Провинцијалци и Граѓани на метрополата

Discussion in 'Канта' started by LivingGlam, Oct 4, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Јас мислам дека граѓаните од метрополата треба да излезат надвор од истата, но во рамките на државата Македонија и да се прошетаат малку, особено @Jason123 :D
    :d::drunk:

2. Annath

Annath Форумски идол

Очигледно не сфаќаш што сакаш да кажеме. А логикава дека Скопјани имаат поширок мозочен опсег (што и да значи тоа) е буквално дискриминација и навреда. Некако не гледаш надвор од рамките во кои си ограничена.

3. augustd

augustd Популарен член

По кој закон работните места во Скопје ги следуваат само Скопјани? Да не им се наследство од татко им?Бидете способни и не седете дома.Ако имаш сенс, ќе успееш секаде, ако те бива. Ако не седи дома, плачи дека ти го земаат местото.
    Да, живеам во провинција далеку подобра и со повисоко ниво на култура од Скопје наше, каде што никој ниту еднаш не рекол ааааа дојде оваа ни ја зема клиентелата. Напротив, ценета сум прво како личност. И доста се чукате во гради Скопје та Скопје, точно е дека не ви се работи за минималец,после секој е крив што почнал од некаде па ве претркал.
    И да пишуваа по темава деца или тинејџери, ќе разберев , но зрели жени со деца на кои треба да им бидат пример и да ги искараат доколку ги понижуваат оние од другите градови е веќе срамота. После ќе имаме таква младина како што имаме. Од нас да тргнеме зошто е тоа така.
    Брука сте.

4. Jason123

Jason123 Популарен член

Абре, секој што си отишол од родното место во било кое друго ( сега коментирана ситуација провинција > Скопје ) значи дека тој град е поубав, подобар, попросперитетен, и се друго ПО од мојов. Иначе не би отишла така? Што јас не идам во Берово? Е сега кога веќе самата признаваш дека овој другиов град е подобар од твојот со самото твое одење таму тогаш не можеш да кажуваш за тој град дека не чини. Ако тој не чини, во случајов Скопје, значи твојот не чини пута 100. Ако ти го сереш Скопје неаргументирано, ја и те како имам право истото да го правам за тебе и твоето местенце, кое сама го оставаш за друго.
    А кога ќе отидеш во Осло пример, е тогаш имаш право да какаш за Скопје.

Feminka192 likes this.
  5. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Не ги гледаат луѓето ко ЛУЃЕ, туку по градови ги делат (facepalm)
    Абе оди излезете од четирите ѕидови... Видете свет и луѓе малку.

6. manja666

manja666 Популарен член

Дечко или девојко, не знам што си според корисничкото име.
    Јас во Осло не сум била, ама сум била во околината и да имам право да зборам.
    А ти златна, имаш толку мали видици кон светот што верувам од Скопје не си излезена ни до Берово, ни до Кочани.
    Се гледа тоа, луѓе со отворени видици кон светот, кои запознале многу луѓе и култури немаат вакви закоравени ставови.
    Порасни уште малку, тркни до некое околно место, направи муабет со луѓето таму па после ќе правиме муабет.
    Немаш аргумент ниеден, освен препукување ко баба на чешма без никаква основа.

7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Немам револт јас спрема провинцијалците туку спрема градот кој веќе не личи на ништо.Една голема прашлива дупка.И во зима и во лето воздухот е презагаден,на работа насабајле одвај стигнувам од гужви,децата во кола ми се варат дур да стигнеме дома,нема простор меѓу зградите,нема паркинг места,по улици веќе се паркира,и сегде е гужва,да не набројувам.Споредувам,порано и сега,нема споредба.Сакам воздух да дишам и зимо и лето,а не да ми е страв во зима децата од дома да ги извадам,да ми се угушат.А ниту исмејувам луѓе што се од друг град ниту ми сметаат.И што е најбитно јас не ги нарекувам Провинцијалци.

cresa-jagoda and LBC like this.
  8. augustd

augustd Популарен член

За тоа жали се на инвеститорите, а не на оние кои имаат пара и можност да си купат стан.
    Логично, нели?

9. Jason123

Jason123 Популарен член

Чиста логика е ова. Али изглеа треба да нацртам за да сфатиш, мада тешко и тогаш.
    Не чини твоето > идеш на друго = другово е боље .
    Другово што е боље го сереш = Твоето го сереш x 1000 .

10. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Во основа, бидувајќи на тло на Европа во 2017 Ано Домини, без разлика дали е Општина Центар, Ресен или дури и Прилеп, би требало да е неверојатно понижување на сите да работат за 10.000 денари или 160 евра. Стравично е да се помисли дека денес се исплаќа плата која не е доволна за гол физички опстанок.
    Некои би кажале дека такви се условите, не се водел бизнис ако на обични продавачки/продавачи им се плаќаат по 20.000 денари месечно.
    Јас би рекол дека мора да постојат правила на игра.
    Ако некој лик не може да оствари доволно добивка или смета дека добивката му е мала откако ќе исплати плата во најмала рака доволна за физички опстанок - тогаш најдобро е да не си игра газда и да си најде друго занимање. Или да се самоубие, како му е воља.

Но рајата никогаш во сите овие години не најде за потребно да се побуни за стварите кои се најважни.
    Приоритетите кај луѓево се крајно нејасни, на моменти морбидни...

Но тоа е друга тема...

ivi1987 likes this.
  11. augustd

augustd Популарен член

А да црташ знаеш?

LadyC likes this.
  12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Абе инвеститорите гледаат пара се дава и градат,плус дозволено им е.Ама јас како човек што има пари да купи стан,да отидам да купам стан што нема ни паркинг место и што е лепенка до сама улица,без тротоар(има такви кога одиш накај Козле) епа извини ама никогаш не би купила.А таму становите се изгор.За разлика од еве Ѓорче,се дупло поевтини ама не се во гужвата,во метежот,во шемата да не речам.Никој не ги купува,сите сакаат да се во Центар.Епа извини ама таму нема место за сите.

cresa-jagoda and LBC like this.
  13. Jason123

Jason123 Популарен член

Аха, на Скопски и тоа. 8)

14. ушко

ушко Популарен член

Кога сме кај серењето...голем дел од Скопјани серат и мочаат во најголемиот бисер на балканов ..земаат педалинка прават лом со неа ама ги сваќам секој си има свои потреби...барем не серам и уринирам низ Скопје така ме научиле...поздрав...

15. augustd

augustd Популарен член

Ама ти не можеш да кажеш дали има место и кој каде ќе купи, нели?

YoungandBeautiful and LadyC like this.
  16. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

За ова се согласувам до некаде, стариве имаа фамилијарни пријатели срби кои живееле 3254894 години во мкд и сеуште "не знаеа" македонски...
    Не е којзнае што напор да се зборува ако не локалниот, барем литературниот јазик.

Пример јас не би сакал да слушам охридски или кумановски во никакви услови бидејќи се навреда за ушите и ме фаќа туѓ срам...за жал морам понекогаш :D

ivi1987 likes this.
  17. augustd

augustd Популарен член

Браво за тебе. Попрост (а) знаеш да бидеш или го допре дното?

18. LadyC

LadyC Форумски идол

Jaс сум Скопјанка а не знам скопски да цртам. Шејм он ми. :rofl:

galapce, LBC and augustd like this.
  19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Јас неможам,ама можам бар да си кажам што ми смета и да не ми ископаат очи за тоа.
    На крајот,нашите деца место игралишта и тревници ќе имаат згради и нема да имаат каде да си играат,детството им поминува дома,ама небитно е тоа,битно е сите во Скопје златно да си живееме.

20. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Замислите додека мрчите овде веќе 3ца од Кавадарци, еден од Пехчево, 6 души од Битола и 5 души од Охрид купија станови во Скопје.
    :lol:

Исто така забележани се еден човек од Крушево и тројца од Штип како се серат пред влезот на еден стар Скопјанец, роден во Пробиштип.

Тука може да спомнеме дека во меѓувреме една девојка од Куманово го украде дечкото на Скопјанка, и во исто време еден млад дечко од Св. Николе го украде работното место на еден Скопјанец.
    8)

Излезете и протестирајте.
    Ова не се трпи.

Thread Status:
Not open for further replies.