Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.000
    На исто рамниште се со компликациите што ги даваат. Пошто и грипот не ретко дава компликации слично како морбилите. Особено се засегнати децата под пет години, хронично болните и постарите лица.

На slobodka, M&M, vitamina и 2 други им се допаѓа ова.
  2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Нас не да ни се броени...до денар. Ама кога имам тт не одам па што сака нека е, пари ќе скратам на друго. Еве еден месец не одевме ни јас ни мм, боледувања, ние си знаеме како ќе споиме крај со крај и за сметки и за кредити и за се...ќе се работи приватно, ќе се скрати на друго. Помило ми е и детето, и јас и теудноќата и се остало од парите. Зашто со пари човек не се враќа.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.996
    Не знам ништо, ја замолив колешката што беше со неа во канцеларија да праша за сигурно дали се морбили.

И да, од грип изминатата недела во Хрватска умреа 79мина, за една недела, да зборуваме колку е безопасен. Не велам дека морбилите кај мали деца, хронични болни и возрасни лица не е опасен, а да се извади статистики верувам кај нас смртноста од грип моментално е поголема. Грип има повеќе потрипови, не е само оној класичен, дури кај мене знаат често да кажат Грипосав, дури и на обична настинка. Подеднакво е опасно моментално и едното и другото, и ни под разно не ми паѓа на памет дека е нормално организирање на бебе рејв диско во моментов. Натаму ми одеше муабетот.

За одење или не на работа болни мислам дека е многу себично ако имаш можност да одиш на работа болен, оти ај што нема да бидеш сто посто способен да работиш туку и останатите ќе ги разболеш. Јас немам моментално право на боледување, ама кога сум имала секогаш сум одела. Кога беше синко со варичела не одев на работа некој ден поради трудна колешка, жал ми беше за неа. После зема она некој ден и изгуравме недела дена. Тие денови не ми се платени 100%

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Мене ова со морбиливе веќе почнива да ми влева паника. Незнам како да го заштитам детево. Он освен дома и на улица не е носен никаде, ама и јас и мм сме меѓу луѓе. Гледам да го сведам на минимум, ама мора да се оди на работа и мора да се испазари за дома.
    Дополнително што на работа наводно има колега што фатил морбили. Не сум била во контакт со него, ама други биле.

Имам неколку прашања.
    Ако испитам антитела, дали тоа значи дека сум 100% имуна.
    Ако не дај боже сум била изложена на вирусот дали може да даде грешни резултати?
    Кога е најзаразен човек, пред први симптоми (настинка или што и да е) или пред осип?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    4 дена од првиот симптом и 4 дена откако ќе почне осипот си заразна.
    Матичната ми рече ако осетиш било каков симптом на грип тргај се од дете.

6. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    колку што читав јас и прашував, тестот може да даде дека не си имуна, а, всушност да си. меѓутоа ако даде дека си имуна тогаш треба да е точно.
    не знам како е во Скопје, во Прилеп можеше да си побараш картон кои вакцини ги имаш примено, ако си два пати вакцинирана имаш 99% заштита.
    за второто прашање не знам :(

7. MilaЗ

MilaЗ Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    11
    Пред некок ден слушав една докторка на тв и рече дека вакцината имал 80 постотен ефект со првото боцкање и 90 постотен ефект со ревакцинацијата што значи дека 10 посто иако се вакциниран можат да фатат морбили

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Лили ама ако е вака тогаш џабе изолација на прв симптом, ако и претходно е заразен човек.

Добив инфо дека и со антитела човек може да ги фати но со блага клиничка слика. Јас сум вакцинирана редовно со сите вакцини, ама и таа мала веројатнот мене ме плаши:(

9. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    тоа е точно, јас како мала сум фатила а вакцинирана, лесно сум поминала. ама возрасни луѓе со нормален имунитет мислам дека воопшто немаат шанси да фатат, само некој ако еднаш бил вакциниран (или ниеднаш).

10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Кај возрасен што не е вакциниран, колку време треба помеѓу двете дози на оваа вакцина? Или само една доза се прима?
    Некој поупатен што знае точно? :|

11. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    јас тоа го прочитав со 95% и 99%, на официјалната страна на институтот за имунологија во Германија. Screenshot_20190217-112445.png

12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Ништо не ми останува освен да билдам имунитет и да се надевам дека нема да сум од тој мал %. Дома кога доаѓам се пресоблакам целосно, се мијам па фаќам дете.
    Аман више дај нека се стиши ова епидемијава.

На Sexybaby86, kikin и KidA им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Па не баш. Откако ќе почнат симптомите си заразен. Така барем доктор ми кажа а и логично е.

На SwanMay и Ano им се допаѓа ова.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    И мене ова ми е пологично.
    Фала на инфо во секој случај :)

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    да, тоа е лошо што можеш да пренесеш надворешно дури и сам да не си заболен.. за да престане мора сите што може да се вакцинираат да се вакцинираат (и два пати), дотогаш секогаш може да избувне пак, дури и да се стиши. само со сите грипови и други вируси уште потешко е.

16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    221.549
    Во Италија последните недели има 15 мртви и 2.246.000заболени од инфлуенца.

17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Реално Грипот го сметам за посмртоносен од морбилите..

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  18. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    тоа може и да е точно, општо гледано сигурно има други причини за смрт поверојатни од морбилите. проблемот е што за морбилите
    измислиле вакцина, и сега знаеме начин како може таа болест да се отстрани целосно, а за грип или нешто друго не е толку едноставно. Пример во Германија лани имало само 6 заболени на 1 милион (а во 2001 70). значи може (треба да се оди кон тоа) морбили воопшто да нема.. 02.jpg
    друг проблем на морбилите е не дека се посмртоносни, туку дека се повеќе заразни: велат од 10 луѓе во контакт со вирусот 9 го префаќаат :( не мислам дека и за грипот е така.. и затоа останува само прашањето од тие 9 колку имаат имунитет.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Не спорам ништо, сакам да кажам само дека и тоа е страшно заразно и тоа е смртоносно... Ете и за грип измислија вакцина само не може кога сакаш да ја примиш.. Греота е во 21 век да ни умираат деца од болести.

На M&M и KidA им се допаѓа ова.
  20. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    тоа е точно. со грипот проблем е и што мутира, и да имаш вакцина коцка е дали таа година баш такви ќе бидат. а другарка бремена оваа година се разболи од свински грип (не во Македонија), се породи предвреме и го изгуби бебето по неколку денови :( катастрофа.. ;(

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.