Не на неколку портали на фб налетав, ама бидејќи не ми се баш најсигурни извори прашав тука. Навидно поради епидемијава, од морални причини
Се согласувам дека проблемот е кај возрасните кај кои заштитата од вакцината е поминато и медицинскиот персонал. Децата во најголем дел се вакцинирани. ( и оние кои не беа се вакцинираа, ама ете не бил проблемот само во нив) епидемија сеуште има.
У вторник ќе прогласат епидемија на цела држава. Ама кои мерки ќе се преземат? Децата се веќе вакцинирани. Треба интервентна набавка на вакцини за цело население. Како што имаше за свинскиот грип. 2 недели после вакцинација се да затворат. Собири не. Ама проблемот е што има избори )) па не смеат да забранат собири.
Требаше од старт да наложат задолжителна вакцинација на медицинскиот персонал. Без оглед на тоа дали биле вакцинирани или прележани. Тоа ќе беше најголемата превентива. Јас лично размислувам да се вакцинирам и покрај тоа што ги имам примено двете дози како дете.
Kako be bez ogled na toa dali bile prelezani???? Pa edino taka imas traen imunitet. A za intervwntna nabavka ic da ne se sekirate, toa sekako moze. Uigrani se so tendercinjata ne e problem. Neka se vakciniraat site, pocnuvajki od med personal kako primer, no ne i tie sto imaat prelezano. Bas me interesira kako ke go izvedat toa zadolzitelno na vozrasnite, ama aj da vidime vo vtornik brilijantnite umovi sto smislile.
A sto pravime nie od pomalite grado i kade sto vo ek na epidem8ja, koja rapidno se smiri, nema vakcini MMR. Veke cel mesec roditelite cekaat za vakcina, od dispanzer gi lazat, dojdete za dva dena, za tri dena, pa vikendot da pimini vo ponedelnik ke ima. Katastrofa. Zdrastvoto bi otide vo aut
За жал има уште многу деца кои не се вакцинирани. Вчера имаше објава во една од мајчинските групи на ФБ, мајка прашуваше дали има уште дечиња над годинка кои не се вакцинирани, не знаеш колку коментари имаше од мајки кои не ги вакцинирале уште нивните деца. Се запрепастив, ни епидемијата не им беше доволна да сменат мислење, што треба да се случи уште навистина не знам....
Каде тоа нема вакцини? Јас сум од помал град, малото го вакцинирав пред 20 дена. Куп деца боцнаа тогаш ММР. Имаше вакцини.
Пред некој ден бевме на роденден во игротека. 90% надвор си седев (превентивно нели, со оглед дека бремена) а уште повеќе што разбрав дека на роденденот има две невакцинирани (околу 4 и 6 години).
Ама колку е сигурно дека прележале, ако не е евидентирано никаде? Пошто еве, некои не знаат дали прележале или не, ниту пак ги чуваат вакциналните картони за да видат дали се имунизирани или не. Имајќи предвид дека и други вирози се со сличен осип, ако во здравствен картон не е евидентирано што е прележано, нема докази. Освен ако не се направат имунолошки испитувања. Иначе да, има уште невакцинирани. Во групата кај малово во градинка има. Не ги носат децата, ама и не ги вакцинираат. Јас не го носам малово по родендени, иако се организираат редовно. Иако е вакцинирано, си го чувам дома.
Vo kocani nema vakcini recisi cel mesec, a drugarkami edvaj so vrski uspea da si go zeme kartonot i da odi vo skopje da si go vakciniran deteto. Tie sto nemaat vrski ke si cekaat
Не ти требаат врски за вакцина. Како колата о дој у скопје, кажи сакам ммр и ќе те боцнат . Кажи досеа не сме оделе на вакцини и крај.
За картон да земат ептен праат проблем. Нас едвај ни го дадоа кога се префрлавме од еден во друг диспанзер. Евентуално може без картон да одат и да им дадат потврда дека детето е вакцинирано, па овие после да заведат. Ама ако им дозволат.
Moraa da go zemat kartonot, bez karton nesakase da gi vakciniran vi Skopje, a od kocani kartonot ne go davaa, a detenceto e epten neznicko, sekoj mesec na antibiotik, so cesti opstrukcii, cela godina bese so flixotide sprej. Drugarkami go cuvase dva meseci vo karantin doma, za da zazdravi ubavo, da se iscisti organizmor od flixotideto, pa da go vakciniran. I odi na vakcina, vakcini nema. Nesmee se da rizikuva, da ceka, pa morase da faka vrski za vo Skopje