Прогласена епидемија на морбили

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Jan 29, 2019.

1. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Јас верувам дека има и такви луѓе. Сум била и сведок,на роденден мајката го носи дететоза да се развесели оти имало температура,сипаници му се губеле ништо не му било(а друго бебе префати). Некои луѓе се такви не се замараат баш многу. А има многу кои и морбиливе ги сфаќаат како шала. Демек ништо не е. Да, ништо може не е кај здраво дете,но на опасност се изложени бебиња, трудници и дечиња со здравствени проблеми. Вчера другарка моја се испаничи, го чува детето дома оти го спрема за мрп. И вчера и кажала бабата дека биле на гости кога на кратко го оставиле кај некоја жена која извадила сипаници. На доктор и рекле не знаеме какви се(facepalm). Среќа биле пред повеќе од една недела пред да и избијт, па белким нема да фати детенцево. Ама вика собрани сите кај неа внуци деца и трудна ќерка. Одговорност 0. П. С. Светата причест е дел од христијанството и треба да се однесе детето по крштевката. Сосема друга тема е, но ако сме верници треба да бидеме како што треба. Е сега,не мора баш во епидемија да отидеш. Може да влезеш само за причест или да му кажеш на попот,секако прво дечињата ги причестуваат. За деца секогаш би излегле во пресрет па можеби може и со свое лажиче.

Last edited: Apr 30, 2019
    fana and Pcelka1315 like this.
  2. darcy

darcy Популарен член

Дефинитивно во епидемија не мора да отидеш.
    Тука се заговараа мерки за парализирање на цела држава, тоа "може", но да не се однесе дете на причест во овие услови, е тоа "не може", па ќе смислуваме разноразни решенија како сепак да го протнеме.

kukla21 and Lolipop23 like this.
  3. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

И јас реков дека не мора да се однесе во епидемија. Тоа за протнувањето ако мислиш на моето мислење, е за општо кога се носи дете кога нема епидемија,но има разни луѓе нели. Децата секогаш први ги причестуваат не мора да се протнува.

4. Ano

Ano Форумски идол

Грешиш, не би постапиле исто - не би однела дете, па уште и невакцинирано на причесна во време на епидемија на морбили и грип:^)

Среќичка, An-na and Cka like this.
  5. kikin

kikin Популарен член

Ама женава не кажа дека го причестувала детето.

6. monik55

monik55 Форумски идол

Кажа врати една страница ќе видиш

7. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Не секогаш, кога го однесов син ми после крштевката први отидоа едни монахињи , постари жени, кои ја напикаа цела лажица во уста, пуккнав од нервози, они си се наредија први а попот ништо не спомна за децата да се први. И од тогаш веќе не го носам. Верник сум ама не верувам дека лажицата брка бактерии и вируси.
    Истото и мене ми се случуваше девојче од 14/15-години си чекав додека бабите од 80 први се набутаа.

8. Pcelka1315

Pcelka1315 Популарен член

Јас ги причестив рано моите деца први бидејќи за причест си носев од дома наше вино и погача па потоа кој дојдеше се причестуваше, другарката со детенцето неколку саати после нас била во црквата во дворот за играчки на децата да купи и да се по играле, никаде не спомнав дека биле на причест внатре во црква.
    Имав потреба и бев рано посабајле, за да ги заштитам своите деца се што можев направив, ама некој за да си поигра дете го изнесува во гужва без да размисли дали друг ќе зарази, и на неа и кажав таа секако не се навреди, ама нејзино мислење си е дека тоа било морбили и не било толку страшно колку сите што сме си умислувале.

9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Добро нели ова причестување од иста лажица/чаша е искоренето многу одамна токму поради заразните болести? Јас мислев го топнуваат лепчето во виното :?: ?

Lianna Anna and NarCis@ like this.
  10. Cka

Cka Форумски идол

У Америка имаат помалце заболенни од морбили од нас, а имаат построги мерки за епидемија.
    Ние се зафркаваме со животот на децата.

Coco31, Sexybaby86, fana and 4 others like this.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Јас прочитав дека ги причестила. Во секој случај јас не би носела не вакцинирано дете во затворени простори, како што всушност и правев додека не ја имаше примено вакцината. Па дури и сега кога е вакциниран сеуште избегнувам да го внесувам освен ако морам, а немам на кого да го оставам.

@Lolipop23 лепчето е намокрено во вино и само црпкаат со лажиче и даваат на сите од истото. И до некаде алкохолот би требло да прави одредено ниво на дезинфекција.

Претпоставувам прав верник може ќе каже дека господ ќе не заштити, ама еве мене шубе би ми било сега во време на епидемии и грипови.

12. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Во црквиве во Скопјево во кои јас сум била прво даваат вино со лажиче па после лепче, и некои цело лажиче во уста си го ставаат, го лижат буквално.

Lolipop23 likes this.
  13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Сум заборавила, се имам причестено само еднаш, а и синко го носевме после крштевката на причест и никако не може да ми текне што и како беше :?: ??? Имам некаде читано дека во минатото кога владееле заразните болести научниците/лекарите и се спротиставиле на црквата за ткн Communion spoon и дека била тргната од употреба и мислев дека и денес не се употребува, ама очигледно сум била грешка. :|

14. Cka

Cka Форумски идол

ete pogore

kikin likes this.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Можеби некаде е тргнато. Кај нас не. И јас еднаш сум била и затоа не знаев што ме чека. И тоа поделба деца, па мажи, па жените на крај

Lolipop23 likes this.
  16. kikin

kikin Популарен член

Се извинувм. Не сфатив на почеток.

17. Cka

Cka Форумски идол

Надвор од темата, наме МПЦ пари или па некој верник да донира 100 лажичиња пластични?! 100 денари е.

TeddyGrey likes this.
  18. Tukituki

Tukituki Популарен член

Кукле не се чуди,кога мајка го однела детето со морбили на базен,на тренинг :worried:
    Дада,осет се нема.

Pcelka1315 and Cka like this.
  19. kikin

kikin Популарен член

Сериозно? Епа затоа не стивнува...

Annath likes this.
  20. Tukituki

Tukituki Популарен член

За жал да.
    Секако не дозволиле детето да влезе во базен,ама муабетот ми е дека не сите имаат осет,е баш затоа сме кај што сме.
    А да и овие два дена бев во мол(без бебе секако,бебе мое уште не оди бо затворени простории)толку мн бебиња шетаа внатре, жално.