Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    се сложувам. Реално после затворањето на градинката каде прв пат беше забележана појавата на морбили требаше освен децата и вработените да се вакцинираат. Потоа и сиот медецински персонал бидејќи стапува во директен контакт со заболените. можеби на тој начин немаше олку да се прошири,што знам.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    715
    Допаѓања:
    929
    Е наздравје. Се враќаат и црната кашлица и заушките покрај морбилите. Докторите советуваат да не се одложува и дитепер вакцината за да не дојде до епидемија нова. Иначе кажаа дека епидемија на морбили има во 6 градови

3. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Od kaj e ova za zauski i crna kaslica? Btw zauskite se vo mmr, na volku vakcinirani valjda nema na se prosirat. @pianogirl ima objaveno info za zaboleni od crna kaslica kaj nas?

4. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Па ќе се вратат. Кога некој се прави доктор над докторите. Кога мислиме дека гугл и форум се попаметни од доктор. Вакцините вакви, такви. За нешто што некој се трудел со години успеавме да го упропастиме за краток период. Наместо да одиме во нов век, ајде назад во среден кај чумата.

На DAngel, marchi-cool и pianogirl им се допаѓа ова.
  5. Emilija-Emce

Emilija-Emce Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    % na vakcinirani so di te per e nad 95 %. Taka da Neznam od kade podatoci deka vo mk Ne se vakcinira. Pomal % imase samo Kaj mmr

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Taka bea objavite da, deka osven so mmr procentot na vakcinacija so drugite e odlicen. A inaku sega ja procitav izjavata na Stavric na Sitel, imalo vo 2018 god imalo 32 bolni od pertusis. Treba da se vidi dali site bile nevakcinirani bas so niedna doza na diteper ili polivalentnite vakcini, so ogled na oficijalnata statistika koja pokazuva odlicna vakcinoranost. Ako bile valcinirani togas dali ni se slucuva istoto sro i vo Avstralija kade pertusisot e vraten na golema vrata i pokraj ogromna vakciniranost. Tamu citav skoro statija deka razmisluvaat za ukinuvanje na 5 i 6 valentnite valcini i povtorno vrakanje na diteper celularnite vakcini bidejki smetaat deka acelularnata pertusis komponentna vo polivalentnite vakcini ne predizvikuva zadovolitelno sozdavanje antitela. Izjavata na Stavric e mnogu opsta i namenski da predizvika panika bez podatok za valcinalen status na zabolenite. Dodeka pak za zauski bile prijaveni 3 slucai od koi edno 14god kompletno vakcinirano dete.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Тие целуларни беа оние кога боцкаа два пати и со лажиче?

8. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Da. Ne sum sigirna ama.mislam deka do 2014 negde imase samo takvi po dispanzerite, a za acelularni se odese na klinika samo ako ima potreba.

9. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
  10. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    715
    Допаѓања:
    929
    Штом докторот кажа дека се враќаат болестите сигурно има заболени. За заушки знам дека има и морбилите уште се шират. Ај само нека престане веќњ еднаш

11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Заушки може и вакцинирано дете да фати. Јас имам прележано и покрај вакцина. И се сеќавам на тој период.

На pianogirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Сакав истото да го кажам, сестра ми вакцинирана памтам дека во средно прележа...туку од кај излезе се одеднаш? Во една зима..

На stefanija70 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Мутираат болестите. Или некој ги мутира. Во принцип тие што прележале морбили пример, и да дојдат во контакт само антителата ќе се разбудат и ништо друго. Затоа нели велиме кој прележал нема гајле. Е зимава имаше 2 случаи кои прележале и пак фатиле. Не се разбудиле само антитела та туку и осип имале. Да. Со многу послаби симптоми. Ама тоа е знак дека мутира вирусот.
    Не знам само зашто мислеа дека вакцина за век и веков ќе не штити. Секогаш може да излезе нешто ново да се разобличи и да стане потврдокорно. Ете пример за рота вирус. Рота само на одредена темп преживуваше. А сега стана толку отпорна што во секоја сезона ја има. Преку цела година. Тешко нас. Толку само ќе кажам.

На DAngel и kikin им се допаѓа ова.
  14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    О
    Ова хаос стана, јас не знам вака да се продолжи да се живее,односно мора да се продолжи, мораме.да одиме напред,па "шестар систем",кој ќе се боцне, тоа е. Стварно ми е веќе преку глава, раат да не си, се нешто ново, се некој нов заболен, само слушам и таман сум се смирила, се јавува нов познаник со симптоми. У п -

На Sexybaby86, marchi-cool и LiliBoz им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    И бетер само ќе е.
    Оф топик ама у склоп - мислам дека луѓето сеуште не се свесни колку многу е штетен загадениот воздух.

На Sexybaby86 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Ne be taka ti se cini, vozduhot super e. Malce ne se disi ama ne e strasno. Mozeme nie toa... Sto ke ni e vozduh ;(

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А мене ова ми личи веќе на кревање паника заради вакцинирање.

Како беше правилото за епидемија?! Се регистрирани повеќе случаи од вообичаено претходна година/период?! Па што не прогласат епидемија?!

На darcy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    еве ние сабајлево се разбудивме со тт. 38 и осип кој за 10 мин. ненормално се прошири на раце на нозе и на уши. На брза помо рекоа морбили се. Си ги фативме. Па сега вие како сакате сватете ја епидемијава.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Вакцинирано дете?

20. stefanija70