Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Првите симптоми се белодробни заболувања (послаби или појаки), па после осип. Прво се појавува во уста, ба глава, позади уши, па дури после на телото.
    Ова вашево ептен експресно. Проверивте преку крв?!

2. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.494
    Истово и јас сакав да го пишам. Не е можно одма истовремено и тт и осип. Ваков исти случај имаше и во Гостивар, пишував на темава баш тогаш, мислеа дека се морбили крвта покажа не се.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Вирус со макулопапулозен осип вака прави.

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Повеќе логика има. Вака експресно дијагноза, па и без кс.

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Нема коњуктивит, нема на плуќа ништо. Само темп до 38, осип и омалаксаност. Кај нас така беше.
    Исто само што стана у рок од пола саат се.

6. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Kukla, simptomite se mnogu individualni. Jas imam prelezano morbili so max temp 37.5 i so malku rastecen nos. Osipot e mnogu karakteristicen, siten, i poc uva od pozadi usi, pomedju prsti na race, pa od glavata se siri nadolu i trae okolu edna nedela. Isto taka cesa osipot. Nevakcinirana od morbili, da nopemenam i toa. Nekoi nastinki mnogu potesko sum gi pominuvala. Laboratoriski isto mi bese potvrdeno deka se morbili. No ne e kaj site isto. Fakt e deka mnogu zaglavuvaat so morbili. Muabetot mi bese deka ne mora da ima respitatorni simptomi koi se sulno izrazeni. Nekni na fb edna majka panicese deka e so malo bebe a soprugot fatil morbili. No otkkao poslw nwpolni 3 dena isceznal osipot napravile laboratorija i ispadnalo deka voopsto nema morbili, taka da najverojatno bilo rozeola. I toa trena da se zeme vo predvid vo slucajov.

На marchi-cool и kukla21 им се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Затоа и велам, повеќе или помалку белодробни. Осип дури после.

8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    да еднаш на 13 месеци.следната се давала во 1во одд. на лекар рекоа дека 90% станува збор за морбили но како што гледа докторката полесно ке помине и дека сме пошле на лекар во почетна фаза дека наредните 3 дена ке си има осип кој некаде ке си избива некаде ке се повлекува. од терапија антибиотик ни даде зашто грлото му било малку воспалено мора да се дејствува да не дојде до компликации на дишни патишта витаминска терапија антипиретик многу течности да гледаме да не се искомплицира да чекаме да се повлече после 3тиот ден.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.176
    Допаѓања:
    118.369
    Навистина ми е многу жал. Од срце посакувам да поминете најлесно што може. Ве :hug:

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.198
    Допаѓања:
    13.635
    Оф леле што те снајде ...
    Нека мине брзо.
    Среќа што си второ тромесечие па и да фатиш и ти,не е толку страшно во второ, што не би било случај ако си прво или трето.
    Среќа голема имаш да знаеш, јас како од ѓавол бегам од морбили не се дружам со луѓе веќе два месеци :rofl:

На mal.ecka и marchi-cool им се допаѓа ова.
  11. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    јас уште вчера сетив дека вероватно ке се настинува,вчера утро рече дека грлото го боли беше со вжарено усте чекав температура со причинител воспалено грло. ваљда нас ете со послаби заболувања не фати.
    сетив на раче неколку брунчиња мислев е од презатоплување,мерев тт 37.8 го разладив симна тт на 37 утрото ко стана го забележавме осипот.
    кај нас беше на лице на ушна школка на долен дел од рашињата па на стапала и дути после пладне се пожали дека го пече во устата под јазичето а на јазикот бели наслаги.устата црвена и отечена.
    не проверивме ништо преку крв,утре ќе одам на матичен за второ мислење да проверам состојба па ќе прашам за крв. ама чудно ми е што на некои места почнува да се повлекува. а тт среќа не е повече од 37.7
    тт се појави само 5 или 6 саати пред осипот.а преку крв што треба да барам да се испита?комплетна крвна слика или и уште нешто друго? пошто матичниов е некако... за останат да не речам.
    и кај нас беше така нешто. а за морбиливе треба посериозно да е? мора ли да има и плуќа? докторкава рече дека кај секој различно е,кај некој посериозно кај некој полесно зависно до имунитетот

12. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    баш денес разговарав со мајка ми на таа тема. јас два пати сум прелешала сипаници.еднаш на околу 4 години пред да се роди сестра ми исто од градинка сум ги фатила. биле мали ситни по лице зад уши на раце нозе... не многу висока температура.другите на школо ги фатив за нив се сеќавам,од мене и сестра ми ја префати. а инаку од петокот се осеќав настинато малку омалаксано со растечен нос и кивавица. се напив цинк витамини дополнително и ајт со здравје.ама саботата гледам синко се омалаксува блед на лице се занемарив. сега еве само нос ми тече ама не ми е страшно.спијам со синко че ме префатеше експресно. после си се тешам а па и да ме префати бебево во стомак ќе стекне имунитет

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Marchi ne mora da ima vospalenie na pluka, se nadevam deka vie ke nemate. Inaku za potvrda trwba da se ispita IgM za morbili. Ako ste od Sk pravat vo Avicena na primer 750 den e.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @marchi-cool колкаво ти е синчето? Полесно поминува најверојатно дека има една доза примено, по моја претпоставка. Имаше во ваша близина некој со морбили? Со лесно да ви е!

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    37.279
    @marchi-cool А не треба да се докаже дека има морбили? Останатите 10% се многу голем процент. Нели кога ќе се докаже ќе го заведат како лице со морбили, а вака на недокажано може да се брои како случај, а сепак да не се морбили. Ме буни тоа 90%. Зошто да не се потврди дали се 100% морбили?

На kukla21 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    @marchi-cool со оглед дека сте вакцинирани, затоа е полесна клиничката слика. Ќе мине лесно, течности, витамини ц и б6 и секако антибиотикот за грлото, пробиотик. Само, мое.мислење да не одите на матичен или надвор да ве прегледа зашто уште е преносител. Ама на инфективно е најсигурно, нема што матичен, а преку лрв во лабараторија да одиш исто така има и таму луѓе,може да пренесите. На инфективно си проверуваат преку крв. Лесно ќе минете штом е вакциниран. Ама ако си трудна ти, жал ми е, пиј течности многу витамини и зајачај имунитет. Чаеви, цедени сокови, нема што да правиш друго. Со лесно.

Имавте контакт со заболено лице или не знаете каде префатил?

На marchi-cool и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.179
    Допаѓања:
    124.647
    @marchi-cool чекај до утре.
    Верувај голем процент од матичниве немаат видено морбили у живот.
    Утре провери преку крв..
    со лесно мајче !

На kukla21, marchi-cool, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Јас ко што разбрав не ги проверуваат сите лабараториски. Не знам зошто. На извештаите има колкав процент се испитани, а другите епидемиолошки се поврзуваат, или според клиничката слика.

На gjoker4e и marchi-cool им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    6години има. Минатиот месец наполни 6 а беше со воспалено грло и тт. Инаку сакав штом наполни 6 год да го вакцинирам само од морбили па останатите 2 да ги прими ко ќе заоди на училиште. Таман заздраве не дочекав да појдам на вакцина. Инаку од градинка ги има закачено. Нема од каде. И кажав и на учителката да знаат да си се пазат.
    се сложувам. Баш и претходно погоре прашав што треба да барам за да испитам преку крв. Значи само IgM да побарам. Крвна слика пред 20ден правевме. Покажа покачени леукоцити. Сега добар е прееска попладнето одкако дојдовме од брза помош играше на компјутер јадеше весел беше после снеможе,легна одмори,давав чај вода сега пак живна. На детско одд кај нас не примаат пациенти бидејќи е прогласена епидемија а најпрво таму се јавија заболени. Примаат само итни случаи ако од брза помош ги испратат таму. Инфективно кај нас нема.

На gjoker4e и kristina.k им се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    37.279
    Чудно.
    Треба да се докаже па да се брои како случај.

На kukla21 и marchi-cool им се допаѓа ова.