Провинцијалци и Граѓани на метрополата

Дискусија во 'Канта' започната од LivingGlam, 4 октомври 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Се дoдекa викaме "ќе си oдиме дoмa" кoгa oдиме нaкaј рoдниoт крaј, дoмaтa ни е тaму. Дa, бaш кaј штo ни е срцетo.

На kukla21, An-na, ivi1987 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    На некој му е во родниот град, на некој во Скопје на некој во Сиднеј. Јас дома велам и за тука и за градот во Мк, која е тогаш мојата дома? А ти со реченицата која ја цитирав негираш нечие право да си нарече -дом таму каде што тој сака.

На YoungandBeautiful, moonlight-girl.55, realGirl и 6 други им се допаѓа ова.
  3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.128
    Ги знам јас тие работи за пазарна економија, само што овде ресторанот уште му е празен а тој набива цени. Не е до побарувачката. :D Затоа е и револтот, и не можам да им замерам за револтот.
    Тоа што се’ е поскапо и кога градот е празен, ич да не правам муабет.

Не си во право. Тоа во нивниот град им било дом кога живееле таму. Сега, домот им е тоа што си создале сами, кај и да е. Не се на гости во Скопје, тоа им е дома.

Нејќам и јас да се расправам со тебе, а и мислам дека не се расправам. Само мислења споделуваме, така? :)

Едит, уште ова:
    Токму така. :)
    И за Скопје важи истото, економијата во голем дел зависи од тоа што таму го трошат доселениците.

Последна измена: 16 јуни 2017
    На realGirl, sanjaeva, manja666 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.876
    Допаѓања:
    203.020
    Точно, мене Охрид и куќата на моите ми беше дома кога живеев таму. Сега дома ми е таму каде што живеам со сопругот и децата. А тоа може да биде и на месечината.

На Ginger^, realGirl, Mishela и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Пред две-три години, кога прв пат дознав за градот со име Прилеп бев некако изненаден...подоцна ми кажаа дека бил центар на Мариово. Што значи дека секое населено место е центар на некаква територија.

6. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    @sanjaeva Ова што го пиша дека домот не може да ни биде во Скопје, е тотална небулоза. Зарем сите оние жени кои што се омажиле овде и израснале деца, тука работат, зарем можеш да се осмелиш да кажеш дека домот не им бил во Скопје?
    Може да имам повеќе домови, за мене и куќата во Куманово е мој дом, ама и ова парче овде во кое живеам, иако не е мое исто така е мој дом.
    Домот е онаму кај што сакаш да си, кај што заработуваш, каде имаш фамилија створено и пријатели, и пред се е место кое го сакаш.
    Никој нема право на никому да му одредува што треба да го чувствува како свое а што не.

Најчесто од стари скопјани ќе чуеш дека повеќе не го сакаат и не го сметаа Скопје за свое. Затоа што од тоа време до сега е сменето комплетно и повеќе не е ни налик на порано.
    Ама кога ќе го пише тоа скопјанец се сложувате со него, а кога ќе го пише некој од друг град одма е хејтер и одма треба да се врати од каде доаѓа.

Навратете се малку на темата и ставете на вага, кој повеќе исплука.
    Дали скопјанците и уана би скопјани по нас провинцијалците, или пак ние го исплукавме Скопје?

Јас веќе неколку дена се срамам што читам. Сфаќате ли дека никаде во светот го нема ова само во Македонија? Гледам некоја се жали што сме прифаќале да работиме за минималец. Ако ти девојко сметаш дека е понижување да работиш во маркет за 10 000 мене не ми било. Од каде што потекнувам без врски ни во маркет не би ме примиле, верувајте ми.
    А колку очекуваш во МК да земаш плата во бутик? Да не си се преценила можеби.
    Јас почнав од нула овде. Ми беше тешко и немав. Подоцна по сплет на околности најдов добра работа и сега заработувам солидно. Моите уште ми префрлаат по некој денар ама не зашто ми фали и не сум самостојна туку дете сум им, имаат, па мерак им е да ми пружат.
    Имам и заштедено кога работев во странство па живеам просечно, ама во родниот ми град ни просечни примања не би имала.
    Проблемот е што многу скопјанки се чувствуваат понижено да работат за мали пари а на нас не ни е проблем да почнеме од минималец. И после се жали дека зимала 12 000 во бутик.
    Малку е, ама во МК сте освестете се, колку очекувате да зимате во маркет или продавничка?
    Темата сама по себе е малограѓанска и го вади најлошото од нас.

На galapce, YoungandBeautiful, realGirl и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168

Тоа е целиот муабет. Што вас Скопје ви е амбиција и ако дојдете тука мислите дека сте постигнале кој знае што. А Скопјани уште во старт го имаат тоа по кое вие копнеете цел живот ( град со можности ) и автоматски имаат поширок мозочен опсег и сакаат уште повеќе од тоа што овој град им го пружа.
    Така е и за све во животот.

8. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Не верувам дека е така проблемот е во тоа што многу млади лица имаат завршено факултет и се стремат да го работат она за кое што завршиле е сега сплет на околности не сите се вработени по струка па можеби основале семејства и сега за да опстојат од немај каде ќе се вработат во бутик итн.итн. и земаат плата 12 000 а не се задоволни знаеш зошто дека тупел глава 4 години и професорот му јадел бурек и ред друго, и не се вработува И ТУКА Е РЕВОЛТОТ МЕ КАПИРАШ ШТО САКАМ ДА КАЖАМ.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Леле луѓе аманте! Значи ме напињате срам ми е да кажам дека сум од Скопје!
    Јас сум почнала со мизерна плата и работев трудно 11 години да дојдам до плата поголема.
    Ама се огледувам и учам. Ако е некој/а од Охрид, Струга, Пехчево, Берово, Пробиштип и било кај и гледам дека успеал - алал да му е. И јас сакам, па ќе се дружам со него, да научам нешто.
    Ете и најскопјанец некој да е со вакви негативности шут од мој живот. Од такви напред не се иде, само назад.
    Доста веќе!

@fina erika да ти кажам па што ако завршиле? Сите завршуваме и магистратури и докторати. Абе имај не знам што ако немаш у глава џабе е. Најлесно е јас завршив и ќе седам од дома ќе чекам да ми капне.

На galapce, realGirl, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Со деца и тон работи што треба да и подмириш со 12000,ќе видам дал ќе збориш ко што збориш.На никого не му е понижување да работи за мала пара,меѓутоа реалноста е дека со 12000 денари месечно немаш ни за основните потреби.И сметки да платиш,и кредит да подмириш,и деца да облечеш и да се прехраниш и дали би ти останало за нешто друго,не зборам за одмори,тоа е веќе луксуз,туку ете за кафе,игротека некогаш и ред други мали ситници кои ако не друго на децата премногу им значат.
    Освестете се и застанете цврсто на земја па после зборете.Животот е прескап во Скопје,пренаселен и гнасен,признале или не.
    А,и јас кога бев девојка и зимав 12000,летав.Доволни ми беа за себе и не се жалев.Ама со и без деца е сосем друга приказна и примањата месечно и те како значат.
    А тоа дека си дошла тука и сама си се снашла без твоите да ти помогнат,мало сутра.Ете и сама кажуваш дека уште ти пуштаат нешто од што си им дете.

11. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Леле, леле Скопје го направи мислиш Осло е. Смешки живи. :rofl:

@ivi1987 Бори се бе девојче, бори се!
    Јас кога работев за 10 000 сама бев и не ми беа доволни, ама се стремев да најдам подобро, фаќав врски, праќав мејлови, се распрашував како да дојдам до подобро место, и еве најдов, плус што оваа фирма е американска и ми нуди да се преселам, некои од нас ќе бидат преместени во Америка каде што е стационирала фирмата.
    И јас почнав од мали пари ама грабав со сите сили за да имам. Мене не ми беше целта да се омажам богато во Скопје, туку јас да бидам богата и да најдам асална работа која што ќе ми биде отскочна даска за понатаму.
    Јас имам добри примања, ама не се задоволувам со ова, сакам повеќе.
    Па така и ти, јас сум свесна дека не стигаат мали пари се, посебно кога ќе дојдат деца.
    Ама се додека си тлееме на истата работа и не се осмелуваме да оставиме и да бараме нова па ако треба и цела година, нема ни да напредуваш туку додека да трепнеш ќе остариш и тогаш веќе никаде не те примаат.

На galapce, realGirl, flower30 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168

Па во однос на местата од каде што доаѓате е. Иначе не би дошле така? :D

На wanderlust и carangigia им се допаѓа ова.
  13. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    :rofl:
    Дете, ај оди легни си, трескаш глупости како никој на темава. Немаш ти таков ментален склоп за да не сфатиш што збориме овде.
    Ниту изнесе факти, ниту знзаеш да дискутираш, не само се перчи тука.
    Една паметна работа не кажа.
    Мојата дискусија со тебе завршува тука.
    Чаоска.

На realGirl и JollyGirl им се допаѓа ова.
  14. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    2.277
    Ако зборуваме за капитал и нормално дека се е вложено Скоје испаѓа Осло...а богами за се останато посебно со егото и чистотата близу е до Кина.Фала езеро си е езеро.

На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Мизерии мизерни.
    Засрамете се.
    Дното го допрете со простите мислења.

:puke:

Неизживеани луѓе, да не речам прости ко папрат.

На galapce, YoungandBeautiful, fallenangel и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168

Нормален очекуван одговор после немањето соодветни одговори и факти. :D
    Самите викате доаѓате зашто немало болници по вашите места, не Осло, св. Осло е.

17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Абе тоа јас,ти и ете уште неколку како нас,како,така сме се избориле и успеале.Ама има доста што неможат да успеат,бараат работа во огласи,нема,и бидејки имаат деца што треба да ги школуваат и ранат прифаќаат било каква работа за мала пара.Има луѓе што на 55 остануваат без работа,фирма иде у стечај,годините не му се за да бара,кај да најде работа тој човек?И како да опстане и да се прехрани,да преживее.Има луѓе што цел живот се тука,се мачат,работат и немаат стаж за пензија од X причини,стечај,пропадната фирма итн.Многу луѓе сме за сите да не издржи во градов.
    А,несакам да зборам дека во денешно време 90% од работните места се со врски итн,не ми се ни збори...

18. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.880
    Допаѓања:
    142.183
    @ivi1987 многу пати напиша дека Скопје е гнасно. Ми боде во очи тоа. Скопјанка си и од толкав револт спрема "провинцијалците" не престана да го навредуваш родниот град.

Јас сум "провинцијалка" мажена во Скопје. Тука студирав и по дипломирањето се вратив дома. Имав многу другарки тука и доаѓав на гости. Го запознав мм и се омажив тука.
    Искрено, многу ми беше тешко на почеток. Хаос, автобуси, гужви, ама тука студирав. Си сакав назад во родниот град(иако, неможев да нсјдам работа таму). Овде, зборам на дијалект со сите, освен во институции, факултет, продавници... Ме исмеваа и луѓе што се дружев со нив(Скопјани) Ама тоазборува за нив и нивнста кулрура, не за мене

На augustd му/ѝ се допаѓа ова.
  19. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    ДАЛИ!!! Дали, дали вие тоа озбилно го споредувате Скопје со Осло???
    Готово гасете интернет.
    Јас се одјавувам од темава.
    После ова нема што да се додаде.

Смешки живи сте. А да не беше смешно трагично ќе беше.
    Македонија, народ = едноклеточни амеби.

На galapce, YoungandBeautiful, moonlight-girl.55 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Ова не го очекував од тебе.
    Мизерна си за читање.
    Ти се чини во Париз се родила, кој знае од кое село доаѓаш со вакви прости коментари.
    Човек роден во град, не може толку мизерен да биде ко тебе.

На malerozna, YoungandBeautiful, realGirl и 7 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.