Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.269
    Да тука се виновни. Оти условите им се еднакви на 0.
    Се надевам конечно ќе се превземат мерки и ќе се вложи во здравството, а не во коли и споменици.

2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    И мене исто за децава, ако не одат да не ги вакцинирам. Не разбрав зошто, додуша и не прашав

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.163
    Допаѓања:
    124.612
    Абе и мене не ми се дискутираше а и знаев што ќе каже однапред.
    После рече види си ти

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.922
    Допаѓања:
    36.771
    Кој ви е матичен жити се?!

5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    153.812
    Малата имаше симптоми по книга, како што ми кажаа, почна со т од 8ми ден по вакцина и траеше точно 3 дена, само не беше баш блага, одеше над 39. Детево ми е склоно да качува висока т така да вајда до децата е, ова што ти го кажале дека се активира некој ген над 41 не сум го чула до сега. Фала богу не беше тогаш над 40.
    Инаку сега ти чувај си го детето дома само поради него и неговиот имунитет, а не за да не зарази некого. И со лесно да поминете :)
    Во целово лудило сум среќна што ја вакцинирав малава пред да почне хаосот, и треба да одам да им се заблагодарам во Јане Сандански што ме убедија дека подобро прво ммр да прими отколку ревакцина дтпр кога отидов, бидејќи беше единствен период да ми е подолго време здрава без настинки, вируси...
    Е ми остана да виси ревакцинава дтпр ама нека помине гужвава па после.
    Инаку и за во приватните болници периодов нема гаранција, во период на инкубација којзнае колку деца или возрасни прошле поради други симптоми и таму. Немаат детектори за морбили на врата де

Последна измена: 12 февруари 2019
    На mal.ecka, kukla21, Sexybaby86 и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Може ќе ви звучи смешно ама ако некој знае да сподели. Дали ако носам медицинска маска или од оние за загаден воздух може да се заштитам од морбили. Јас сум вакцинирана, ама за детево не е дојден ред, а во наредниов период постои веројатност да сум во контакт со лица кои биле во контакт со заразено лице, па ме фаќа паника случајно и покрај вакцината да не ги закачам и да му ги донесам него? Или некој друг предлог да се заштитам? Или да си отворам боледување?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Доколку сте вакцинирана, не можете да бидете преносител на вирусот.

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Знам дека не можам да сум индиректен преносител, ама нели сепак постои опасност да заболам, во кој случај би била преносител.

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Може. Денес тоа ми збореше матичниот.

На Feminka22, kikin, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не, ако имате примено вакцина и ревакцина нема шанси да заболите. Морбилите се пренесуваат преку директен контакт со заболен, а вирусот може да преживее и до два часа во воздухот во просторија каде бил болниот. Доволно е да не го носите детето на места каде би можело потенцијално да се зарази ( лекар, градинки, игротека, автобус, продавници и сл.)

11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.415
    Допаѓања:
    22.663
    Јас носев маска обична. Како да не носам коа се мкнам по клиникиве. Ама ми се чудеа.

12. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Здраво на сите, нова сум на форумот. Имам 5 годишен син кој досега од оправдани причини не беше вакциниран само со МРР вакцината. Една од причините е што подоцна почна да зборува, на 2 и пол години, а другата е што на 2 години имаше фербилни конвулзии (грчеви) од висока температура кои за среќа се немаат никогаш повеќе повторено. Сега сакам да го вакцинирам, но многу се плашам да не му се повторат. Дали некој знае што со таквите деца, каква заштита им се обезбедува, има некој слично искуство?

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Најдобро да се советуваш со стручно лице. Ако можеш да разговараш со генетичар/имунолог. Посоветувајсе и со вашиот педијатар. Александар Петличковски генетичар/имунолог и професор е на Медицински факултет. Секогаш достапен и спремен за разговор и совет. Отиди до Медицински факултет и најди го. Сметам дека ќе ти ги даде потребните одговори и ќе си раат за било каков и одговор да добиеш на твоите прашања. Сепак сметам дека никоја од форумов не е компетентна и несмее да си земе за право да му каже на некој вакцинирај или не вакцинирај. Поготово каде нечија историја на дете не се знае и кога станува збор за ситуацијата како кај вас што била со детето. Не етички би било да се дава мислење од форумски ликови па и членки кој не се стручни. Ова ти е најдобронамерен совет и сметам дека би го прифатила без замерка и љутење.
    Можеби некоја членка има слично искуство не викам не, но реалноста е дека не секое дете има ист организам, здраствена состојба и здраствена историја. Не етички би било да се споредуваат деца и врз основа на тоа да се прифаќа совет/мислење кога станува збор за вакцина, антибиотик или што и да е поврзано со здравје на дете.
    Извини на искреноста. Побарај го Александар Петличковски имам со него прекрасно искуство.

На NarCis@ и vitamina им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Подоцна не прозборело децата до 3 год прозборуваат. Нормална граница е тоа. Грчевите биле од темп. Не гледам поврзаност со вакцина. Ако се плашиш да не крене темп од неа 50-50 се шансите. Збори со доктор.

На M&M и Feminka22 им се допаѓа ова.
  15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    @Ano а да провериш титер на морбили кај тебе?

Ај сега едно прашање.
    Факт 1, вирусот се пренесува со директен контакт.
    Факт 2, до 2ч во затворен простор може да преживее, на некоја површина.
    Факт 3, вакцинирани сме.
    Факт 4, детето не е.

Е сега. Нели може во затворен простор вирусот да се закачи на мојата облека и јас после 30 мин дома да го однесам? Нели 2ч живее. Јасно ми е дека носител е човечко организам и тоа. Ме буни делот со живеење 2ч на затворено.

16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.659
    Допаѓања:
    140.861
    Да. Затоа јас се пресоблекувам и мијам пред да допрам дете.

17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.144
    Допаѓања:
    118.163
    Да, можеш.

18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Не сум запознаена за ова испитување. Се утврдува дали сум имуна или?

19. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Detenceto na drugarkami e so febrilni konvulzii. Se pojVija samo ednas koga deteto imase 11 mesec. Sega go vakcinirale deteto, na 2godini i 1mesec.deteto seuste nezboruva, a prethodno se konsultira na ne kolku doktori, megu koi i detsko nevrolog i site i dadoa zeleno svetlo za vakcina.

20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.030
    Е нели не можеше?