http://zdravstvo.gov.mk/komisijata-...anje-so-epidemijata-na-morbili-mali-sipanici/ Еве од министерство последно шо е кажано
Не ми се верува до кај стигна ова, 3та жртва веќе и тоа сите бебиња, немам коментар....а почнаа веќе и возрасни да заболуваат, греота и жално болест што ја немало со години да добие ваков размер. А околу карантинот џабе е сега да се затвараат објекти кога не знаеш од кај може да избие, а сигурно нема цел Сити мол или Капитол да го затворат за сите, а гледаме и дека има многу заразени баш од болници, единствена најефикасна опција е вакцинацијата, дур ова не почнало да се шири и по школи и по други градови...
Како бе од 6 месеци да вакцинираат?! Нека ги вакцинираат сите од 2год+ нагоре, најмалите ќе бидат заштитени. Не може да се вакцинира 6 месечно бебе затоа што некоја мајка до 4, 5 години чекала да "прозбори" убаво детето. Не е во ред. И што со овие дечиња после? Ќе примаат 3 дози вакцини?
Секоја чест за тебе, ама не секаде се внимава. На ургентен викендот никој не носеше маска и ракавици, повторувам, иако имаше на масичката. Прашав зошто, затоа што имале многу пациенти и не било изводливо. На ургентен имаше смртни случаи, уринарни инфекции, вирусни заболувања, повреди...
Бевме денес за шестовалентната. Го боцнаа. Не прават никаков притисок. Тоа кај нас. Не прашаа дали сме за ММР. Реков не . Докторката рече по ред нека си ги прима. За по школи Ели. Така одеше на вести.
Да правевме. И ја гледаше докторката и ја прегледа. Добро поминавме си прашав се што сакам, се ми одговори. Супер заплака малце на самото боцкање, се смири одма и почна да трча, еве не е застаната.
Дали може да го однесам во пунктовите кои вакцинираат цел ден иако таму не сум вакцинирала претходно? Мислам да Јане работеа до 19 ч?
У нашата болница има околу 150 медицински лица ( доктори ,сестри ,болничари,лаборанти ). Ако сите менуваат барем по 5 пати ракавици во смена ,месечно ќе треба да се трошат најмалку 1200 евра само за ракавици . Еми кај се маски , средства за дезинфекција , алкохол .... Нема толку пари во нашата државичка за вакви "луксузи " Страшно Но таа е вистината
Ќе вакцинирам ама имам некои прегледи прво, што ќе одлучат дефинитовно. Незнам тоа кога би било,се надевам за брзо. Да сум спремна со информации . Не сум против вакцина , ама не сакав сега. Инаку, педијатарот сеуште ми вика чекај! Штом седело дома ...
Prv pat komentiram na ovaa tema i sum stvarno mnogu revoltirana. Ne sum od sk, od dr grad sum. Vcera vo nasiot grad imalo slucaj na detence bolno od morbili, koe vednas po izbivanjeto na osipot e transportirano na infektivno vo sk. Detenceto tri dena bilo hospitalizirano na detsko to odelenie. Sigurno i drugo deca se veke zaeazenibod nego. Megudrugoto bolnoto dete e so detska paraliza. Majkata sovesno si go cuvaka doma, osven sto dvapati bile na detska klinika vo sk za da primat terapija. Sto mislete koj e kriv vo slucajot so ova dete sto e vo mnogu kriticna sostojba, majkite koi nevakciniraat ili medicinskiot personal koj neznae da si gi zastiti najranlivata kategorija na pacienti kaj koi vakcinata e kontraindicirana. Kako so ova nase zdravstvo neznam poveke kako da im veruvame na tie doktori koi rabota vo najvisokata zdravstvna ustanova vo makedonija, a se odnesuvaat kako da se vo na pazar. Nikako da si ja svatat ozbilno rabotata. I da tie treba da odgovaraat za site tri smrtni slucai dosega, se nadevam iskreno deka tolku i ke osranat
А каде да се хоспитализира додека ја потврдат дијагнозата? Никој на инфективно не од чиста мира. Ако не па сите со Т веќе дирек на инфективно да одат. Доста ја обраќате топката на друг. Мед персонал прави се што може во услови со кои располага.
И тие и тие се виновни. Ако секоја мајка редовно си го вакцинирала детето кое е здраво, немаше да дојде до ова. Ќе беа можеби неколку случаи, кои лесно ќе се изолираа зашто поголемиот дел од децата ќе беа вакцинирани. Вака кога е епидемија, потешко е да се контролира, имајќи го во предвид фактот дека морбилите се многу заразни. Дај да ја погледнеме големата слика. Сме размислиле ли што би било ако и ние родителите не сме вакцинирани?
Jas ne i ja Jas ne gi obvinuvam doktori te od detsko to odelenie kaj nas, tuku doktori te od skopje. Kako mozele da dozvolat da se zarazi dete bolno od detska paraliza, so slab imunitet za koe sto i najobicna nastinka e opasna. Majkata celosno si go izolirala deteto na vreme, ne go mesala so drugo deca ne go nosela pi marketi no morala da go nosi na klinika da primat terapija. I tie doktori i sestri tamo se vinovni za ova detence nikoj drug. Se nadevam deka ostanatite deca sto se hospitalizirani kaj nas neprifatile od nego