Прогласена епидемија на морбили

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Jan 29, 2019.

1. darcy

darcy Популарен член

И за приватните важи. Во Колорес Карпош секако без вакцинално картонче не пуштаат, за Аеродром ме чуди да е различно.

2. karak

karak Популарен член

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Epa taka se sirat sipanicite zasto majkite ne vnimavaat. I ke ima epidemija uste, pa ke ima.

Snowflake97 likes this.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Не се криви мајките што шетаат, криво е министерството што не ги презеде сите потребни мерки кога прогласи епидемија. Се затвораат градинки и училишта, игротеки и центри за дневен престој, се откажуваат сите настани каде што има собир на голем број луѓе, се ставаат под карантин здравствените установи, се забранува движење на ризичните групи по затворени места каде што има голема фреквенција на луѓе. Ништо од ова не се направи, само се вакцинираат невакцинирани. Не се мајките криви. Да го направеа сето она претходно, немаше да има толку нови случаи. Башка што јас читав дека толку нови случаи се јавиле со симптоми на морбили, што не значи дека е баш тоа, а докториве денешни слаби се со дијагностицирање без помошни средства.

5. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Мора ли изричито да им се забрани движење за да не одат по затворени простории? Кога гледаш каква е ситуацијата треба да имаш и сам во главата каде треба да се движиш, без некој да ти каже и забрани.
    Се согласувам дека потфрлија со мерките, нормално, ама и нашата свест слабо си работи, како и секогаш.

6. Annath

Annath Форумски идол

Очигледно дека мора. Си се знаеме какви сме, затоа мора. Нема секој осет и свест, а богами ни памет во главата што се прави во вакви случаи.

Feminka22, mal.ecka and LiliBoz like this.
  7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И јас гледам и не се чудам.
    Само на форумов ваква паника има. Не се фаќа само по молови. Ние може да донесеме дома нешто

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ама ние сме таков народ, дома да седиме, абе ајде, гараж сејл да пропуштиме. Срамота да не се сликаме со елката во Џамбо или со топло чоколадо пред тезгите на плоштад, минус ќе ни пишат. Моево гледам рогови има што 2 месеца и кусур нема припарено во затворени простори каде што има собрано деца. И јас не одам оти повеќе се плашам од грип и вируси отколку од другово.

9. fana

fana Форумски идол

Нека е и само на форумов (а не е ). Мене ми е страв да си се шеткам така со бебе :shake:

mal.ecka, oblace1, Coco31 and 2 others like this.
  10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Зависи кој во каква околина е. Не знам дали и колку паничам на форумот, ама јас навистина не ги шетам по молови и игротеки. Не за време на епидемија. Настрана што ми е страв да фатат морбили, туку како што ни "цвета" здравството, страв ми е и дали ќе имаат услови за лекување. Плус ние сме и со бебе. Кој како сака нека ме нарече, ама за моите деца лично јас одговарам. Освен нели ако невакцинирани ги рашетавам и со можност да фатат морбили, па да пренесат и на други деца. Тогаш одговорноста е поголема.

mal.ecka, eli25, duffi and 4 others like this.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Абе јас не знам кај се движите што само на форумов сте чуле за ова, ама викендов главна тема ни беше со 2 пара родители кои не се од форумов баш за тоа..

DAngel and fana like this.
  12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Добро ок е.... нека шета кој каде сака, ама нека не ми доаѓа кај детево мое...некој не се плаши и не се штити, јас се плашам.
    Боље ми е затворена дома, него ли затворена на инфективна.
    Кој не се мкнел по болници не знае, јас за жал се имам видено.

Feminka22, mal.ecka, eli25 and 7 others like this.
  13. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Мислам дека беше кратко време пред да се прогласи епидемија, или летото, не памтам точно во мојот град почина 8 месечно бебенце од морбили, ако не се лажам имаше и на вести за тоа.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Онда министерство не им се ажурирани податоците, излегоа со податок дека од 2000та немало смртен случај од морбили, ниту од состојби последица на морбили. Не се сеќавам дали на пресот или на некоја од дебатите каде што се одважи да присуствува министерство.

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Баш така. 2 пати лежев со дете таму. Се ќе сторам за да не се вратиме назад.

Cka, mal.ecka, eli25 and 7 others like this.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Мене ме направија себична оти не сум го однела детето на роденден во кафана, а таму луѓе еден куп. Епа нека ме прават, јас за моето дете си одлучувам и не е зорт да го мкнам по такви места периодов, па и плус претходниот месец два пати антибиотик примаше.

Dalia93, eli25, azelea and 2 others like this.
  17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Сериозно ти ова?

fana likes this.
  18. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Сарказам :)

mal.ecka likes this.
  19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Жално. Нека почива во мир. Страшно е што баук направија со морбилите а грип реално поголем процент на смртност има. Патем не знаев дека повторно е достапен тамифлу во мк. .. Фала богу.

Black girl likes this.