Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.210
    Допаѓања:
    258.573
    Да си кажам само дека и Детска клиника функционира нормално. Читав овде па не појдов да закажам, сеа ќе се изначекам за термин, плус па и превоз ќе плаќам.
    Ми се чини само на форумот има паника, од неколку членки. Надвор, целиот свет си функционира нормално.
    Деца по паркови, лулашки, на улица.
    Не знам што да мислам веќе искрено.

На slobodka, kikin, Kitten и 5 други им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Дали постовите на некој се за еден инфо или за друг кревање паника... сеедно.
    Бројките растат, значи сето тоа нормално функционирање не придонесува кон стивнување на епидемијата.

На gjoker4e и ada21 им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.210
    Допаѓања:
    258.573
    Да ама се споделуваат да не кажам и погрешни информации. Демек само итни на Клиника, ете бев, видов, се си е нормално.
    Јас признавам ете не отидов оти читав не се преземале никакви постапки ако не итно, па да не губам од работа, не отидов, Се излажав, а ете битни ми се испитувањата, и плус сега ќе ме чинат дупло.
    Нема врска, за памет ова.

На kikin, Bubce38, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738

Ами од каде толку заболени не знам.
    Има паника на форумот ете и од мене тргнувам, во Бт нема случај, а ми е страв, читам, се информирам. Ама па и најблиските ми патуваат во Ск цело време и се нормално функционира, а ваму 104 заболени за една недела. Тоа е премногу колку и да не сакам да паничам.

На mal.ecka, fana и danichap им се допаѓа ова.
  5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.493
    Исто и јас, имав крај на февруари преглед закажан кој го чекав од почеток на декември, не отидов, и сега нема термини ни за лек. Ако имам среќа да начекам за мај дури и тоа е знак прашалник :doh:
    А за шетањето со маска по затворени простории препознатлива сум бидејќи сум единствена :?: не знам ама толку е се лабаво надвор дури и се чудам како.

6. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    да, меѓутоа ако видиш за децата од 1-4 години, таму од заболените 90% не се вакцинирани. и тоа е најважно. а возрасните може и кој колку знае или од други причини се тие 40%.

статистиката е опасна работа. да ги дадеа броевите скрос точно со сите информации една табела, па да направевме убав извештај :).

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.210
    Допаѓања:
    258.573
    Не велам дека нема, ама се споделуваат погрешни информации, демек Клиника е во карантин, а изгледа само се забранети посетите. Друго се нормално функционира.
    Ви велам, некни бев, не ме прашаа за вакцина, за ништо. Плус имало веќе закажано за други деца.
    Овде одеа до степен и дома да викаат од лабароторија за земање крв. А надвор е сосема поинаку.

На Kitten, sofi2107, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    И јас тоа приметив, најголема е бројката. Само што прашав веќе предходно. Колку од овие се со непознат вакцинален статус и што им значи тоа?
    Родителите се инатат и не кажуваат дали детето е вакцинирано?
    Одат на тактика не се сеќаваат?
    Стварно се прашувам како може толку мало дете да има непознат вакцинален статус?

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мислам тоа се или повозрасни лица или оние од по селана тетово/гостивар и слично кои гарант викаат не знаат дали се.

@JuLleE и јас исто реков. Тука само владее паника.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.398
    Допаѓања:
    90.535
    Тоа се лица најчесто од Косово,со двојни државјанства и адреси,немаат доказ за вакцинален статус.

На gjoker4e и danichap им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.159
    Допаѓања:
    118.274
    Пошто само тука владее паника затоа на почетокот имаше по три случаи неделно, па крена на 10 неделно, па 50 неделно, сега се 100. Ај може релна ќе е паниката кога ќе дојде бројката до 1000 неделно.

На ivi1987, Yowannty, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас си кажувам за тоа како е во моја околина. Субјективна перцепција. Јас не познавам никој кој волку паничи. Воопшто не се прави муабет за ова во мое друштво. Во парк одиме секој викенд, преку недела во локалното паркче и сите си ги среќаваме. Кој вакциниран, кој не. Никој од никој не бега ко шугав.

Јас да не читав тука, ќе си терав нормално.

Здравје и по молови со бебе ќе шетам. И за мене тука ќе пишувате :lol: мајки со мали дечиња сред епидемија по молови. И во градинка ќе оди.

На azelea, kikin, Kitten и 7 други им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.210
    Допаѓања:
    258.573
    Ама да, ете кај некој негативно се одразува. Пролонгирав само, сега уште покомплицирано ќе ми биде, плус за дијагноза ми треба, и да посериозна од морбили.
    Не знам што ми стана, и што слепо се водев по коментарите. Лута сум си сама на себе.
    Значи форумите и фб групите се дувло на дезинформации и ширење паника.

Морбили има, да. Ама претеравте со лажни информации. Детска клиника функционира, и не си одложувајте прегледи кои се чекаат со месеци. Морбили може и во лифт да фати.

На slobodka, kikin, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    И кај мене во населба се сие нормално паркчето е препуно со деца.
    Јас се пазев со бебе но више не секој ден си одиме да пазариме во маркет.

На mal.ecka, kukla21 и fana им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.159
    Допаѓања:
    118.274
    И во моја околина се е нормално и никој не паничи и ни јас како тебе не познавам ниеден заболен ниту сум слушнала преку трети луѓе дека нивни близок заболил.
    Ама бројката мене ме плаши односно тенденцијата на пораст на таа бројка и ич ама ич не ми е сеедно.

16. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Panikata nema da ja namali epidemijata. Zivotot prodolzuva, vo momentov e mnogu pogolema verojatnosta da se zaboli od grip otkolku od morbili. Epidemijata nema ni da stivne naskoro. Vo Srbija lano se sluci istoto, godina i kusur im trae veke epidemijata. Sekoja godina ima bolni od morbili, 2011 bese isto, pobarajte gi izvestaite za mnogu pokratko vreme zabolea 900 lica. Virusot ne e iskorenet ni vo globalni ramki, a ne kaj nas koga niedna realna merka ne se prezema. Najmmogu zarazeni imase tokmu od Kozle i Detska klinika kade sto pacientite so morbili se setaa po site oddeli. Po fb grupive pisuvase edna povozrasna pacientka deka vo sobi edna do druga lezat deca so morbili i vozrasni so grip i hronicni bolesti. Dr tatko pisuvase po grupitr deka dete so varicela i mnogu visoka temp go zadrzale dva dena na infektivna. Posle tocno dve nedeli deteto fatilo i morbili. Na koleska soprugot otisol na poseta kaj drugar na klinika, posle dve nedeli dobil morbili. Mene iskreno panika me faka da treba da pojdam nesto itno nakaj klinicki ili kozle. Gradinki, skolu, parkovi ne me plasat. Igrotekite i porano bea eeasadnik na bakterii i virusi, kolku pati posle necij rodenden vo igeoteka sme se lecele naredni 2 nedeli. Zatoa ne gledam pricina za rolkava panika kaj ni se dvizat decata. Pa na ova vreme li da gi zatvoris vnatre vo karantin? Toa e, isto kako i minatite godini, osobeno pak ke ja spomnam 2011, i togas imasw edno cuso bolni, samo nemase masovnq histerija.

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.398
    Допаѓања:
    90.535
    Дали 2011 имаше 3 смртни случаи?
    И еден куп критични,за кои докторите лавовски се изборија да ги спасат? @stefanija70 ?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Па никој не рече дека не функционира. До крај на март сите термини беа откажани, и јас чекам термин со месеци. Лично зборев со жената кај која треба да одиме (во јануари зборевме последно), ми рече дека ова ќе се оддолжи. На детска клиника секако не се хоспитализираат заболени од морбили, беше во карантин додека имаше болен персонал и хоспитализирани деца. Сега веројатно нема, и затоа веќе нема карантин. Од друга страна, штом заболува и возрасна популација, ова нема да стивне, па се размислува во насока на целосно вакцинирање на медицинскиот персонал кој моментално е активен во здравствените установи ширум земјава, независно дали прележале или се вакцинирани. Сепак ова последново ми е непотврдена информација, не ја земајте за 100% точна.

Во однос на тоа со непознат вакцинален статус, генерациите на нашите родители генерално не паметат дали ние сме или не сме вакцинирани, и да, ретко кој го чува сопствениот вакцинален картон од детството. По правило, тие картони треба да бидат архивирани, да се чуваат, ама за жал, ништо не е зачувано. Затоа грото возрасни кои се заболени од морбили се со непознат вакцинален статус.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    А грипот стивнува барем? До кога траат обично гриповите низ годините? И свински има па годинава, мене тој ме плаши, обичниот го поминавме во февруари. :|

20. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Пред некоја недела на снаа ми им откажаа преглед за бебето на детска поради епидемијата