Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Цвет88 не знам, и јас не можам да разберам. Ај што не вакцинираат, ама намерно да ги изложат децата, а притоа не знаат кај кое како ќе се развие болеста, ми е апсурдно и надвор од здрав разум. Мерките за ограничување на движење и забрана за градинка и училиште колку што се за спречување на ширење на морбилите, толку се и за заштита на тие деца. Како руски рулет со децата ми е ова..

На TeddyGrey и Цвет88 им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Претпоставувам се повеќе исплашени од останатите состојки на вакцината одколку за болеста морбили.

На kukla21, kikin и stefanija70 им се допаѓа ова.
  3. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Posle samo nekolku dena sudija ja ukina zabranata bidejki ne bila zakonska. Potoa naredna merka sro ja donesoa zdr vlasti e vo rok od 48 casa site da se vakciniraat koi nemaat potvrda deka se vakcinirani ili deka prelezale morbili, a ako ne ke platat kazni, a ako nejkat ni ednoto ni drugoto ke gi pritvorat.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.477
    Допаѓања:
    22.808
    Се е тоа во ред, ама не знаат а и не можат да знаат на што точно би реагирало детето.
    Цела фама за која јас знаев беше за ММР, оп сега магично Дитепер поризична.
    И пак ќе кажам, разбирам што не сакаат да вакцинираат.. ама не можам да разберам што се прават паметни, односно убедуваат дека апсолутно е безбедно детето да фати морбили.
    Одма имаат реплики од стилот дека детето веќе било болно.
    Не сакаат нивното дете да е деградирано, ама им е страв од вакцинирани зошто биле заразни, ама да се прележат морбили, ништо страшно.

На supergirlmb му/ѝ се допаѓа ова.
  5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Друг муабет и друго прашање е тоа веќе:D. До толку не ги сфаќам ни јас.

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Dobar del od antivakserite mislenjeto i stavot ne go oformile na fb, nego od prerhodni losi iskustva na svoi deca. Da ne se cukame mnogu vo gradi deka vakcinite se super, a anrivakserite frikovi zasto karmata e cudo. Mozebi vo slucaj na ne daj Boze ebola koga ke se stavi na kantar normalno deka ke prevagne korista od vakcina. Ama ovde stanuva zbor za morbili koi do pred 15 god bea normalna detska bolest. I zatoa dilemata e uste pogolema. I ne se fakajte za autizmot samo. Mnogu decinja postradale od diteper i mmr, samo vo moe opkruzuvanje imam nekolki takvi primeri. Moze kolku sakame da se dokazuvame pa bilo pa ne bilo od vakcinata pa kako dokazale ili ne dokazale i drn drn, kaj tie deca promenata nastanala odma po prumanje na vakcinata. Temava e mnogu bolna za del od roditelite i ne mi se polemizira vise so edno te isto. Ama roditel koj iskusil seeiozen nus efekt od vakcinata ne moze ni filipce ni kazna ni neodenje vo gradinka da go natera da prodolzi so valcinacija. Moi dragi prijateli se iselija vo Svedska.zasto deteto imase strasna regresija vo razvoj koja se manifestirase odma po primanje mmr, od utredenta. Mnpgu jasno ovde nitu ima koj da go lekuva, nitu uslovi da mu se pomogne vo razvojot. Deugite dve deca rodeni posle ne se vakcinirani voopsto. Bas zavcera zborevme, nitu nekoj gi prasal nitu gi.teral da se vakciniraat. A najgolemto konecno ima dostojni uslovi za da s eizvlece maximumot od negovata sostojba. Samo obde se napravi turska serija so morbilite. Kakp toa zadolzitelno da sevakcnira med personal a i posle 4 mes se raZboluvaat? Izgleda epten ja pocituvale naredbata. I posle nevakcinirano deca vinovni.

На Aneta92, kukla21, AngelOfArh и 2 други им се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Од збор до збор се сложувам.
    Оној кој искусил/видел знае.

На kikin и stefanija70 им се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @stefanija70 Се согласувам и јас целосно, и не еднаш го имам пишано истото. Па и јас од тоа размислување со задоцнување од 2 и повеќе години го однесов да ја прими вакцината. Јас не спорам за тоа што не ги вакцинираат децата, ни дека има деца со страшни последици, мене поентата ми е зошто да се организираат вакви собири и забави за намерно да се заразат децата? Тој момент не го сфаќам, кога има мерки за заштита, свесно да ги шират морбилите, а и во ризик сопствените деца да ги ставаат.

9. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Да, не сакаа да ми го дадат прво картонот во Букурешт, ама им кажав дека нема шанса да вакцинирам кај нив и дека сум преселена во друга населба и дека ми одговара да го носам во Идадија. Видоа дека сум решена и ми го дадоа . Кога отидов во Идадија Сирма се насмеа и рече секој има право кај сака да вакцинира. И знам и од други мајки дека можеш да вакцинираш кај сакаш. :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.912
    Допаѓања:
    110.204
    Кај здраво право дете морбили нема да резултира со смрт или којзнае какви последици, фала богу двајца ми се дома, золва ми на 6м прележала, мм бил поголем, ништо апсолутно не им фали. Едино у носоите се тапа ама тоа им е наследство од свекор ми. Порано носеле да прележат по комшии и роднини, се сметала за нормална детска болест. Како што кажав и погоре, кај здраво право дете е ништо страшно, ама се повеќе деца се со хронични ситуации, опструкции, астми, шеќери, што ти јас знам, е тука веќе е проблем. А и немаме квалитетни лекови како кога сме биле ние, јас сум израсната на Кристал инекции, од една две кукурек, сега секое второ дете прима кортикостероид уште пред првиот роденден, атопичари еден куп, само се фрлаат пари на скапи козметики... Е тоа ја прави ситуацијата зезната.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  11. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Angel vo pravo si za se, no ovde otvarame uste edna gorcliva tema, a toa e nacinot na lecenje na nasite deca. Tokmu toa sto go spomna, dali e normalna i opravdana tolkavata upotreba na kortiko preparati kaj deca? Dali e pogolema stetata od niv otkolku od ozloglasenite antibiotici? I mnogu dr prasanja se nadovrzuvaat.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.912
    Допаѓања:
    110.204
    Епа никогаш не е сама оваа тема, секогаш нешто и претходи. Магичен круг. Од фармацијата за фармацијата, тоа едино ми е паметно кажано од антиваксерите, оти они лечат ама они и разболуваат.

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Ама сепак не знаеме како ќе се развие болеста.
    Може и кај здрави деца да има фатални последици, па нели едно од трите починати деца немаше претходни заболувања. И кај тие од грип што починаа, имаше млади лица со никакви проблеми претходно, а многу луѓе прележуваат без проблем.
    На истава вест имаше жена од Америка напишано за варичела, ко фатила таа нејзина пријателка го однела бебето да префати, па починало од пневмонија како компликација од сипаницата.
    Од се може да има компликација, морбилите и не се толку наивни како што пишувате.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.912
    Допаѓања:
    110.204
    Кристина компликации може да има баш од се, дури и од обична настинка ако спушти на плуќа. Нема правила и никогаш 2 и 2 не се 4 во медицината.

На kikin, Feminka22 и kristina.k им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @AngelOfArh па тоа и ми е поентата, зошто да организираат забави за ширење на морбилите ако се можни компликации? :?:

16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.787
    Допаѓања:
    145.330
    Да беше толку наивна болеста немаше да има вакцини за неа.

На Harper, ph.orhideja, ivi1987 и 8 други им се допаѓа ова.
  17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не мешаа со деца за да фатиме варичела, а не морбили.

На Harper, ph.orhideja, JoyJoy и 7 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Дали има или нема вакцини за некоја болест не е секогаш репер дали болеста е наивна или за ефикасноста и потребата на истите....
    А морбилите, да, не се воопшто наивни, се сложувам.

На kikin и kristina.k им се допаѓа ова.
  19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.820
    Ја укинал забраната и поради тоа што антиваксери се бунеле за децата да одат во училиште.
    https://www.usatoday.com/story/opin...tbreak-cdc-rockland-county-column/3434163002/
    Во Америка од 2000 ова е втор пат ми се чини да има толку голем број на заразени. Горе во статијата пишува дека во болницата каде што примиле заразен тој бил во допир со 42 луѓе од кои четири трудници.
    Овие барем прават нешто, знаат кој кај поминал и се обидуваат да преземат некакви мерки. За разлика од кај нас што ништо не се прави и само се шири.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.912
    Допаѓања:
    110.204
    Оти толку им чуе, затоа. Факт е, морбили и настинка не се споредливи, ама нуспојави, може да има од се, ама баш од се, тоа не значи дека децата треба да се мешаат со народ. Јас не е дека не се плашам, ама сметам дека за да има трајни последици треба стварно да е нарушено здравјето на детето, а кај воглавно здраво дете нема да има такви последици. Кај воглавно здрави деца ист ефект ќе има и грипот (а само до сабајлево разбрав за 4 дечиња од 3 до 8 годинки со свински грип) и морбилите. Мислам дека имавме овде мајка на дете што прележа морбили сега. А тоа дека децата што починаа имало здраво дете, мислам дека е лажна вест. И пак, не ја намалувам опасноста на морбилите, ама дека моментално грип хара навелико, охооо, и тоа свински, а се молчи. Е немало вакцина, е арно де ако нема вакцина да испоумре ли пола држава, направи нешто.

На Feminka22 и kristina.k им се допаѓа ова.