Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.999
    Пак ќе се фатам за истото бидејќи ми личи дека некој мајтап си игра со народов, како може со мерки за предострожност само за Скопје да се среди ситуацијата во цела држава.

2. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Kocani, navodno imalo slucaevi i vo vinica, no za niv ne sum sigurna. Za ovie trite decinja od doktor od detsko to odelenie kaj nas mi e potvrdeno

3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.662
    Допаѓања:
    140.922
    Мислам дека ја испуштија ситуацијата од раце. По 9 заболени на ден од смртоносна болест, и тоа највеќе деца, а ќутат. Мерките не им успеаја. Си викаат поарно да ќутиме оти ако кажеме ќе биде страшно.
    Ми е страв у автобус да влезам :(

На mal.ecka, AngelOfArh, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Имаше и за Кочани, пишуваа. И тоа дете со церебрална парализа и тешка пневмонија!

5. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Ne sum slusnala jas za na televizija, no ete vo oficijalnite soopstenija nikade go nema kocani. Detenceto bese zarazeno vo skopje, koga bilo na redovna kontrola za paralizata

6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Па не знаат ни тие што соопштуваат веќе... Малку како муви без глави.
    Роднина вика ги викале да отидат во училиште, да бидат присутни кога им ги вакцинираат децата. Вика моите и двете се и вакцинирани и ревакцинирани, морало да биде таму.
    Читав не одела вакцинацијата како што треба, многу отпор имало од луѓето.

7. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Neznam za drugite grado i kako e, no vo kacani ima dobar odziv za vakcinacijata. No ete po stojat i takvi deca kaj koi vakcinata e kontrsindicirana, i tie deca molat za troska zdravje, pa uste morbili im falese. Iako da prizbaam deka pistojat i majki koi zdravo pravi deca nevakciniraat. Koja ironija, Majka i tatkoto vakciniran, a deteto go ostavaat na "dzA ili bu, ili ke go bide ili nema da go bide"

8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.412
    Допаѓања:
    179.986
    Заболен во Кавадарци
    Девојче од 19 години
    Моментално на инфективна
    Информацијата ми е од лично искуство

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Јас мислам дека има заболени што не се свесни дека имаат морбили, мислат дека е обична настинка или немаат изразена симптоматологија. Конкретно медицински персонал е критичен во вакви случаи. Двојно вакцинираните возрасни можат да развијат морбили без класични симптоми и осип, може да личи на лесна настинка и сеедно продолжуваат да функционираат нормално, несвесно ја шират заразата. Проблем е што не може да се ограничи функционирањето на медицинските установи, иако може да се стават во карантин и да се примаат ептен итни случаи, ама така не може да биде долго време, луѓето имаат потреба од медицинска помош.

На ivi1987, M&M, oblace1 и 9 други им се допаѓа ова.
  10. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    А ова каква мерка им е со молчењето? ПРизнавам, што повеќе зборуваат, поеќе се крева паника, ама па вака луѓе кои не читаат форуми :) мислат дека се завршило. Не да ми е страв во автобус да влезам....и на прегледи да одам ми е страв, и на клиника за трансфузиологија...секаде ми е страв, а морам поради бременоста.....И тоа е, судбината ќе одлучи.

На NarCis@, mal.ecka, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.662
    Допаѓања:
    140.922
    Ама која паника беше на 2ри јануари, ИМА ЕДЕН ЗАБОЛЕН ОД МОБИЛИ АУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ

Новинари, доктори, ударни вести.
    Минатата недела секој ден по 9 болни, 3 мртви, и се било океј.

кажи, не знаеме што да правиме ни избега работава од контрола, спасете се кој како знае.

На M&M, NarCis@, Coco31 и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Од кога е ова ?

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MilaЗ

MilaЗ Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    11
    Абе доста ширите паника стварно не ве разбирам со која цел жални сте веке...

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.195
    Допаѓања:
    13.627
    Шириме паника?
    Па повеќе информации добивам од сестрите во болница и лабаратории кај што ме бркаат да не сум чекала и да не се мешам со луѓе бидејќи страшно било ова што се случува, одколку што добиваме информации од вести.
    Треба да знаеме јас сум бремена на пример ако знам дека се шири како лудо нема никакво испитување да правам периодов и повеќе ќе се пазам.
    Кога стаса аптекарка другарка да ми се јави да не излегувам нигде, може да замислите каква е ситуацијата.

На M&M, azelea, fina erika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. MilaЗ

MilaЗ Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    11
    Абе луѓе секоја година имало и ке има тоа е факт. А ти подобро да се пазиш да не фатиш некоја настинка затоа што во твојот случај тоа би било попасно иако имунитетот би требалл овој период да ти е појак. Така да не се гриж мора да живееме неможе да се изолираме...

16. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    тоа не е паника туку претпазливост и одговорност.. ние го откажавме патувањето за Македонија со едногодишно невакцинирано бебе (не успеавме ради вируси и настинки) - мене ми е премногу ризично, и си мислев да не претерувам, ама читав на iph.mk и вистината е дека бројките одат обратно пропорционално со активноста на вести и во јавност.
    Читав во Берлин 2015 кога имало епидемија за мали деца официјално било препорачано да остануваат дома додека не се смири ситуацијата.. не мислам дека претерувале и јас мислам дека правилно постапив. Не е фер да се играат играчки со овие работи.

Прикачени фајлови:

На M&M, oblace1, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.492
    Ocicka ти не беше од Скопје ако не се лажам, и кај вас има заболени?
    Инаку не можеме да се изолираме потполно ова доста долго трае, јас пред 20тина дена бев на неколку клиники, морав да завршам работа, ставам маска, не фаќам ништо со раце и така одам. Петоков имав уште еден преглед но го откажав. Овој петок морам на гинеколог па ќе ставам маска и ќе одам. Купив цела кутија маски и до продавница исто одам со маски. Јас не работам па немам контакт со луѓе, мм е комерцијалист и шета низ градовиве, но он ретко влегува негде, повеќе е во возило, колегата место него завршува работа.
    Свекрва ми вели мм има прележано морбили па не се грижам за него многу. Еве денес морам до аптека да купам млеко, маска на мене и терам. Не шетам по молови да тепам време, но тоа што мора, мора да се направи.:| :?:

На mal.ecka, ocicka2014 и azelea им се допаѓа ова.
  18. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Прогласена е "епидемија" на морбили од 10 души што се заразиле. (facepalm)(facepalm)
    И да починал некој од ова, "епидемија" се прогласува ако има случаи кај 1.000/2.000 луѓе.

19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.195
    Допаѓања:
    13.627
    Не сум од Скопје.
    Мојот град никаде не фигурира дека има заразени лица, а има мин 2ца само што ги знам.2 деца прележаа веќе.
    Ама некој опасен грип има со лопата да ги ринеш.

20. Emilija-Emce

Emilija-Emce Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Како што последно изјави министерот за здравство ситуацијата е под контрола дури 12000 деца се во изминатиот период вакцинирани. Споредбено со бројот на невакцинирани 15000деца, значи повеќе од 2/3 се вакцинирани. Случаи има но мислам дека нема потреба од параноја. Па има и грип кој е исто така опасен и го има секоја година.