Случајот што јас ги познавам лугето што детето им фати морбили.Силум прилике немаше кој да им го варди беа и го вакцинираа во вторник,а во петок го хоспитализираа во коматозна состојба,лежеа на клиника 10 ина дена,па си дојдоа дома.Од ко дојдоа дома после 2 дена мајка му и баба му фатија.
@Black girl вторник го вакцинираа,а петокот го хоспитализираа во коматозна состојба,во која беше 3 дена. На клиника ум рекоа наводно ги фатило пред да прими вакцина Иначе Ново Лисиче
Заклучок .Заболениве биле фантоми.Никој не ги знаел. Епидемија нема,измислена е. Што не ќе измисли родител за да ги оправда сопствените постапки и совест.
Слободно тагни ме. Читате како сакате да прочитате. @LiliBoz е па дома ли да се затвориме?! Збеснав и јас, не па детето. Освен паникава на форумов, во реален живот сите лабави се на темава. Пак ќе кажам. Сигурна сум дека има случаи. Ама усилено е усилено. Повеќе од грип има заболени, па епидемија нема. Во два европски града, со горе-доле слични бројки имаат епидемија на грип.
Па за време на епидемија јас не знам дали трговски центар е паметен избор Ама вие си знаете... А кога ќе видиш и во право си. Родителите се свесни дека е страшно заразно, нивен избор е ризикот. Ете јас не сакам да ризикувам па не го носам..
Дефиниција за епидемија по закон да ја прочитате и ќе видите зошто нема прогласено епидемија за грип а има за морбили. Јас како испаничив кога мислев дека дете со морбили ми било на гости оти од иста градинка... затоа сеа никаде шетање освен у двор. Страв ми е од еден вирус со 40 темп не па морбили. Лично познавам неколку деца кои се вакцинираа последниве недели и се вратија у градинка. Дете со морбили лично не познавам, ама секако не сум скопјанка немам тука многу роднини и толкав круг пријатели и затоа не знам никој.
Статистиката што вика. За колку проценти е поголем бројот на заболените годинава од оние во предходните години? Ваљда тоа би го објаснило терминот епидемија.
“епидемија“ е пораст на заболувања од одредена заразна болест кој по време и место го надминува вообичаениот број на случаи во претходниот период, како и невообичаено зголемување на бројот на заболените со компликации или смртен исход, појава на две или повеќе меѓусебно поврзани заболувања од заразна болест која никогаш или повеќе години не се појавила на едно подрачје или појава на поголем број заболувања од непознат причинител што ги следи фебрилна состојба. Ова е причината зошто има прогласено епидемија на морбили, а не на грип.
Ако е точна една бројка што пишаа некаде по порталите, лани имало 60тина случаи на морбили. До сега годинава има околу 160, а се води како високо заразна болест, па епидемијата личи оправдана. Е сега, како тоа кај нас се менаџира, е друг муабет.
И да е лага бе, секој ден по 4 нови нека се, не по 10, пак не р заебанција. Мене ми е страв. И јас збеснав дома, ама збеснав, со нервози, со стресови, дете нема занимација, не спие, не јаде, период крш. Ама не можам по секоја цена, односно за мое задоволство да го изложувам на ризик детето. Како што кажа @Cka од обичен вирус се плаши човек, а искрено и не е така наивно после моето зборење со доктори, а не па од морбили. Доволно е што кажаа дека има дечиња на апарати. Друго, се плука по докторите, се обвинува здравството, а сега нема ниедна тешка клиничка слика од морбиливе, што значи тоа?? Дека нашите доктори успешно и одлично си ја вршат работата. Слушам ќе им протестирале пред градинки, ќе барале средба со директор... ама не разбираат дека забраната не потекнува од нив. И нормално е да треба да се заштити населението. А секако пошто најмалите се најизложени и невакцинирани удрија таму.. Јас немам против, еве нека идат невакцинираните у градинка, кој родител смее да си го дозволи тоа. Јас мојата пак нема да ја пуштам. Страшно е, ај филипче нека лаже, ама сестрана од ординација зошто би лажела? Докторката?? Никогаш не рекле вакцинирај, но ми рекле што реши ќе вакцинираш или не? Инатот го прави своето. Секој нека одлучува за своето дете, дали ќе вакцинира или не, ама во вакви случаи, мора да се има разбирање дека и други деца постојат на светот освен моето. Јас не сакам моето да фати морбили, ако некоја таму смета дека не е така страшно нејзиното да фати. Секој за себе, ама некогаш треба и на други да помислиме. Има бебиња, трудници. Инаку кс не ни е баш за вакцина, ќе си пукнам
Без разлика што забраната не потекнува од градинките, зар до толку се прости што не сфаќаат дека за нивно добро е тоа... Себично. Многу себично.
Не знам Лили, не ми е јасно. Иначе, во ординација се сите деца здрави, сите одат за вакцина. Нема градинка, нема вируси. Па сеа ти види дали има ефект мерката. Да не расте бројкава секој ден, ајде.. да се бунат. Ама вака....
Па сите знаат дека во епидемија не се вакцинира.. Кутро дете ем морбили ем вакцина наеднаш! Моменталнава власт плукаше по претходната кога ги тераа со сила луѓето да вакцинираат за време на епидемија, масовно. Сега во ред е!!!
A zosto vo privatnite gradinki ne vazi zabranata. Konkretno za svetot na kolores vo aerodrom zboram. Tamu ne se fakaat morbili.
Вчера на пауза од работа бев до Рамстор, нели попусти има Мајки со колички со бебиња кои имаа максимум 6 месеци видов сигурно 20. Луѓево не се нешто добри со главата или мене нешто ми фали?
znam deka beshe dve nedeli ama ednas izjavi eden mesec toa malku me zamisli. Mnogu mnogu period inaku nevakcinirani nema da pustaat vo gradinka a roditelite pocnaa da otpisuvaat deca
Ете ти плус причина зошто се шири епидемијата и не стивнува. Зошто се посебни приватните градинки, за пари се е можно.