Пак ќе се фатам за истото бидејќи ми личи дека некој мајтап си игра со народов, како може со мерки за предострожност само за Скопје да се среди ситуацијата во цела држава.
Kocani, navodno imalo slucaevi i vo vinica, no za niv ne sum sigurna. Za ovie trite decinja od doktor od detsko to odelenie kaj nas mi e potvrdeno
Мислам дека ја испуштија ситуацијата од раце. По 9 заболени на ден од смртоносна болест, и тоа највеќе деца, а ќутат. Мерките не им успеаја. Си викаат поарно да ќутиме оти ако кажеме ќе биде страшно. Ми е страв у автобус да влезам
Ne sum slusnala jas za na televizija, no ete vo oficijalnite soopstenija nikade go nema kocani. Detenceto bese zarazeno vo skopje, koga bilo na redovna kontrola za paralizata
Па не знаат ни тие што соопштуваат веќе... Малку како муви без глави. Роднина вика ги викале да отидат во училиште, да бидат присутни кога им ги вакцинираат децата. Вика моите и двете се и вакцинирани и ревакцинирани, морало да биде таму. Читав не одела вакцинацијата како што треба, многу отпор имало од луѓето.
Neznam za drugite grado i kako e, no vo kacani ima dobar odziv za vakcinacijata. No ete po stojat i takvi deca kaj koi vakcinata e kontrsindicirana, i tie deca molat za troska zdravje, pa uste morbili im falese. Iako da prizbaam deka pistojat i majki koi zdravo pravi deca nevakciniraat. Koja ironija, Majka i tatkoto vakciniran, a deteto go ostavaat na "dzA ili bu, ili ke go bide ili nema da go bide"
Заболен во Кавадарци Девојче од 19 години Моментално на инфективна Информацијата ми е од лично искуство
Јас мислам дека има заболени што не се свесни дека имаат морбили, мислат дека е обична настинка или немаат изразена симптоматологија. Конкретно медицински персонал е критичен во вакви случаи. Двојно вакцинираните возрасни можат да развијат морбили без класични симптоми и осип, може да личи на лесна настинка и сеедно продолжуваат да функционираат нормално, несвесно ја шират заразата. Проблем е што не може да се ограничи функционирањето на медицинските установи, иако може да се стават во карантин и да се примаат ептен итни случаи, ама така не може да биде долго време, луѓето имаат потреба од медицинска помош.
А ова каква мерка им е со молчењето? ПРизнавам, што повеќе зборуваат, поеќе се крева паника, ама па вака луѓе кои не читаат форуми мислат дека се завршило. Не да ми е страв во автобус да влезам....и на прегледи да одам ми е страв, и на клиника за трансфузиологија...секаде ми е страв, а морам поради бременоста.....И тоа е, судбината ќе одлучи.
Ама која паника беше на 2ри јануари, ИМА ЕДЕН ЗАБОЛЕН ОД МОБИЛИ АУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ Новинари, доктори, ударни вести. Минатата недела секој ден по 9 болни, 3 мртви, и се било океј. кажи, не знаеме што да правиме ни избега работава од контрола, спасете се кој како знае.
Шириме паника? Па повеќе информации добивам од сестрите во болница и лабаратории кај што ме бркаат да не сум чекала и да не се мешам со луѓе бидејќи страшно било ова што се случува, одколку што добиваме информации од вести. Треба да знаеме јас сум бремена на пример ако знам дека се шири како лудо нема никакво испитување да правам периодов и повеќе ќе се пазам. Кога стаса аптекарка другарка да ми се јави да не излегувам нигде, може да замислите каква е ситуацијата.
Абе луѓе секоја година имало и ке има тоа е факт. А ти подобро да се пазиш да не фатиш некоја настинка затоа што во твојот случај тоа би било попасно иако имунитетот би требалл овој период да ти е појак. Така да не се гриж мора да живееме неможе да се изолираме...
тоа не е паника туку претпазливост и одговорност.. ние го откажавме патувањето за Македонија со едногодишно невакцинирано бебе (не успеавме ради вируси и настинки) - мене ми е премногу ризично, и си мислев да не претерувам, ама читав на iph.mk и вистината е дека бројките одат обратно пропорционално со активноста на вести и во јавност. Читав во Берлин 2015 кога имало епидемија за мали деца официјално било препорачано да остануваат дома додека не се смири ситуацијата.. не мислам дека претерувале и јас мислам дека правилно постапив. Не е фер да се играат играчки со овие работи.
Ocicka ти не беше од Скопје ако не се лажам, и кај вас има заболени? Инаку не можеме да се изолираме потполно ова доста долго трае, јас пред 20тина дена бев на неколку клиники, морав да завршам работа, ставам маска, не фаќам ништо со раце и така одам. Петоков имав уште еден преглед но го откажав. Овој петок морам на гинеколог па ќе ставам маска и ќе одам. Купив цела кутија маски и до продавница исто одам со маски. Јас не работам па немам контакт со луѓе, мм е комерцијалист и шета низ градовиве, но он ретко влегува негде, повеќе е во возило, колегата место него завршува работа. Свекрва ми вели мм има прележано морбили па не се грижам за него многу. Еве денес морам до аптека да купам млеко, маска на мене и терам. Не шетам по молови да тепам време, но тоа што мора, мора да се направи.
Прогласена е "епидемија" на морбили од 10 души што се заразиле. И да починал некој од ова, "епидемија" се прогласува ако има случаи кај 1.000/2.000 луѓе.
Не сум од Скопје. Мојот град никаде не фигурира дека има заразени лица, а има мин 2ца само што ги знам.2 деца прележаа веќе. Ама некој опасен грип има со лопата да ги ринеш.
Како што последно изјави министерот за здравство ситуацијата е под контрола дури 12000 деца се во изминатиот период вакцинирани. Споредбено со бројот на невакцинирани 15000деца, значи повеќе од 2/3 се вакцинирани. Случаи има но мислам дека нема потреба од параноја. Па има и грип кој е исто така опасен и го има секоја година.