Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.025
    Да, ама твоето најверојатно ќе поминело без последици, додека малите дечиња не.
    Е, ова се вика општествена одговорност, која кај нас, за жал, е непознат поим.

Не ми одговори за заразените дечиња кои починаа, од каде имаш информации дека се заразиле од медицински персонал?

2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.767
    Не вакциниравте поради паниката туку поради тоа што починаа три бебиња.
    Затоа вакциниравте.

На manako1, mal.ecka и happygirl им се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Да погодам, првиот случај бил вакцинирано дете кое донело морбили од Косово, ги шират вакцинирани и медицински персонал и најголем број од заболените се возрасни?

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Пак општеатвена одговорност. Немам вина, ниту осеќам одговорност.

Збори си за себе.
    Ние не знаеме зошто, ти знаеш?

5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.025
    Јас си кажав за мене, чувствувам одговорност, голема. Додека ти... :x и повќето тука...

И пак да те пршам за дечињата што починаа, од каде ти е информацијата дека биле заразени од медицински персонал?

6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Никаква вредност немаат твоиве сеирџиски коментари.
    Кога ќе имаш инфо, може муабет да правиме. До тогаш :hai:

7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Имам инфо, замисли имам интернет и знам да читам.

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А ти демек ќе ми пренесеш дел од твојата вина. Не другарице. Моето се вакцинираше со мало закаснување заради болест. Ти си знаеш за твоето.

9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.767
    Јас да, знам.
    Еве кажи ни ти, зошто сепак ја вакцинираше ќерка ти?
    Паника немало во твое опкружување.
    Противник беше на вакцинирање по календар,а ја вакцинираше, зошто?

10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.025
    Ако ти самата не чувствуваш, јас ниту можам, ниту сакам да ти пренесам одговорност.
    Најнакрај, јас откако се прогласи епидемија не сум ја изнела никаде се додека не се вакциниравме + 2 недели, од друга страна ти самата тука гордо тврдиш дека во ек на епидемија секаде си ја шеташе невакцинирана, без ронка одговроност и срам :)
    А од ДТП сте вакцинирани? :wasntme:

И пак да пробам, од каде ти се информациите дека дечињата што починаа биле заразени од медицински персонал?

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    На отворено, во парк, во маало. Да. Ја шетав. На затворено, не.

Ти кажав, имам информации.

12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.025
    А, ок. ај ќе ти веруваме ;)

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Па да сакав да ширам муабети ќе кажев на братучетка тетка, стринка. Мене ми е битно од кого јас имам информација.

14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Безпотребно препукување.

На sofi2107, Lolipop23 и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Така е. Се одјавувам.
    Убав ден мајчички. Сонце има. Нека трчкаат дечињата надвор :)

На mal.ecka, sofi2107 и kikin им се допаѓа ова.
  16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Не, чекај, кај ќе одиш. Седи дома, тупи ја по форуми и прај се паметна, детето нека гледа цртани. Надвор има морбили. насекаде.

(Морав ова да го кажам малку да свртиме на шала, не ме напаѓајте)

На Kitten, kukla21 и Annath им се допаѓа ова.
  17. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
  18. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Зависи кој не чул. Моето дете беше бебенце тогаш. Епидемијата беше сред јули. И ја прими мрп на 10 месеци. Немаше сакаш нејкеш, туку мораш зашто е опасно да не прими.Тогаш немав прочитано антивакцинални кампањи.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Морав да искоментирам без намера потсвесна да навредам никој!
    Дали сега секоја поединечно се осеќа исполнето и пуна себе откако една на друга си нафрлувате која е подобра, погрижлива и посовесна мајка?
    Дали секоја од вас ве прави горди кога некоја ќе ја направите Немајка?
    Вез разлика дали станува збор за морбили, намирници или што и да е!
    Секоја си е мајка на свој начин!
    Секоја си знае како и што да постапува и прави за себе и своето дете!
    Секоја е грижлива, добра и совесна мајка на свој начин!
    И онаа која си го шетала бебе/дете невакцинирано си го сака подеднакво исто своето дете како и онаа мајка која го шетала вакцинирано!
    Не и не ве прави подобри мајки кога индиректно или доректно правите некоја да се осеќа Немајка!
    Ве прави Нечовек и Нехумана особа!
    Многууу грдо е кога ќе се видат или прочитаат мајки кој се препукаваат која е подобра и која е посовесна мајка! Многу грда слика за една жена, а пред све мајка!
    И? Ете и јас сум од тие што Ич бре Ич не си го сакав ова чекано 12год дете! Ич бре не си го сакам и не сум ни совесна нит грижлива мајка!
    Ете го опнав на хранилка и му пуштив цртани дур исчистив куќа, спремав ручек и еве сеа седнав кафе на раат да пијам! Ете го глеа цртани дур јас пишувам и пијам кафе! Ете не си го сакам и сум Негрижлива мајка - Немајка!!!
    И згора на све зашо не го сакам и пред ММР вакцината го шетав! Не во Џамбо не го носев, ама го шетав сегде!
    И ден после ММР во Капитол на шопинг беше со мене. Јбг неам баба сервис, мажуле работи и невозможно е како точак што се остава надвор заклучен да ја заклучам количка со дете пред маркет, трговски или што и да е! Бидејќи мора да се пазари, да се направи шопинг, прошета и што и да е! Ич не го сакам па си го мкнев со мене во екот на епидемиите! И тие 3недели после ММР и во ЗОО, парк, ресторани и сегде го носев! И? Ете сум Немајка без памет и сеа ајде да се испотепаме и испопљукаме зашто Вие кој седевте дома си ги сакате повеќе децата!
    Срамота е сето препукавање на било која тема на форумов!
    И да се разбереме НЕ сме не информирани, без ТВ, интернет и пријатели за да се информираме за епидемија!
    Јас до сега од целокупново друштво кој сме со деца од 2мес најмалото до 19г најголемото нит сум чула нит спомнал некој за ова! Секое од нив ( од поголемиве ) идат во градинки, школо па и средно! Секоја една се дружи и со друг круг на пријатели и така во круг еден магичен секоја една знае по најмалце 20тина деца! И ниедна до сега не сум чула да знае за некое дете со морбили, па ни овие што ни се во друштво! И да, познавам и медицински лица па нит они самите децата не си ги ставија во тотална изолација! Па имаме и педијатри со кој се советуваме и бараме мислење и совет за што и да е!
    И за крај .... вируси, бактерии и сипаници имало и ќе има. И? Од 365дена деца ќе се изнесуваат само 50-60дена ли? Никој не кажа дека во Џамбо треба да се однесе бебе/дете! Кога ќе има во одделение болно дете ќе си ги прибирате дома и нема ни во школо да ги пуштате?
    Ајде малку олабавете со препукување и остајте ги мајките кој не го делат вашето мислење!
    Имам и јас блиска која дете држи во изолација и се плаши од се и сешто. Но, никогаш не сум се дрзнала да и кажам дека е тоа правилно или не е! Нејзино дете и како сака и мисли така ќе постапува и прави!
    Имајте убав ден и навистина е преубав за да седат деца дома затворени! По еден сладолед купете им ( па и лом да се направат ) ќе се пресреќни деца возејќи се во количка по парковите, во мало и по булеварските патеки!

На jacqueline.s, Coco31, Chantal и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    141.965
    Да, ако е смртоносна болест, и моето дете нема вакцина за таа смртоносна болест, дома ќе го чувам. Лотарија со живот на дете, не фала.

На ivi1987, mal.ecka, Cosmi и 1 друга личност им се допаѓа ова.