Што да кажам? Не фати морбили дека има антитела од мене? И понатаму се дезинформации дека вакцинираните шират болести.
Ама твојот одговор не придонесе во градење на култура на почитување на факти. Искрено имам впечаток дека ретко на кого му се битни фактите ако не го поддржуваат неговиот наратив (и од двете страни)
Антителата штитат до 6 месеци. Моето бебе има 7. Факт. И дали тоа значи дека бебињата помали од 6 месеци слободно можат да се изложуваат и да бидат во контакт со заболени од морбили? Нели заштитени се? Или болеста полесно се шири преку вакцинирани отколку преку заболени?
Хуморалниот имунитет, антителата созреваат постепено до 3 година. Детето се раѓа со антитела кои ги добило трансплацентарно од мајката, истите постепено опаѓаат и некаде околу 3-4 месец бебето ги губи тие антитела и тука имаме еден период кога доенчето ги има изгубено антителата од мајката, а од друга страна нема почнато производство на сопствени антитела. Тоа е таканаречена физиолошка транзиторна хипоимуноглобулинемија кај доенчето. https://pedijatar.mk/intervju-so-do...ta-ne-treba-da-se-chuvaat-pod-stakleno-zvono/
Фактот ми е од доктори и интернет. На интернет можеш лично да провериш, а и да видиш дека и преку доење се пренесуваат антителата. Прво одговори ми на моите прашања, па јас на твоите.
Па нема ништо погрешно во мислењето, за да го оцениш како логички неиздржано. Напротив. Бебе од 7 месеци нема антитела, особено ако не е доено. Ако нема висок број на мајчини антитела, заштитата е до одреден степен, односно, минимална. Вирусот може да е високо агресивен и бебето да се зарази. Бидејќи, мајчините антитела почнуваат да се намалуваат. До 6-ти месец, скроз исчезнуваат. Нема потреба да се вакцинира 6 месечно бебе. Исклучок од календарот за имунизација, може да се направи само со соодветна препорака.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1895165273927478&id=1005267336250614 Вика: нема морбили у Шутка оти имаат здравствена свест. Алооо кај паднавме
Па реално невакцинирањето не е излезено од полуписмени, нив како ќе им кажеш така, викни ги за буцкање ќе дојдат, не е битно што и како. Имале не знам каква свест развиено, жими ...
Ова го прочитав пред 3-4недели. Имаше еден татко на фб што велеше ах паметни мамички кај сте нели се срамите Шутка 95%вакцинирани А зошто оти се попаметни? Не оти ги тераат луѓето на сила да се вакцинираат ако не нема социјално.А и им одат по дома Уште ли дискутирате на тема свежо вакцинирано шири морбили?
дали ги тераат или не ги тераат битно поздрави се,нема заболено за разлика од останатите општини и градови во државава
Поздрави се? Колку навистина тие самите и државата се грижат за нивното здравје? Колку е нивниот пресечен животен век? И мнооогу е важно дали некој те тера или те советува...ајде да не претеруваме... Немам ништо против во шутка да имаат висока свест но мислам дека високиот прпцент на вакцинирани таму е од други причини...
Нормално дека се паметни само се мрзливи А јас не сум антиваксер мојата е вакцинирана сега и равакцина ќе прима иако каснам.2ипол год е.
Незнам зошто постојано пишувате испсничени само за морбиливе... Па што кај нас се држи под контрола? Кога се дозволи медицинскиот персонал да биде најголем преносител зошто половина од персоналот заболеа од морбили и заразија дечиња болни од тешки болести. Кој дозволи да не се вакцинираат дополнително? ДНО. Грипот под контрола ли е? Деца и возрасни од сепса умираат, ...што е под контрола?