За епидемијата 2010/2011 читав пред некој ден, првите случаеви се јавиле ноември месец 2010, епидемија на територијата на цела земја прогласиле средина на април 2011, ставиле крај на епидемијата средина на август 2011 откако цел месец немало ни еден случај. Јас на ова не се сеќавам воопшто, но знам дека редовно одев на факултет секој ден, секој ден бев по автобуси, продавници, а сега ми е страв да мрднам од дома. Очигледно тогаш или не информирале толку, или не се паничело. @kristina.k да, намален е бројот на заболени.
Во моето окружување се збори за сипаници скоро секојдневно. Особено затоа што сите се со мали дечиња од 1-6 години. Два случаи што ги знам што прележаа морбили, двајцата на возраст над 25. И во двата случаи изворот беше инфективна. На едниот сопругата го носела детето и ја сместиле во соба каде претходно лежеле болни од морбили па сите дома еден по еден ги закачиле. Другиот лежел со грип, а закачил морбили. За едниот знам дека е двојно вакциниран, за другиот не сум запознаена. Значи воопшто не е наивно и мерките на претпазливост се 0. Многу често случаите на заболени се токму од клиника. Жално е што нема мерки на претпазливост, а бројот на заболени расте. Останува на нас како родители да одлучиме како ќе ги заштитиме децата, ама целосна изолација не е решение. Јас искрено вакцинирав и планирам и градинка од Мај. Ама стравот пак си постои зошто ова не е наивно.
Јас планирам и да и мерам антитела на женската моја. Да видам дали се активирале антитела од вакцината. Планираме и јас и мм да се тестираме.
@kukla21 како ќе однесеш дете у градинка у време на епидемија невакцинирано? Едит. Сега видов дека си ја вакцинирала. @JuLleE на тв кажаа дека е у карантин детска клиника. Може не е веќе, не известуваат веќе на тв, побитни се изборите.
Каде и како се испитува? Се сомневам до душа во Бт дали воопшто испитуваат, често немаат реагенси за основни работи. Јас и мм 2009 сме вакцинирани трета доза, па се надевам имаме антитела.
Мислам дека ова се однесуваше само на оделнијата, не е и на амбулантите. Што знам, се јадам себе си дека одложував оти така читав на форум, а битна ми е дијагнозата. И сега пак ќе си чекам.
Evidentna e pozrtvuvanosta na nasite lekari, lavovska de, vo borbata za spasivanje zivoti, osobwno kaj kutroto angelce sto 14 casa so pnevmonija i bez terapija se setalo po hodnici zarazuvajki drugi i na kraj ja izgubi borbata. Da ne si im vo race, nikoj od nas. A osobeno ne nasite deca. Sejoja.cest na isklucoci koi veke i ne znam dali gi ima. Nego za 22 smrtni slucai od gripot ne se komentira vaka zustro ili mi se cini? Posto i za gripot ima vakcina, znaci se prevenira. Od site merki sto gi predlozi ministerot se se svede na neidenje na nevakcinirani deca vo graidnka. Toa funkcuonira kako sto gledame. Mozebi ima isklicoci kako sto tvrdite, sepak i da gi ima se brojat na prsti. I pokraj toa epodemijata zema se poveke zamav. I sega? Koja konkrwtna merka se prezede.osven gradinkite?
па нормално дека на отворено во паркови на улица све се одвива нормално. Нема морбили надвор. Логика. А дали е паниката овде на форумов или општо по клиникиве што секој ден масовно се зголемува бројот на заболени е тоа треба да седнеш и да подразмислиш
Vo Avicena nema doktor za da ti gi protolkuva rezultatite, dali nivoto na zastita e dovolno. Edna moja drugarka ispituvase tamu. Za drugite lab.ne znam.
Vo Avicena na vrabotenite im e zabraneto tolkuvanje na bilo kakvi rezultati, tie se laboratorija, a se ostanato da se bara od lekarot koj gi upatil. Konkretno za morbilite si atojat ref.vrednosti. Lesno e da se vidi ima ili nema antitela.
Не само во Авицена, општо било кој биохемичар нема право да толкува резултати, така и не учеа на факултет, иако сме обучени за тоа не смееме на пациентот да му толкуваме резултати, тоа го има за право само лекар.
Пред 1 месец на детска клиника имаше хоспитализирани дечиња со морбили поради немање капацитет на инфективно. Многу беа разболени, од медицински персонал до учителките од градинки. Сега кога вакцинирав дете ми кажаа намалено било. А како за епидемија, скрос несовесно ми е невакцинирано дете да шетам по паркови и колективи.
Кoгa читaм декa се зaрaзиле некoи oд лежење вo истa сoбa или сaмo пoминувaње низ хoдник језa ме фaќa Ние лежевме oд грип бaш вo периoдoт кoгa прoглaсијa епидемијa вo нaшиoт грaд и прoaѓaa низ истите сoби зaбoлените зa преглед. Пoминaa три недели oттoгaш,мoжaм дa здивнaм имaвме среќa. Нaшиoт мaтичен викa Бегaј oд тoј штo ти е нaјмaлку сoмничaв,нa никoј не му пишувa нa челo. Амa кaкo дa изoлирaм двегoдишнo,штo другo дa стoрaм oсвен штo не гo пуштaм нa грaдинкa....