1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.707
    Допаѓања:
    5.675
    Многу ги напаѓате мајките што не вакцинирале демек без ум се и покрај паникава што ја створиа со епидемијава , никоја од нас не знаеме зошто не вакц сеуште реално , океј има и такви што од бес и гл причини одложуваат ама останатите може др ги маче , еве и јас сум една од нив малата ми е скоро 2г тек сеа неделава ќе а боцкам , одложував затоа што ми беше често настината од есента наваму , и многу други мајки знам од исто причини такви чекаа , плус време нестабилно деца по надвор лесно настинуваа , па и по помалите места нема случаи и сите се по мирни , Скопје е најмногу , др места се мн малку , ама едино на форумов се направи трагедична епидемија , дури ни ма тв нема паники веќе , порталите се сосем др приказна за да привлечат читатели секакви вести ќе објават .

На stefanija70, manako1 и kikin им се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.682
    Допаѓања:
    141.120
    Сериозно? Тв ти е репер? На боки телевизијата? Следи на Институт за јавно здравје и ќе видиш како е. Прашај ги мајките на третите деца кои починаа и девојката која остана без бебе у 6ти месец. Или оние двете тридници на инфективна у 9ти месец.

На ivi1987, baba Rada, supergirlmb и 4 други им се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.359
    Допаѓања:
    183.186
    Абе шо знам шо да кажам. Кај нас не е регулирано јасно како треба, и секој си прави како мисли дека треба. Маж ми кога го земал картонот, пошто се преселивме во друга општина, едвај му го дадоа. Им рекол дека не планира за секоја вакцина да доаѓаме со кола, кога тука диспанзерот ни е на 2 мин. пешки. Па повуци-потегни била работата и на крај виделе-не виделе му го дале. А изгледа тој картон ваљда им е поверодостоен. Може и тие се исплашени од казни, па вака им е посигурно и не сакаат да си прават проблеми.

На ivi1987, Coco31 и duffi им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    До кога ќе се правдате со -детето стално ми беше болно па немаше кога да го вакцинирам во последнава година или две. И да се разболува често заради градинка има периоди измеѓу кога е здраво и можеш да го вакцинираш.

На ivi1987, PinkGirl*, Lilit и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Мене и двата ми се дома...

6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Како нема по тв бе...оваа недела "отруја" со оглед дека имало најмногу заболени и трудници.
    Јас детето го нисам по родендени со оглед дека прележа,нема гајле. Ама јас си седам надвор повеќе од времето. Освен кига сме со екипата од градинка со оглед дека таму скоро сите прележаа а другите се вакцинирани

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @Poppins како нема на тв, јас од вести слушнав за трудниците. А и да нема, има извештаи на страната на Институт за јавно здравје, сигурно не лажат таму.

Јас сакав да прашам, дали 8ми септември клиниката е воена клиника? Дали има пациенти со морбили таму, или нема инфективно? (Татко ми е закажан за коронографија наредна недела, уште тоа фали да префати :().

На kikin и Poppins им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мене картон не ми побараа. Ниту посебно нешто ме прашуваа, освен каде живеам. Ама никако не ме легитимираа.
    По мене кој сака може да оди, нит врски му требаат, ни бутур.

Ако не се лажам @LadyC вакцинираше ммр во друг диспанзер. Никој не ја вратил.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Таму нема инфективно, а претпоставувам дека ни со симптоми на грип не одат таму.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.707
    Допаѓања:
    5.675
    Не ја следам таа тв , не велам дека нема , Има и по тв ама стивнато е мн за разлика од пред некој период . За трудници и морбили сите сме свесни кои се последиците , а ајде и нив да им се акниме зоштo не се вакцинирале до сеа a возрасни или па мајките нивни најлоши се што не вакцинирале. се е само нагаѓање зошто па ќе си праиме верзија самите , дечињата што починаа веќе беа подлежни на др болести појаки и ова им беше голем пр плус , ама сигурно и тие мајки се плашеле заради нивните болести да не вакцинираат .
    Кое скрос здраво дете невакцинирано фатило морбили и починало ? постои ли такво ? Искрено јас не сум чула , може има .

Не оди во градинка . И не сум будала да лажам дека дете ми е болно и лесно настинува , тоа може само некој без осет да си го пререкува детето .И мене лично не ме занима за другите што прават и планираат , на таа тема си одлучувам лично со мм , ни па навлегувам по овие теми . Си го следам детето и по неа одлучувам што и кога , до сеа се има примено и ќе прима и натаму .
    Ама мн е лесно да се прават верзии како им одг на луѓето , а никој не а знае вистинита посебно па и непознати да осудувате , ама за рекла казала први сме , и после ќе се паничат луѓето што читаат .

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Таа е. Има оддел за ингективно, ама нема инфективано одделение. По мене нема хоспитализирани таму.

12. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.494
    Има инфективно, лежеа и лежат со грип, со морбили дали лежат не знам.
    http://bolnica.org.mk/?page_id=112&lang=MK

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мислев нема одделение. Видиш.

14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.494
    Има. Имаше неколкумина кои починаа од грип таму.
    Screenshot_2019-04-14-12-54-25.png

15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.359
    Допаѓања:
    183.186
    Тоа е тоа што зборам. Нема јасни правила. А можеби има, ама не си ги знаат. Додека едни не отвараат картон при вакцинација, други изигруваат полиција и детективи по диспанзери.
    Значи вас не ви отвориле картон за имунизација, така? Барем заведоа некаде дека малата е вакцинирана?

16. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Znaci sekade razlicni rabotatA, na koj kako ke mu tekne, taka pravi.
    No poentata mi bese druga, kako mozat da si dozvolat da nema vakcini vo nekoi gradovi, i zosto nikoj od nadleznite ne iskoci i toa da go kaze javno, ocigledno mnogu raboti se prikrivaat, a nie ovde mozeme samo da diskutirame, spekulirame i da se nadmudruvame.
    Posledno sto procitav izjava od ministerot, deka prethodnara vlast bila vinovna za epidemijara. I vo ova politikata ja mesaat, namesto da najdat razumno resenie za resavanje na slucajot

17. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Скроз излегоа работите од контрола.
    Прстот прво ќе го вперам во државата што не најде стратегија да се справи со епидемијата.Почнувајќи од аферата за вакцините со поминат рок,преку лошиот пр на министерството за здравство до матичните педијатри кои советуваа да се одложи вакцината кај децата кои се здрави и не одат во градинка и да се остави време епидемијата да помине па тогаш да се вакцинира.
    Го разбирам стравот на родителите,уште повеќе кога ги гледам низ што поминуваат додека децата се болни од нешто за кое постои соодветна заштита и нештото можело да се спречи.
    Не ги разбирам и ги осудувам оние кои од себични причини кажуваат дека не им е гајле за другите,битно моето не го вакцинирам.Со тоа се загрозува јавното здравје.Фејсбук интелектуалците исто така ги вбројувам овде кои само шират паники со лажни и непотврдени теории.

Еве пример за јавното здравје.Реален,пореален не може да биде.
    Мало бебе заболува од морбили на детска клиника каде се лечи од друга акутна состојба.Во инкубационен период детето е здраво,во контакт е со секакви луѓе.Детето заболува,како ги поминува морбилите,си знаат родителите и оние околу него.Болеста полека одминува.
    Но што се случува со оние кои биле во контакт со детето додека е заразено?
    Меѓу нив има и постари луѓе чиј вакцинален статус не се знае,има и вакцинирани и бремена жена.Се чекаат денови во неизвесност кој е следен и како ќе ги помине ако дојде болеста.

И сега некој ќе каже зошто не се изолира детето во болница?
    Затоа што на клиника ги задржуваат оние кои се со наоди,оние кај кои постои сомневање дека ќе развијат суперинфекција.Затоа некои и дома ги прележуваат морбилите.
    Јас ги видов морбилите и не е наивна работата воопшто.
    Сега само нека поминува,искуството е лекција за сите,и за оние после нас.
    Сите одат напред во медицината,ние чекор наназад.

На Coco31, oblace1, duffi и 8 други им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Во книшка. Имам сериски број на вакцината и печат од докторката. Толку.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Mnogu ednostavno, ke si napravat IgG za morbili i ke bidat sigurni dali prelwzale. Ako prelezale nema da se vakciniraat. A okolu toa deka ima roditeli koi ne vakciniraat, veruvajte deka nema teorija da razubedis roditel koj imal loso iskistvo so vakcini ili endostavno od nemu poznati pricini taka resil. No, tie deca ne odat vo gradinki, taka da merkata e ispocituvana. Za sekoe dr mesto nikoj ne moze da im zabrani dvizenje.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Те цитирам само да кажам дека не мора да значи дека трудните ане биле вакцинирани.

На Magic13, stefanija70, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.