискусија во 'Канта' започната од LivingGlam, 4 октомври 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.698
    Дојди еве во Свети Николе и види како се живее, пола град е без работа. Прашај колку фабрики има тука. Дали за градежен инжинер и програмер има работа тука? Епа нема, само за у конфекција има. А сигурно дека никој нејќе детето да му работи во конфекција за 10.000 ако мизерувал 4-5 години за да го школува да заврши факултет. Ако поголемиот дел и работот во конфекција.

Сигурно некој од арно нема да дојде во Скопје и да живее во "метрополата" ако има работа во другите градови. И не се криви провинцијалците што идат во Скопје затоа што ако имаш итна работа или треба на лекар да одиш и да нејќеш ќе мора да одиш. Знаеш дека во Свети Николе НЕМА БОЛНИЦА? Плус цела источна Македонија е назад, знаеш ли колку помизерно станува, се повеќе и повеќе се отселуваат луѓето во странство затоа што политичарите тука трчат само за гласови а кога треба да направат нешто ги нема никаде.

Не ме иритира зборот ПРОВИНЦИЈА, ме иритира заглавеноста на некои луѓе во средниот век и ограничените размислување.

На Momichka, crimson, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  2. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Абе душо не ширам омраза само кажав тоа што слушнав Охрид е преубав град рака на срце само не би на одмор таму цените се прескапи кога ќе видиш дека се работи за езеро членката погоре пиша 950 денари за бифтек од човек тоа е прескапо во грција јас и сопругот јадевме во ресторан некое месо беше чинам растурен ражнич платив со се пијалок комај исто

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Ок е тоа се,секој сака и бара поубав живот.ама тука се задоволуваат со 8000 денари во маркет да работат и да им искача маста а тоа не е доволно само за сметки и кирија.Што е убавината во тоа кажи ми?Факт е дека сите што се дојдени од другите градови не работат топ работа со примања што ќе им ги покрие и основните трошоци а и ќе им остане за да прошетаат и ред други работи.Доаѓаат за да работат за мизерна плата ама битно се во главниот град.Мачење е тоа за мене а не подобар живот.

На cresa-jagoda и elimkd им се допаѓа ова.
  4. Jacques

Jacques Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.892
    Тоа не се никакви апокалитични сценарија, туку реалност што и самите германски аналитичари ја зборуваат многу долго време. Германија може да има колку сака население, но главната поента е колку од тоа население е со германско потекло. Затоа ти велам дека тоа германско населние пополека се заменува со имигрантско населние со рурален менталитет кој во пракса се покажува далеку повитален отколку урбаниот живот на просечниот Германец. Германецот сеуште е културен и економски мотор на Германија, но тој нема да биде тоа за 50 години кога имигрантската популација во Германија ќе се дуплира. Веќе имигрантите не се само физикалци во Германија, туку пополека ги колонизираат и малите приватни бизниси.

Што е важно кои се причините поради коешто македонското население претежно живеело по селата? Битно е тоа дека тие живееле и опстанале во крајно тешки услови што доволно зборува за цврстината на нивниот менталитет споредено со овие мекуши со геј фризури што се шетаат денес по улица Македонија и глумат урбани фраери.

5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Кажи ми и ти мене,одма да избегам од Скопјево,ако сум тука родена.Мене Скопје ми е неподносливо.

На LBC му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас реков дека здравството е 0 во цела Македонија,ама имам многу блиски што се родени тука а работат во фабрика за 10000 или во маркет за 8000,или некое нискобуџетно фирмиче за козметика за 12000.Кажи ми ти дали можеш да живееш со таа плата во Скопје цел месец,секој месец???Еве во Скопје се родиле,школувале и оп доаѓа време за работа,работат што било и за колку било зашто нема работа во Скопје.А животот е доста поскап за разлика од дугите градови.Не зборам на памет,факти се тоа.

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    А да си видиш да не ти е до главата нешто па секаде ти е неподносливо и толку си избувлива?
    Да ти тиииит и на фрустрираната.
    Ако за тебе нема напредок во Скопје, за некој може има. Размисли што прави тој некој повеќе од тебе па ќе сфатиш кај ти е проблемот.
    Сите би лежи лебу да те јадам или клата врата-земи плата.
    А да поработевте нешто малку?

На malerozna, Momichka, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Оф мори мајко,и не знаеш што зборуваш,дефинитивно.Мене Скопје ми е неподносливо и кажав од кои причини.Не ми е до главата,дефинитивно.А неможе сите што ги знам да се жалат од мала плата,крш работно време,немање пари и време за ништо.Јас од мои 18 години работам за да не зависам од моите.А ако тебе како девојка те задоволуваат 12000,човек фамилијарен со деца и кредити и сметки неможе да го задоволат.
    Не сум воопшто избувлива,само реална на моменталната состојба во градот.
    А јас најмалку би за лежи лебу да те јадам пошто не е мој стил,работам за да заработам и за да преживеам во ова гнасно Скопје.

На cresa-jagoda и Tanjamm им се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Работам од 9-5 без прекувремени, празници и викенди.
    Платата не ми е 12000 и расте на идреден временски период.
    Овозможено ми е да се надградувам и професионално да растам
    Ама не бе, сите сме дошле овде за 12000 да работиме.
    А фино ти реков, дојди кај мене во фирма, има отворено работно место, секогаш има.
    Ама не ви се работи бе, и не ве бива за ништо, ако си работела по продавници, бутици и кафичи, јасно ми е зошто се жалиш, вака скисната кој би те трпел. Кога работиш со луѓе барем однос треба да имаш.
    После сите други ви се криви. Не после, секогаш сите други ви се криви.

На malerozna, Momichka, crimson и 4 други им се допаѓа ова.
  10. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.990
    Допаѓања:
    4.175
    А, ве знаат претпоставените дека дремете на фемина во тек на работно време? :wasntme:

На cresa-jagoda, kukla21, crimson и 6 други им се допаѓа ова.
  11. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.577
    Допаѓања:
    3.366
    Јас не знам зошто ја тупите со тоа дека сме земале 10-12000 најмногу и за тие пари сме седеле тука. Де бре, за 200 евра да седам ли тука? Па со тие пари, сметки, кирија, за бус и за јадење не ми стигаат. Каде е некогаш кафе, излегување? Ако некој седи за тие пари тука и убаво му е, мене не ми е. Не би седела под кирија и на некој да му полнам џеб без он данок да плаќа, а дома иам се средено и јадење на маса. Колку трошам месечно, толку и ми остануваат, па правете ми ја вие математиката. И убаво ми е, па затоа си седам, приватен сектор плус, кога ќе може ќе се напредува, ако не, нозете под мене и странција.
    Имаш на темава програмерки, од градежен, барем по тоа што јас иам читано, тоа се супер професии и барани секаде, ако те бива, ќе те платат. Барем јас се надевам дека девојките се платени колку што заслужуваат. По провинцијалска линија, горда сум на секоја девојка што си ја знае работата и се труди да напредува со тоа знаење и работа. И пак ќе повторам, ме заболе другите што мислат. :D

На Momichka, flower30, theowndemon и 3 други им се допаѓа ова.
  12. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    А зашто прашуваш некој кој не го прави тоа!? Како да ти одговори ?? Постои прост народ-ете ти одговор.

На theowndemon, Annath, Mishela и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    Треба чест да ви е некоја како мене од провинција да дојде да ви го различи градот, да му вдахне дел од својата душа оригинална за да добие на вредност повеќе. Они уште ќе ме вреѓаат :envy:

На YoungandBeautiful, Momichka, LBC и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    И јас бев провинцијалка дојдена во "метрополата" за да си завршам средно школо и да можам утре леб да јадам од таа струка што сум ја изучувала, затоа што во мојот град за жал го немаше.
    Ниту дијалект сум сменила,ниту сум се трудела да се допаднам некому со сила.
    Да,си зборев на дијалект со сите околу мене освен со професори, и бев стално исмејувана за тоа.
    Дури и во алмонах ми го запишаа, срамно за нив што со потсмев ме гледаа тие четири години.
    Ама не ме засегаше тоа, сум им била смешна океј е, и мене ми беа Скопјани смешни со нивните србизми ама не коментирав.

Завршив школо со среден успех, и си се вратив во мојот град. Најдов работа по струка.
    Половина од моите школски кои патем беа одлични и се Скопјани, седат дома без работа или работат ама се далеку од струката.
    И што, по муабетиве значи ако седев во Скопје ќе им го крадев работното место,ќе им го јадев нивниот леб ? :|
    Ама јас паметна, да не им зафаќам место си се вратив дома и успеав :P

Моментално сум во Гевгелија на работа,наместо да ме брукат и ругаат зошто и од каде сум дошла, се радуваат што има заинтересираност за нивниот град, бидејќи после толку иселени Македонци во странство, и радост е да ви кажам да се населуваме макар и по други градови.
    Битно тука сум, не сум се иселила надвор.

Во МОЈА Македонија,ќе си шетам и живеам каде што јас ќе сакам, им се свиѓало тоа на некои или не.
    Колку е ваша оваа држава толку е и моја, па колку е ваше Скопје или Гевгелија или Кавадарци, толку е и мое. :)

На Momichka, Rama, augustd и 6 други им се допаѓа ова.
  15. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Абе,ако ти си имала среќа да најдеш такво вау работно место,прашај други луѓе што крај со крај неможат да врзат.Сега работам сосем друга работа,девојка кога бев да и бутици и маркети,колку да зимам некој денар.Ама не сите работат топ работа,со топ услови,ретки се,тврдам.
    И не вреѓај,незнам тебе вака дигната кој те трпи.
    П.С.Имам близок што живее во Скопје а работи во Штип,патува секој ден и пак се враќа тука зошто тука џабе студирал,потрошил толку години,нема работа за негова струка.Затоа не само збори на памет.

Последна измена: 16 јуни 2017
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.880
    Допаѓања:
    203.026
    Никогаш не сум рекла така, ниту пак ги мразам луѓето само затоа што се од Скопје. Па моите деца се Скопјани, значи ли тоа дека децата си ги мразам?!

@ivi1987 еве јас лично не познавам провинцијалци што работат за минималец во Скопје. Не вреди, т.е не е доволно. Не познавам луѓе што по секоја цена сакаат да живеат во Скопје, макар и мизерувале. Напротив, сите што ги познавам, а се дојдени во Скопје, т.е провинцијалци - станаа прилично успешни, признати и познати во својата работа, со сопствени бизниси, и мажи и жени, никој не работи за минималец. Сите се тука во Скопје, затоа што во родниот град не можат да го постигнат она што го постигнаа тука. Затоа дојдоа тука, затоа што имаат услови за напредување, сакаат да имаат убав живот и не се задоволуваат со минималец. Скопје ги нудеше тие услови, сега е доста поинаку, бидејќи пазарот е заситен, што е и логично со масовната експанзија на градот и миграцијата на луѓето.

Ако Македонија тргнеше по примерот на една Словенија каде што Љубљана е ограничена на одреден број жители и каде што се вложува во развивањето на провинцијата, сигурна сум дека немаше ова да се случува.

Најголемиот проблем кај нас е тоа што како народ сме такви... сè некој друг ни е крив за сопствениот неуспех.

На Momichka, bittersweet, realGirl и 7 други им се допаѓа ова.
  17. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Не би те цитирaлa, oпштa дискусија е, aмa дa не биде aпп те тaгнувaм @LivingGlam

Велиш вo Oхрид е пoскaпo вo летo. Пaзaрнa екoнoмијa, пoгoлемa пoбaрувaчкa, пoскaпa пoнудa. Е, aмa вo Скопје не е тaкa сaмo 3 месеци. Пoскaп е живoтoт.
    Зaгaдувaњетo истo тaкa е резултaт нa тoa штo се угуши грaдoт. Немa пaркoви. Нa местa кaде имaше семејни куќи сo 4-5 членoви нa семејствoтo, денес имa згрaдa сo 40 стaнa.
    Кaмo среќa дa се инвестирa вo сите грaдoви. Секoј дa си имa рaбoтa. Нo, еве нa пример вo Штип, мислaм декa екoнoмијaтa е мрднaтa oд мртвa тoчкa, a вo Скoпје имa мнoгу штипјaни. Нели екoнoмскaтa лoгикa пoкaжувa декa aкo зaрaбoткaтa се трoши вo грaдoт, екoнoмијaтa пoбрзo ќе oди нaпред.
    Не мoже дa кaжеме кoј кaде дa живее, aмa не мoрa и сите вo Скoпје дa живеaт.
    Еднoстaвнo, грaдoт немa кaпaцитет.
    Зaев вo прoгрaмaтa имa прoект зa врaќaње нa мaкедoнците oд стрaнствo. Мислaм декa првo требa дa делувa локалнo и дa се oвoзмoжaт услoви дa луѓетo се врaтaт oд метрoпoлaтa вo свoите грaдoви.
    И уште две рaбoти. Немoже нa некoј oд Свети Никoле дoмaтa дa му е Скoпје. Се oмaжив, живеaм вo куќa кoјa ми јa нaпрaви тaткo ми, и уште дoмa ми е станот вo кoј изрaснaв. Или ПOдoмa ми е :D
    И втoрoтo. Вo Скoпје мнoгу мaлку или скoрo пa ич, имa гевгеличaни. Зoштo? Вo Гевгелијa ствaрaaт, тaму и трoшaт. Грaдoт е жив.

Дoaѓaм нaкaј тебе, не се кaрaј сo мене. #кaoзaкaнa :!:
    :hug:

На LBC, kukla21 и ivi1987 им се допаѓа ова.
  18. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    Каде сакате да стигнете со вакви глупави муабети не ми е јасноо....се пијанчеле искачале дечковци фаќале кога ке дошле во Скопје,ПА ТОА СЕ СТУДЕНТСКИ ДЕНОВИ не е затвор само учи јади спиј,сите тоа сме го правеле во тие години,најубави години,без разлика дали сте од провинција или од Скопје.Треба да се живее животот а не да си роб на малограѓанштина и тука да олајаваш ко баба некоја од 90 години,колку биле развратни студентите...понекогаш имам впечаток дека на форумов има баби а не современи девојки од 21 век

На realGirl, crimson, boo3 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    [​IMG] [​IMG]
    Може, и те како. Помирете се дека немате ексклузивно право на Скопје.

На YoungandBeautiful, moonlight-girl.55, realGirl и 9 други им се допаѓа ова.
  20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Значи јас сум грешка што каде и да отидам,пример бутик,маркет,колонијал кога ми се обраќаат тоа е со дијалект од Прилеп,Охрид,Св.Николе итн.Луѓе,јас не измислувам,ушите добро ми слушаат.Кафичи,многу често ни приоѓа на маса девојка што е од друг град.Мислам се приметува по зборењето дека не е од Скопје,колку и некогаш некој да се труди да маскира.Има и доста да,што се ете успешни,ама не работат сите на добри работни места и зимаат добра плата.
    И аман,не зборам лично за себе,нит сум неуспешна,нит ништо.Работам убава работа,зимам пристојна плата и не се жалам,АМА има доста што ги познавам и ми се блиски имаат мака во тој поглед,работат што било за да преживеат.И факт е дека сите што живеат во Скопје,без разлика Скопјани или од надвор дојдени не работат убава работа и не сите имаат убави плати.

На cresa-jagoda и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.