Провинцијалци и Граѓани на метрополата

Discussion in 'Канта' started by LivingGlam, Oct 4, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. DAngel

DAngel Форумски идол

Исто, исто :) Работам на случајот :wasntme:

поширок мозочен опсег бе (facepalm)

2. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Ете тука е проблемот,одете кај градоначалникот жалете се,одете кај проектантите жалете се,ние не сме криви.
    Јас пак ќе кажам дека не плукам по луѓето што се дојдени тука ама усул треба за се да има.Јас еве сум приморана да живеам тука.Тука сум се родила,вработила,имам станбен кредит кој ќе го плаќам дур сум жива и сакам бар колку толку да ми е нормален животот.Зборам за воздух,сообраќај,култура.
    Јас сум приморана децата да ги израснам тука и знам како ми е кога ги гледам болни од загаден воздух.Исто и за градинките.Порано групите беа со нормален број на деца а сега оди прашај,ниту една група не е под 30 деца.Епа немам збор.

cresa-jagoda likes this.
  3. LadyC

LadyC Форумски идол

Работам за Кичевчанец и Бугари,живеев под кирија кај Битолчани, имав претходната работа претпоставена од Пехчево. Вива ла Скопје. :D
    И им се дивам. Навистина не верглаат у место, туку тераат даље. :)

4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Јас секогаш кога зборувам со некого службено, зборувам (или барем се трудам) да зборувам литературно.
    А во секојдневна комуникација, сакам на сите дијалекти да ми зборуваат. Паѓам од смеење, ама среќа среќните провинцијалци кои јас севишната сум ги одбрала за другари не се лутат на смеењето, взаемно е.
    Како иначе ќе знаев дека на паланечки се вика пеЌУрки, накваца се... дека во Св. Николе за сѐ се користи трето лице еднина - Јас беше кај брат ми, зема кило брашно :rofl: Или дека Битолчани најѕверски зборуваат, па кога се лути - урнебес! Овие моиве југоисточни, може и да не ги разберам некогаш, па и тетовчани со слбице што ми требаше еден час да сфатам дека всушност се скали :)

Во деловна комуникација навистина треба да се користи литературен јазик, ама во обична комуникација, навистина нема потреба :)

Annath, theowndemon, crimson and 3 others like this.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Абе ви реков ставете правила за однесување во Скопје и готово.
    Да не се нервирате.
    Срамота.

6. Black girl

Black girl Форумски идол

@manja666 , не мислам дека Скопје е ист град како Осло, Берлин, Лондон... Ама ми засмета што тоа го кажа ти иронично, као„ ххаха, дали, дали го споредувате Скопје со Осло“. Тука живееш, а испаѓа како да се потсмеваш. Еве јас сум Скопјанка, и да отидам да работам и да живеам во Охрид или во друг град, нема така да се потсмевам, сфаќаш?

cresa-jagoda, An-na and Jason123 like this.
  7. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Ама го загадувате воздухот.
    Правите гужви и сите се гушат во Скопје заради вас.

ЧистоСкопјеЗаЧистиСкопјани
    УаПровинцијаУаСељаци

8. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Не ми е баш најомилен и скопскиот, иако е помало зло од кумановскиот :)

9. manja666

manja666 Популарен член

За потсмевање е оваа споредба, затоа што сме светлосни години далеку. Ќе ни требаат 200 години да стигнеме на рамниште на овој град, па и повеќе.
    Тоа е реалноста.

JollyGirl and CameliaMiller like this.
  10. CameliaMiller

Еве јас! Дојдете на кафе да се дружиме! :*

fallenangel and duffi like this.
  11. Summerlover

Summerlover Форумски идол

@JollyGirl Стан за секој Тетовчанец, проект 2019 :!:
    @Црна Ружа Зло од дијалект? Не, поглемо зло е да напишеш сВаќа, а да зборуваш дека дијалект било неписменост :D
    Олабавете, еј, големи академци, ги поделија луѓето од каде доаѓаат, јас арно реков, а темата за хомосексуалноста, а оваа, е иста ми е :D
    :d::drunk:

12. Jason123

Jason123 Популарен член

Ама ти го спореди, во негативна конотација нормално.
    Никој Скопјанец не рече Осло може да ни се фати.
    Споредбата на Скопје и Осло ќе му дојде на исто рамниште како споредбата на Скопје со местата на сите дојденци во Скопје.

13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Не, најискрено, обожавам дијалекти. За мене тие се културно богатство, и уживам да слушам. Особено вицови на кумановски... или на охридски, на кавадаречки. Прекрасни дијалекти, и феномен, каде на толку мала територија, и толку малку жители, постојат толку многу дијалекти, каде ниту едно селце нема ист дијалект со друго селце. Тоа е реткост во светот, и треба да се цени.

Точно дека официјално и професионално треба да се користи литературен македонски, ама нема потреба да се мразат дијалектите и да се поистоветуваат со неписменост или како и да е. Еве на пример, на телевизија се користи скопски дијалект од страна на одредени 'водители' (во наводници, оти за мене тоа не се професионалци), и ме чуди како никој од скопјаните не реагира на тоа, а реагираат оти во кафич келнер им се обратил на некој НЕскопски дијалект.

Инаку, за битолскиот, се сложувам... ххаахахах.

14. CameliaMiller

Неписмен е тој што не знае дека се пишува „не знам“, а не „незнам“, дека има разлика меѓу кој и кои, дека не е исто сфаќа и сваќа, дека не е „братми“, туку е „брат ми“. Тоа е основен правопис, не навлегуваме подлабоко.
    А дијалектот нема ништо со неписменост, само е некултурно на било кој дијалект на шалтер во банка да ти зборуваат и сл.

Annath, Lianna Anna, azelea and 2 others like this.
  15. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Па добро, може зло е претежок збор но не можам да најдам соодветен израз во однос на реакцијата на слушниот систем во однос на разни дијалекти и јазици. :party:
    Не е случајно што англискиот растура по светот а немачки ќе си остане во Централна Европа засекогаш пример :)

16. LadyC

LadyC Форумски идол

Јас познавам црнец што тука зема огромна плата (може цело Ск да го купи) за поправка на хеликоптери. Ебате „провинцијалецот“ не му беше убаво во Масачусец па дојде тука пошо нас никој рамен не ни е.

17. ilyan

ilyan Популарен член

Да,точно и мене ми пречи на телевизија и радио кога слушам дека зборуваат на скопски дијалект.
    Сепак на официјални места се користи ЛИТЕРАТУРЕН МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК , скопскиот е дијалект исто како куманивски,тетовски,прилепски и.т.н.

Annath, Mishela, azelea and 1 other person like this.
  18. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се сложувам,.... а дали е културно на национална телевизија да се зборува скопски? Тоа не го расчистивме сеуште.

manja666 likes this.
  19. manja666

manja666 Популарен член

Значи разликата Скопје -Куманово е еквивалнетна на разликата Осло-Скопје.

Седи кец.

Пак ќе ти кажам, поима немаш.
    Оди отвори книга или некој сајт прочитај нешто, или отвори прозорец барем, вдиши воздух.
    Реков уште пред да почнат препукувањата дека на темава ќе ја видиме малограѓанштината и простотилукот на многу членови овде кои што ги сметаме за влијателни.
    Реков ли?

Инаку Џејсон, немој да ме сфатиш погрешно ама ти не си еден од нив.

20. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Добро, пробав.
    Не си разумен човек, па да преминеме на наредно.
    Ти сакаш сите луѓе да си се отселат од кај што дошле, за ти со твоето право на раѓање, живеење и работење во Ск да можеш комотно да си живееш без загадување, слушање дијалекти итн.
    Е сега да ти кажам нешто. 21 век сме. Ера на глобализација, драга, која кулминацијата од претходен ја достигна во овој век. Изгуглај што е глобализација ако не знаеш. Како што тебе ти иде роба од Кина, така и ти можеш да се преселиш во Кина.
    Ти ако си родена на некое место, по твоето сфаќање, треба веројатно да седиш цел живот таму. Фала Боже што не сите имаат такво мислење инаку светов никогаш немаше да дојде до овој степен на различни култури, професии и миксови од секаков вид.
    Не си ти приморана ништо. Ни јас. Каде сакам, таму можам да одам, ако имам можности. Цел свет работи по оваа логика, раси се мешаат одамна, вие не можете тоа да го сфатите уште.
    Арно ви пишуваа да излезете да прошетате, да видите нешто ново, да не сте само со нервози по цел ден.
    Извини вака, али мене не ми е гајле за твојата желба да се вратиме сите по дома. И нема. Мојот град си го сакам, Ск ми е исто драг зошто чувствувам дека овде ја добив зрелоста, но ниедно место не ми е дотолку драго за да не си барам подобар живот настрана.
    Најди си можност, замини ако можеш. Немој да кенкаш за нешта кои не се твоја надлежност. Пријатно.

Thread Status:
Not open for further replies.