Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Па ако се намали скроз бројот, ќе нема кој да шири...нема да се зголемат. Мислете малку позитивно. ;)

На marchi-cool и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.991
    Допаѓања:
    9.374
    Ajde ke vidime, daj Boze da nema :)

3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    На вести пред некој ден слушнав дека и покрај тоа што е намален бројот на заболени и ако веќе ја нема епидемијата сепак децата кои треба да заодат на школо или во градинка мора да се вакцинираат.

На Coco31, happygirl, Cka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Pcelka1315

Pcelka1315 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.813
    Јас го запишав прваче првото синче и не ми направија никаков проблем што сеуште ја нема примено втората доза на МРП дури ни во екот на епидемијата кога беше,а што е нај чудното кога бев да земам картонче нели од кај што примал вакцини таа докторката воопшто не погледна ни вакцина лен картон, не ме ни праша дали и колку има примено, ни во компјутер не провери воопшто ништо ни книшка на детето, само праша име и презиме напиша на потврдата и година на раѓање и оздола дека е редовно вакцинирано и толку, удри печат и потпис чао пријатно.
    Тоа највеќе ми падна чудно.

5. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    па и јас го запишав,бевме на тестирање сите документи ги однесов освен картонот за вакцини кој ми рекоа до крајот на август да го однесам. Кај нас запишуваат која вакцина кога е примена

6. Pcelka1315

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.813
    Оваа во Јане Сандански ни погледна ни праша само име и презиме и година, а на тестирање во школо кога прашаа кажаа дека не им било толку битно тоа си било право на родител они немале да прават проблем ни да форсираат за да се вакцинира со втора доза на МРП ни било која друга вакцина.
    Ептен ме зачудија дека на вести едно се збори по диспанзериве и школите сосема друго.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  7. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Па право на родител е да. А зар по сета епидемија уште има родители кои нема да вакцинираат деца(освен оние кои не смеат секако).Зар за уши треба да не носат на вакцина? Никому не може да му е повеќе грижа за нашето дете освен на самите нас.

На marchi-cool, fana, Pcelka1315 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Pcelka1315

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.813
    Точно така во право си, и јас сум од оние кои не смеам да ги вакцинирам двете деца и не сум против вакцинирање.
    Ама ете и вакво време си дојде кога и од вакцинирање е нормално да се плашиш по лоши реакции кај деца.
    А за родители кои свесно одбиваат вакцинирање не судам оти никоја и ништо сум да се дрзнам за такви нешто, тоа е нивно право и сигорно си имаат свои причини.

На verba му/ѝ се допаѓа ова.
  9. supergirlmb

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Твоите и други деца како нив би биле изложени на помала опасност од зарази доколку се вакцинира на време кај здрави деца.

На M&M, Pcelka1315 и Gaga.sk им се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    женска ќе те прашам тука па ако сакаш одговори тука ако не во порака. Како ќе знаеш дали децата смееш да ги вакцинираш или не?

На Pcelka1315 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pcelka1315

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.813
    Имам извештај за двете деца од имунологија дека вакцинација е стопирана и чекаме да пројде скроз епидемијата за да земеме и од комисија документ што е потребен за да може и на училиште да ги запишеме здравје кога ќе дојде време.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Втората доза се прима во прво одделение или грешка сум? Можеби затоа не ви бараат дали е примена.

Последна измена: 26 јули 2019
    На slobodka, azelea, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Pcelka1315

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.813
    Втората доза се прима на полни 7 год. порано беше на полни 4 год. ама преправија.

На fana и LiliBoz им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.778
    Втората доза во школо ќе ја прими. Затоа нема фрка за упис

На kikin, fana и Pcelka1315 им се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Втората доза се прима со 6 полни. Внуката наполни 6 во мај, од септември тргнува прваче, а им стигна покана сега летово и ја вакцинираа. Ова во Кочани, кажале дека нема повеќе да вакцинираат по школите туку секој посебно за во диспанзер ќе му стига покана.

16. supergirlmb

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    На 6 точно се прима. Кога беше прво син ми како полнеа 6,така ни стигаа покани, дури мислам и на школо им дадоа. Децата кои претходно имаа 6 си имаа примено. Ревакцината на ДТП ја преправија од 4 на 7. Оти знам дека и во прво и во второ беввме на ревакцина.

17. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    И кај нас исто. Стигна покана во март ама не се вакцинравме појдов со триста извештаи брисеви крвни слики да им најавам дека не сме во тој момент во можност за вакцина. И паметно така да си одиме да си вакцинираме во диспанзер. Прво се знае во какви услови се вакцинира. Не е тоа за во школо. Второ ние најубаво знаеме кога детето е здраво и може да прими вакцина а на школо ко ќе појдат не те прашуваат,па може детето пие антибиотик за грло?
    сега се прима пред да се почне на училиште.

18. Pcelka1315

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.813
    Синчето ми има 5 год. и 8 месеци па може и затоа не ми кажале ништо во школо, ама и не баш ги интересира тука кај нас, а во Јане Сандански кога ги прашав (пред епидемијата да почне) кога се прима МРП втора доза ми кажаа на 7 полни, а зошто ете не знам.
    А ДТП исто знаев дека е на 7 год.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.854
    Допаѓања:
    202.961
    Не вакцинираат во школо, туку во диспанзер за здраво дете, таму одат од школо. Ги прегледуваат и прашуваат дали некое пиело антибиотик претходно, барем 10 дена претходно. Не вакцинираат ако детето има црвено грло, кашла, или пак било болно со стомачен вирус, настинка или бактерија до 10 дена пред вакцината.

На slobodka, LiliBoz, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.319
    Допаѓања:
    37.256
    Зошто мислев дека веќе нема заразени со морбили?
    Од каде сега ова дека пет лица се заразени изминатава недела во Скопје и Куманово? На страната на Сител прочитав.