Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.928
    Допаѓања:
    110.247
    Не е точно дека не може да боцкаат на друго место, 50 е у Солун, овде упишуваат само. Боцкаат кај им одговара, во Скопје има куп диспанзери, ама се беше чуло дека во Ѓорче има добар доктор и познавам мајки кои од Јане дојдоа овде боцнаа, поготово па сега кога не гледаат ништо, секаде ќе боцнат. Ако нема во Кочани вакцини зошто не излезете јавно да кажете, скоро секоја недела има по некоја контактна емисија и се јавуваат мајки. Небитно, пишете им на Сител одма ќе направат шарада од тоа.

Друго, мајка ми е медицинар, не е вакцинирана, нема прележано морбили според кажувањата на баба ми а и она како што се сеќава, нормално никој во Валандово не им рекол да се вакцинираат. Онаа квази оставка на Филипче, редно е да стане реална оставка. За ништо не не бива. И да, нешто е сумљиво кога расте бројката на заразени и покрај тоа шти се веќе 12000 вакцинирани, нешто има изгледа.

На VedaG10 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Ама не им е жал за рандом лица и дечиња што може да ги заразат, не им е ли жал за себе и за своите најблиски на кои дома ќе им донесат болест?
    Зарем Филипче мора како на мали деца да им стави забрана?

Уствари мора.
    Оти свесни се дека немаат имунизација а работат секојдневно со лица, меѓу кои и многу со кревко здравје и икс дијагнози, а не го сториле она кое го пропагираат на големо, не се вакцинирале.
    Стварно не знам што да мислам. А учеле школо демек, здравствени работници се.
    Двојни аршини, од сам почеток, и не им иде памет. Па се ширело уште, не престанувало.

На mal.ecka, kukla21 и Animali им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.928
    Допаѓања:
    110.247
    Тоа Дани е најстрашно, особено по малите места. Ми се испоначуди една мајка, една година од мене постара, е зошто не го носиш детето во игротека, глупости, како е Господ никој не е, ако се кажало да живее ќе живее. На 32г такво размислување, еве не знам. Мене искрено повеќе ми е страв од грип, веќе кажав. На мајка ми генерација никој не е боцкан, повеќето прележале додуша, ама јас влечам од мама некој ген и она нема ништо прележано, еве и јас, нит варичела нит морбили. Јасно ни е дека кај здрави прави деца нема никаков проблем да направи морбили, ама па има ли на денешницава такво дете, реткост е, се се болникави, со алергии, астми, хронични состојби, се се болни. Бар во мојата околина што ги гледам децата.

4. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Не е одоворно еден здравствен работник, колку сака нека е здрав, да не се вакцинира во тек на епидемија. Он може од нога ќе мине, ама на мало болно детенце кое ќе му дојде на преглед или земање крв може да му биде фатално.
    Првен од здравствениот персонал треба да бараме и очекуваме одговорност и превенција, потоа од пациентите, меѓу кои мајките и децата.

На slobodka, An-na, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.928
    Допаѓања:
    110.247
    Баш го зборевме тоа пред некој ден, викам не сте свесни која е одговорноста. Ама немало кај нив случај. Е арно де нема ама ти идеш кај нас, идат другите кај внуците... Не може ли да се заразите. Мислам... Ама па едвај ја убедив да носи ракавици на боцкање, за вакцини уште многу ќе треба. Затоа, Филипче најарно да не се тепа у гради туку да ја направи реална таа оставката оти за ништо не го бива. Еден водач кога неговите не знае да ги стаи у ред нешто не чини.

На stefanija70 и danichap им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.379
    Допаѓања:
    37.514
    Филипче не е крив што не се вакцинира жената.
    Жената треба да е сама свесна дека треба да се вакцинира.
    Ние како да чекаме дома да ни дојде Филипче и да не вакцинира. Секој поединец треба да допринесе за општеството.

На M&M, ivi1987, An-na и 4 други им се допаѓа ова.
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.551
    И ако Филипче даде наредба цел медицински персонал да се вакцинира, пак нема да чини. И испаѓа крајот не се наоѓа.

На ivi1987, gjoker4e, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.780
    Допаѓања:
    141.915
    Криви се само антиваксерите. Никој друг.

На M&M, GirlRose, Lianna Anna и 5 други им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.928
    Допаѓања:
    110.247
    Како да не антивакерите. Ете мајка ми не е антиваксер, она не верува дека може да се зарази и не ни размислува за тоа. Не треба децата на 9м да се вакцинираат, треба овие по амбулантите. Зошто во Скопје да е задолжително во Кавадарци не? Или државава е само Скопје? Даваа на почеток возрасни групи, сега не гледам никаде, оти се се возрасни и вработени во болници. Прво требаше вработените во амбуланти, болници и градинки, не децата од 9м да ги кљукаат и што треба и што не треба. И на 13м е рано за ммр, второ да родам пак нема на 13м да го боцкам. Сите постари доктори да ги прашаш ќе ти кажат не пред 18м.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.780
    Допаѓања:
    141.915
    Малку чудно е медицинско лице да не знае за заразноста и опасноста од морбилите.
    И мајка ми е мед лице па редовно подлежи на прегледи. Плус и вакцини, за грип. И не ги прашаат дали сакаат. Им викаат кога ќе ти заврши смена оди на први за вакцина. И сите одат.

10 000 деца у скопје не беа вакцинирани ради антивааксерите и никој друг. Од нивните плашења дека децата аутизам добивале.

А не знам уште како е можно по 4 месеци уште да расте епидемијата.

На ivi1987, BoaVista, Mishela и 8 други им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.928
    Допаѓања:
    110.247
    И јас се мислам како тоа расте епидемијата. А мајка ми досега им немаат кажано ниеднаш да се вакцинираат. Да одат на систематски, ама ништо друго. Е една колешка имала стрепрокока во нос па отиде на боловање една недела и толку. Мајка ми е примарна медицина, кај нејзе секој ден проаѓаат стотици пациенти.

Јас не сум антиваксер, јас сум само за право на избор!

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Emilija-Emce

Emilija-Emce Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Трудниците не биле вакцинирани? Јас ги следам податоците од инстирутот за јавно здравје. Најголемиот број заболени што значи и пренесувач се возрасни лица, а не деца, од кои најголемиот дел вакцинирани но заштитата од вакцината е помината... Паника се создава само од телевизиите од време на време...а и вас ве читам во континуитет паничите... Со паника ништо не се решава. Треба навремени и вистински мерки, а најважната мерка да се вакцинира дополнително медицинскиот персонал ниту се презеде ниту се презема... Заболуваат и ја шират заразата на болни дечиња и ја проширија епидемијата низ цела земја .

За медицинските лица препорачаа вакцинација, а не наредија, ... И според мене е Ок, непретпочитам покажување на сила и закани. Но зошто ако веруваат во вакцини медицинскиот персонал не се вакцинира согласно препораката? Ве читам за се во се криви родителите. . Не родителите имаат право да се сомневаат, имаат право да се претпазливи, имаат право да прашуваат и имаат и право да се плашат за своето дете... Таму некој си аутизам ги плаши родителите и не е воопшто едноставно. Родителите се плашат затоа што не веруваат во нашиот здравствен систем. Одговорните треба да работат да ја вратат довербата, но тоа со закани и со притисоци не се постигнува...

Последна измена од модератор: 15 април 2019
    На slobodka, kikin и stefanija70 им се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.780
    Допаѓања:
    141.915
    Screenshot_20190414-203404_Chrome.jpg

Задолжително. Така вика. Не вика кој сака.

И апсолутно на никој над 18 год нема да му се појави аутизам ако се вакцинира и по 3 пат.

Мора сите здравствени работници да се вакцинираат.

На ivi1987, Lianna Anna, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Сакаш да кажеш дека медицинските лица подлегнале на антиваксерска кампања, па затоа не се криви што заболеле и заразиле осетлива категорија пациенти, па одговорноста за нивните дела се препишува на антиваксерите?
    Или општо, воопшто не се криви и немаат никаква одговорност?

Од кога е ова задолжителниво и на ниво на цела земја ли е?

На kukla21 и stefanija70 им се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.780
    Допаѓања:
    141.915
    Дани морбилите почнаа кај децата. На почеток беа 10тина деца, и затоа се вакцинираат и се стави забрана во градинките. Кога се оболе дел од мед персонал, имаше и за нив ваква наредба.

Да не беа антивааксерите немаше ни да почне епидемијата. Трите смртни случаи се невакцинирани деца.

Секој треба да е општествено одговорен. Јас се јавив и ми кажаа дека имам 2 ммр вакцини. Комшиката е повозрасна и работ и со деца. Сама си побара вакцина кога го вакцинираше детето.

Срамно е да ни наредуваат за наше и општо здравје. Уште антивааксерите фалеа.

На ivi1987, DAngel, fana и 2 други им се допаѓа ова.
  16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Свесна сум, и мило ми е што има таква наредба. Не гледам на кој друг начин и со кои други мерки да се стопира тоа што се случува. А страшно е, неубаво, болно.
    Не дај боже, хипотетички, да однесам здраво дете во болница, па и трудна, за некоја клнзултација и преглед и се заразиме од тој лекар...
    Нема антиваксерите да ми бидат криви.
    Ќе ми биде системот, министерот, медицинскиот персонал. Тие треба и мора да знаат подобро од мајките на тие 10 000.
    Само таа поента сакав да ја доловам, не да намалам друга одговорност. Секој си ја носи својата...

На slobodka, fana и stefanija70 им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.780
    Допаѓања:
    141.915
    Можда потфрлија со едукација на младите мајки.
    Може навреме не ги сопреа антиваксерите.
    Дозволуваа на тв да се појавуваат баби кои викаа дека се штетни вакцините.
    Дозволија многу работи кои не смееја. Криви се и они, секако.

На DAngel, Lianna Anna и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  18. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.820
    На Lianna Anna и Cka им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
  20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.477
    Допаѓања:
    22.808
    Ама не го разбираат моментот, дека доколку вакцината би му наштетила на нивното дете некако, како ли би реагирало тоа исто дете ако фати морбили??
    Или јас не разбирам.. еве не знам.

На Nausicaa, oblace1, fana и 2 други им се допаѓа ова.