Провинцијалци и Граѓани на метрополата

Discussion in 'Канта' started by LivingGlam, Oct 4, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. fina erika

fina erika Популарен член

Само се прашувам стварно како ли се вработуваат луѓево во денешно време :wasntme:сигурно многу учел8-| или подмитил некој 8)

cresa-jagoda likes this.
  2. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Инвеститорот. Затоа што тој ја одредува цената.
    Секој сака сопствен кров над глава, па не знам што е тука толку трагично - ако некој може да си дозволи секако дека ќе си го купи станот од каде и да доаѓа.
    За проектантски непогодности и непознавања не коментирам, не е темата за тоа.

Патем и скопјанки вработени во Зара ми вртеле со очи што сум прашала дали има број од нешто, па никому ништо.
    И тоа "кога ќе отвори уста" ви е многу дебилно.
    Никој никогаш не ни приметил од каде доаѓам, а види мајката, никогаш не сум зборувала скопски.
    Има разлика од скопски дијалект и литературен мајчин јазик. А греота е што некои (не конкретно од тука, туку поединци од секојдневие) воопшто не ги разликуваат овие две работи. И тоа е за срамота.
    Не поддржувам дијалекти во јавни установи, ама ме вади од кожа непознавањето и неправењето разлика помеѓу дијалект и официјализиран јазик.

Giovanna, Lella, Victorian and 19 others like this.
  3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Што знам, бидејќи коментарите се насочени кон нив и се намислени ко навреди?
    За раслика од тоа, провинцијалката што беше тема на муабет си го тера животот и никако не ти се меша во твојот.

Ова и тоа со чашата и келнерката во Охрид. :rofl:
    Или од што сакаш да си докажеш некоја поента почна да измислуваш, или кога ќе видиш провинцијалец одма си замислуваш дека те мрази зашто си од Скопје. :D Па си замислуваш дека те третира некако нефер. А ситуацииве ич не ти се реални.

Што си барала во Охрид, патем?
    Да се одмориш?
    Епа и таа од бутикот доаѓа во Скопје со своја причина - да си работи.
    Слобода на избор, што не е јасно?

4. duffi

duffi Форумски идол

Ете не знев дека во Скопје има правилник за зборување. Впрочем на дијалекти се зборува секаде, па и во Скопје.
    Ти кога одиш во Охрид сигурно не зборуваш охридски. :)

Квалификувани се за таму па се вработиле. Се избориле за работното место. Трка за подобар живот.
    Другите луѓе не се помалку вредни од скопјани.

5. boo3

boo3 Популарен член

Па ако веќе снаа ти не може со знаење да се вработи, нека подмити и таа некој. Нели секој со снаодливоста и среќата во животот?

6. ilyan

ilyan Популарен член

Во право си,нормално дека на официјални места не зборувам на дијалект,туку ЛИТЕРАТУРН скопскиот не е литературен. Тетовски зборувам со роднини,пријатели со маж ми. Детето не зборува како мене зошто вероватно околината,другарчињата,татко и повеќе и влијаат па си збори како нив. Сигурно нема да одам да полагам испит усно и да зборам тетовски,не ви изгледам валда дотолку...

CameliaMiller likes this.
  7. fina erika

Квалификувани се за таму па се вработиле. Се избориле за работното место. Трка за подобар живот.
    Другите луѓе не се помалку вредни од скопјани.[/QUOTE]што не си барат работа кај што живеат што бараш во друг град

8. fina erika

немаме повеќе ниви за продавање чифлиганец си ги зема сите за да прави згради дајте некоја вие па ќе се реваншираме

9. DAngel

DAngel Форумски идол

Епа баш тоа @ilyan и истото што го пиша @Mishela
    На работа, во официјални установи, па и во продавница зборам СТАНДАРДЕН МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК
    И често ми се случчило да ми каже некој дека не можат да познаат дека не сум од Скопје, сум зборела скопски. Е, тоа успева да ми ја крене косата од глава. Едно е скопски, други е литературен македонски. И има огромна разлика.

10. duffi

duffi Форумски идол

Оти нема услови за работа во својот.
    Ете затоа.
    Премногу дрско од твоја страна.

11. DAngel

DAngel Форумски идол

За ти да се нервираш бе цуци, да ти биде криво. За твојата работа да ја земам затоа сум во Скопје.

12. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Сакаме да ве нервираме. :D

13. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Како мали деца хахахахахаааа

Platysma, crimson, Feminka192 and 3 others like this.
  14. manja666

manja666 Популарен член

А доколку е од Скопје и ти преврти очи не би те изнервирала така?
    На граница сум да навредам некој, толку ме иритираат затуцани мислења, ама нема, доволна казна им е да си го носат тој мозок што го имаат.

Никогаш дилема не било зошто Прилепчанка пример се омажила во Струга?
    Секогаш провинцијалците им боделе очи на овие од метрополата. Па да сте некој стари Скопјани да не ми е криво, мислам дека една таква нема овде, туку сите сте собрани од некаде ама први се трескате на темава.
    А тебе ќе ти го предложам истото што ти ни го предложи нас. Доколку гледаш дека во твојот град, во случајов Скопје не ти нуди можности да напредуваш, нема дете кај да запишеш во градинка и слично, фати си го патот накај странство и нема да се нервираш повеќе.
    Никој не ви го навредуваа градот. Живеам тука и го сакам. Магариња по улица и запрежни коли гледам и овде исто како што сум гледала во родниот град и тоа не го прави помизерно ниедно место на живеење.
    Целата држава ни е село.
    Некултурни келнерки и продавачки има и во Охрид и тука и во Гевгелија, но проблемот е кога некултурата и просилукот ќе ги повржете со местото од кое потекнуваа тие луѓе, и сите ќе ги ставите во ист кош.
    Е тогаш станувате на исто рамниште со нив, па може и подолу.

15. fina erika

Гешка си јас си имам сопствен бизнис и вработени ми се скопјани стого ги бирам:P

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Сфаќам, затоа што не ти работат се нервираш :wasntme:

17. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Ќе најде можеби некогаш електроинженер или градежен инженер работа во Делчево или Виница. Сигурно еве. :D

Патем, сè повеќе приметувам дојденци од други градови и во "внатрешноста"; добар дел Радовишани работат низ Струмица, Стружани по Охрид, последно дојдов во контакт со жена од Крива Паланка што се преселила на југоистокот поради подобри работни услови и тоа не смета, а кога се работи за Скопје еве очи ќе си ископате.
    Тоа е секојдневие впрочем, ама останатото за жал е култура.

18. moonlight-girl.55

Нека ти ја поддржат тастатурата, гледам ти бега.

Platysma and Victorian like this.
  19. boo3

boo3 Популарен член

Пари не се заработуваат само од ниви.

20. moonlight-girl.55

Извини што тебе те цитирам, али ми текна од ова што го пиша сега.

Дали ви сметаат луѓето од Велес, Велешани што секој ден идат на работа со воз, бус, автомобили и работат во Скопје? Ги има мал милион иначе. Не живеат, работат само. Или ние ви сметаме, што ви окупираме некој квадрат? :D

Thread Status:
Not open for further replies.