@SwanMay не ти одговорив, извини. Анализата може било кога да се направи, на почеток на симптомите или подоцна. Секако ќе покаже за што се работи.
При розеола осипот започнува на телото и се шири кон главата, рацете и нозете. Кај морбили осипот започнува на главата и се шири надолу.
Тамам оздраве малата, и се решив да ја вакцинирам, веќе чекам саат и пол пред болница а доктор нема што прегледува пред вакцинирање, денеска воопшто ни не дошла, би требало да дојде вика сестрата. А веќе колку време ја чувам затворена и изолирана од пусти страв.
Прашањево не ти е за оваа тема, инаку има добиено, пред малку истово прашање беше поставено на фб и одговорите беа дека има добиено.
Зема замав изгледа ама не знам зошто не се кажува јавно на телевизија. Во нашиот град (а го нема нигде ни по телевизии, нигде како заразен), имало два случаи со морбили заразени и лежеле во болница. За две деца и дека починале од морбили пак немаше нигде вест па повеќе го препишувам на рекла-казала муабет бидејќи изворот малку ми е трачарски настроен па не верувам
Јас пак го прочитав министерот дека нема значително отскокнување од бројката и полека стивнува. Баш сега коментиравме на работа.
https://kanal5.com.mk/articles/3671...leni-od-morbili-a-raste-brojot-na-vakcinirani Јас не знам како да го сфатам ова, он вика нема, ова вика дури и повеќе има од претходно...
Добро зошто не излезат со официјален број, колку се деца, кои се деца, кои населби се ризични, дали има школски деца болни, еве еден месец откако почна школска година, значи се шири. Мене ме напраија на темава ремпере зошто ми падна нелогично да се прави детско диско а реално морбиливе се шират и покрај тоа што невакцинираните седат дома... На страна од тоа дали детето мое е вакцинирано или не, на страна од тоа дали ќе го или нема да го вакцинирам, очигледно дека мерката не вродува со плод.
Nisto precizno nekazuvaat, a mislam deka ja krijat situacijara bidejki e mnogu alarmantna. Od mojot grad ima tri decinja zaboleni od morbili od koi ednoto e 10 mesecno bebe, drugoto e pogolem detence koe nemoze da se vakciniran bidejki e so teska dijagnoza. Nikade ne gi kazuvaat, a koj znae uste kolku gi ima takvi slucaj kako ovie kaj nas.
Кој град? Кажаа има случаеви во Тетово, Велес, Гостивар, Куманово, Гевгелија, Струмица по неколку случаеви. Во Скопје и Тетово се најмногу.