Прогласена епидемија на морбили

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Jan 29, 2019.

1. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Kolku sto znam ministerot sega skoro najavi deka veke se pravi centralizirana baza vo sorabotka so moj termin do koja, bar spored najavite, ke ima pristap direktno gradinkata za da go proveri vakc.karton taka da mnogu skoro ova ke se resi. Duri vo izjavata bese kazano deka toa e skoro gotovo. Taka sekoja gradinka ke ima direktno uvid dali, koga i so sto e vakcinirano deteto.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не може да има увид кај невакцинирани деца, како моето на пример, немаше никаква вакцина примено, во ниеден регистер не стоеше, што значи не може да биде во таа база влезено.

3. danichap

danichap Moderator Staff Member

Не знам, но сериозен прекшок е, се надевам ќе биде и санкциониран.
    Кој не сака, барем за сега, не мора да вакцинира. И ок си е. Сопствена одлука и ќе си бара други алтернативи.
    Кој не може секако би добил потврда од комисија мислам.
    А каде има сумља, прашања, некакви индикации се надевам ќе овозможат прегледи/испитувања за да добијат родителите одговор.

Не ми се верува(а верувам) дека некој вакви работи прави. Во ек на епидемија:x

azelea, CameliaMiller and Sexybaby86 like this.
  4. slobodka

slobodka Популарен член

Можеби казните се толкави, ама како што рече членката погоре, треба централизиран систем за да те откријат. Ти ќе им покажеш картон и толку. Не се проверува понатаму.
    Инаку за фалц картонче да направиш , мислам полесна работа нема! Колку што сум видела на некој вакцинални пунктови не ставаат ниту печат нит ништо. Само со пенкало се заверува типот на вакцина , и толку. Во Јане Сандански ставаат бар печат.

stefanija70 likes this.
  5. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Една евиденција на вакцини што има што да ви кажам. Мое дете го немаше, ниту сега го има затоа што картон не ни дадоа.
    Имаме само запишано во книшка.

И дечињата беа најмал причинител и ширач на епидемијата. Никој никаква одговорност не превзеде за тоа. И ќе се шири уште се дур дувлото не се среди.

6. cecilia

cecilia Популарен член

Не живеам во Македонија, кај нас на секоја вакцина има бар код со единствен број. Има на кутијата мала етикета (вакцините сами си ги земаме бесплатно од аптека со рецепта од доктор) која се лепи во книшката на местото кое е определено за таа вакцина или ревакцина плус печат и потпис од лекар. Така што некој да ја фалцификува оваа етикета е многу тешко, да не речам невозможно.

7. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Devojki vaka, vo momoentov ne postoi takva baza i normalno e decata koi nikogas ne primile vakcina da gi nema zasto ne otisle da se prijavat. No, akp se izraboti bar spored najaviye takva baza nema nisto polesno od toa da te evidentiraat. Dovolno e samo da se prezemat podatoci za novorodencinjata od mvr. Takvi bea najavite. Sto ke se ralizira ne znam, ama veruvam deka se seriozni po ova prasanje bidejki reaornoto ministerstvo so drugo i ne se zanimava osven so prebrojuvanje na vakcinirani. Inaku, ova za pecatite bas me cudite. Kaj moeto dete vo kartonot ima pecat do sekoja vakcina. Ne znam, mozebi vo razlicni dispanzeri razlicno postapivaat...

8. duffi

duffi Форумски идол

Зошто не ви дадоа картон?
    И моето на прво вакцинирање не доби картон за нас ама за нивен регистар си направија картон.
    Тоа е пропуст на персоналот. А гледам кај нас од кога почна епидемијата и контролите баш се стегнати, се прават по прописи.

9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@kukla21 можеш во секое време да одиш да си земеш картон, нема шанси да не ти дадат. Направиле пропуст, ама можеш да си земеш, а и они за нив мора да имаат.

10. Cka

Cka Форумски идол

Зависи што лажирале, дали е фалисификат и така натаму. Но секако е кривично дело.

Увидот не се прави по картонче, туку преку фзо и педијатрите. Имате матични броеви дадено и според нив се знае дали имате вакцинално картонче воопшто, а потоа следната проверка оди преку картончето за секој следна вакцина.

АКо некој сака, доволно ео да побара регистра на деца кај маточните и ете податок, уште повеќе што преку фзо е сите деца осигурани. Само треба да се сака и да не ги мрзи. Сепак за здравје на деца зборуваме.

Ако градинката кај што оди мојата имам податок дека прима невакцинирани деца јавно ќе кажам, ќе ја отпишам и ќе ги пријавам. Како што важи за моето, така треба законот да важи за сите деца. Оти у таа градинка треба утре и бебе да однесам од 6 месеци, невакцинирано, а некој Јаре ученик да ми носи морбили не фала.

JuLleE, NarCis@, happygirl and 9 others like this.
  11. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

не даваат картон ако не побараш Ставаат печат од докторот-имунолог,и се запишува серија/лот на вакцината

12. Cka

Cka Форумски идол

Нас и потврда посебна ни изготвија за градинка, а картон имаат и они и ние дома. Со печат, потпис....

13. kukla21

Ич не ми треба картон. Мене битно ми беше да е вакцинирана. Не ја вакцинирав за филипче и дружината :)

@Cka не си во право. Нема евиденција кој е вакциниран кој не. Они на многу начини може да проверат, ама нит проверуваат, нит имаат намера.

Да проверуваа, јас ќе добиев покана за моето дете. Ќе добиеше и @AngelOfArh и други со невакцинирани дечиња.

Ако во ек на епидемија не проверија и не направија регистар, кога?

14. Cka

Cka Форумски идол

поканата не е од фзо... фзо имаат податок, ама ги мрзи.
    јас мојата ја вакцинирав па покана за ммр не стигна.

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@kukla21 и @tarantula во поликлиника Млин Балкан се занпишуваат во книшка и плус во два картони. Едниот за родителите и едниот останува кај нив во евиденција.
    Може на @kukla21 да не им дале плус картон. Ама и тоа што е запишано во книшка е валиден доказ. Затоа и постојат книшките.

Покана за вакцинација никогаш не ми стигнала. Мислам дека во Скопје не ни стигаат покани зашто родителите имаат повеќе опции каде ќе вакцинираат дете. Ние на пример отидовме во Млин Балкан зашто ни е најблиску а по реонизација требаше да одоиме во друг пункт кој ни е подалеку (ова за другиот пункт ни го кажа патронажната сестра).

16. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Пред осум години ако не отидев на датумот, праќаа покани и пишуваше ако не дојдете казна. За второво се прими.покасно ни еднаш не дојде покана. Ги мрзи и не им њ гајле. Да беа ажурни и на време да се апелираше немаше може до олку да дојде. Некој многууу потфрли во здравствово наше. Башка совеста на родителите која е на многу ниско ниво. И не разбирам кога бараат потврда за градинка и упис во школо од каде олку невакцинирани. Мене барем ми бараа. Ама тоа е нашата совест, како општество. Имам врски никој ништо не ми може, ќе си играм со моето и другите деца.

azelea likes this.
  17. kikin

kikin Популарен член

КАј нас во книшка ништо не запишуваат. (ЈАне Сандански) а имаме картон и ние и тие, со сериски број на примената вакцина.

Не ме чуди ништо кај нас да ви кажам искрено.. Ни едно лажирање, ни тоа дека се прибавуваат лажни потврди, ни тоа дека приватни градинки примаат невакцинирани....се ми е верно. Ама вака, нож со две острици е таквото шетање на децата.

МЕѓутоа, како што кажа некој, најголем проблем за моменталната ситуација се медицинските работници.Не се децата. Не е совеста туку потфрленоста на здравство што не пристапи кон вакцинација на цел медицински персонал од 02.01.2019 (кога прогласија епидемија)

Coco31, mariz, TeddyGrey and 3 others like this.
  18. kukla21

Јас не велам дека не може. Во право си. Има милион начини да се провери и вкрсти евиденцијата.
    Ама ова не го направија во ек на епидемија, не па во "нормални" услови.

@JoyJoy знам каков картон треба да добијам. Не добив. Ниту некој ме праша за адреса на живеење, име, телефон.

19. Annath

Annath Форумски идол

Штом е онака лабаво вакцинирањето без прибирање податоци, само колку да се боцне, јасно е дека сакаат само да го намалат процентот на невакцинирани, и да ги потрошат вакцините. Инаку, мене и за двајцата кога ги однесов првпат за вакцинација ми дадоа картони, ми зедоа лични податоци, исто и на сопругот.

Иначе морбиливе се шират од медицински персонал, кој не е свесен дека е заболен. А не од невакцинирани деца, можеби на почетокот имаше по некое дете преносител, ама сега, главни пренесувачи на болеста се возрасни лица. Најчесто поврзани со здравството. Оти ако беа невакцинираните деца проблем, досега ќе се појавеа морбили во еден куп градинки, а колку што е познато, нема такви. И не е тоа поради вакцинирањето.
    И во другиве градови болеста се рашири главно од возрасни лица, со исклучоци.

mal.ecka, Coco31, azelea and 4 others like this.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

А потврда даваат во јане?