Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Искрено ниту јас за ова знаев. Еве ние со ИВФ сме и до сега нема испитување генетско што не го имам направено. Па и донер сум на јајце клетки каде се прават плус додатни генетски испитувања. Ниеден генетичар од кој ни Александар Петличковски ми нема спомнато за ова. Но, не сум ни прашала. Колку е вистина незнам, само го пренесов муабетот од матичнава.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.525
    Допаѓања:
    288.823
    Да да, верувам дека добронамерно беше пренесено. Се надевам нема да заборавам, наредно баш ќе прашам.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Козле е институт за белодробни заболувања, не е инфективна. Сигурно во Козле не примиле да лечат дете со морбили, зашто не се специјализирани за тоа. Ако таму е појавен првиот случај детето сигурно било задржано за лечење на белодробно заболување, па после се утврдени и морбили. Сигурно свесно не ги мешале. А знаеме сите дека морбилите се најзаразни пред да избијат и да појават симптом. Така да неосновано е да префрлуваме вина. Се слагам дека и здравството ни е катастрофа и болници и се по ред, ама за настанатата ситуација поголема вина имаат пропагаторите на невакцинација како резултат на што имаме голем процент невакцинирани деца.

На M&M, Abeja, oblace1 и 14 други им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    На курир вика дека нема доволно вакцини. Точно е?

На Pcelka1315 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.654
    Допаѓања:
    140.818
    На sofi2107 и Pcelka1315 им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.618
    Допаѓања:
    108.961
    Мене не ми е јасно зошто сите трчаат во Козле? Јас прво се јавувам на матичен да ме упати, ако не работи да ме упати он, ама не чекам нож до коска до Козле да дојде. Да, ескалира ситуација брзо, ама па до толку. Имам една снаа, она трча во Козле и ако кивне детето, таму и го знаеле најубаво, па со варичела го однела и ја искарале, па нормално дека ќе ја вратат. Какво е тоа однесување. И после Козле е криво, не е криво, родителите се стварно без усул.

На M&M, kikin, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.525
    Допаѓања:
    288.823
    Последното детенце било на ургентен.
    И вие од мака на полноќ пред некоја вечер бевте по тие врати... од арно не одат. Сеедно Козле или друго место.

Не е вината во родителите, посебно за викенд/навечер ако морвда бараат чаре...

На joy1, NarCis@, Coco31 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    На посочениот медиум, ако можам така да го наречам, никогаш за ништо не му верувај!!!
    Тоа е се, само не медиум.
    Најдобронамерен совет.
    Во целава каша попара, уште толку долеваат масло на огинот.

На M&M, oblace1, calliope и 4 други им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.618
    Допаѓања:
    108.961
    Дани Козле е за белодробни заболување, не е за варичела или кивање.

10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.525
    Допаѓања:
    288.823
    Симптомите можеби се поклопуваат пред да избие осип... а за кивање не веруваѓ некој со мало дете, по ноќевите, во ваква ситуација, да се мкне по болници.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.618
    Допаѓања:
    108.961
    И мене не ми се веруваше, ама ете мајкава ми е снаа, однела дете со варичела оти кивал и кашлал малиот, кога ја искарала докторката и рекла па дека овде вие го познавате, затоа. Иначе во работно време, не навечер или викенд. Има секакви случаи.

Јас искрено не сакав да го носам на ургентен, ама прескапо ми беше во Систина па морав, немав избор, ама знам дека детето е за ургентен не за у Козле или рецимо кожно.

12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.654
    Допаѓања:
    140.818
    Кога мора се оди во болница и среде ноќ.
    Јас одам у Систина, и ако сега морам да одам, пак би одела таму. Подобро 2500 за преглед него некоја болест.
    У државна пред година и пол чекав ред а малата се гушеше, гледам една вика,моево е со 41 температура и јас треба до нив да седам... не фала.

Иначе има здравствено приватно осигурување, секој има 500ки месечно да плати и да не се малтретира у клиника за вакви работи.

На P.S.love и eli25 им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.618
    Допаѓања:
    108.961
    Кое е тоа приватно и кај покрива? Озбилно сум заинтересирана. Видов едно 3500 денари и се мислам да го земеме.

14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.654
    Допаѓања:
    140.818
    Еуро линк, 1800 за цело семество, месечно.
    Еуро хелт - 515 денари за едно лице, месечно.

15. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Сега и во болница не смееш да си го однесеш детето од страв од епидемија? Ај по молови од мерак ги носат, ама во болница никој од мерак не оди.
    Нас не задржаа во Козле лани кога бебе беше само 20 дена. Среќа лесно поминавме. Ама таму имаше дечиња со тешки бронхопневмонии. Кога дишеа крчењето во друга соба се слушаше.
    Зборот ми беше, гледате сега до кај се вративме? Во 12 век им било страв на луѓето да излезат и да одат по болници оти имало ,,чума,, Е до тоа дереџе сме. Да си несигурен да излезеш зашто незнаеш што ќе му донесеш на детето дома. Утре некоја што треба да се пораѓа нек си седи дома да си роди, што има да се мкне по болници. Може и дома, баш ко у 12 век. Се читате колку ви се без везе муабетите?
    Јас најискрено не познавам човек во моја околина што мкне дете без потреба по болници. Ич и да не се морбили, од вируси, грипови секој гледа да си го заштити детето.

Последна измена: 11 февруари 2019
    На slobodka, Chanell*, Feminka22 и 16 други им се допаѓа ова.
  16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Затоа го назначив..

17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.654
    Допаѓања:
    140.818
    Разгледај нананзад, мајки пишаа дека ги вратиле оти нема ДТП. ММР има.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.884
    кој ти е матичен?Чинам од мојот град си и ти :)

На Надежна му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Pcelka1315

Pcelka1315 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.813
    Не ми беше зборот за Козле, кога би направила споредба и јас детето ми го спасија во Козле минатото лето, а во детска клиника ме маткаа по ходници и никакви испитувања не му направија ниту па не погледнаа.
    За хигиена Козле е многу по чиста и докторите се по културни и спремни, а на детска клиника се е ужаш како стока да чуваат внатре а не дечиња кревки.
    За третово детенце кое починало на клиника не починало само од компликации од морбили туку и тоа имало белодробно заболување кое морбилите му ја влошиле состојбата.
    Од св. Николе детенцето од таткото заболело со морбили иако имало сериозно заболување на бели дробови родителите не внимавале доволно на тоа за да го држат по изолирано од директен контакт со таткото кој бил заболен.
    Имам комшија заболен со морбили и детето негово исто заболело, а женаму и бебето си отишле кај мајката и освен телефонски друг никаков контакт немаат со таткото и постарото детенце се додека да оздрават.
    Колку можеме ќе се заштитуваме и не смеме да замижиме и да речеме дека се е лага и да шетаме по молови ви како многу родители кои и бебенца недела дена стари шетаат на секаде.
    Кога прочитав на КУРИР за ова дека нема вакцини во Јане Сандански се јавив да се уверам дали е вистина и ете навистина било истото ми го кажаа и тие, вакцини не знаеле дали ќе имаат до петок и да сум се јавела од понеделник(facepalm) и веќе навистина поверував дека некој не лаже нас...
    Маж ми сабајлево беше на клиника и кажа дека било прав хаос иако било прогласено епидемија докторите од детска клиника повеќето биле надвор со униформата и кломпите со кои идат и по болничките соби, а на ургентно неподвижна жена ја носеле во раце по собите за прегледи и вадење конци бидејќи немале колички и кревет подвижен, еден во ходик имале ама скршено тркалце било :x
    Само Господ нека ни ги чува дечињата, здравствово е ужас.да не нѐ спотера ѓавол по тие ходници.

На Abeja, azelea и eli25 им се допаѓа ова.
  20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.400
    Допаѓања:
    179.906
    Моето мислење беше дека орвиот случај бил од козле
    Шо направи министерството по тоа прашање?карантин?
    После незнам колку време детска ја стави во карантин а козле сеуште не е ставена
    Сега шо направи?
    Цела мк треба да се прогласе епидемија
    Тоа и бешњ мојот став дека и министерството од почеток не си ја фатија сериозно работава а знаат колкав голем број се невакцинирани
    И уште не прават ништо тоа е факт
    Не дека и кампањите антиваксерите немаат кривица ама тебе само антиваксерите ти се виновни а сликата е малце поопширна

На Pcelka1315 и kukla21 им се допаѓа ова.