Точно, секој треба да е самодисциплиниран и.одговорен за своето дете. Еве и мене ме фаќаат бубачки што излагањето ми е ограничено што со страв одам до продавница.Незнам колку треба да си паметен да носиш бебе по молови. Ама никој не може никому ништо да забрани. Кога одма скокнаа за невакцинираните деца во градинка да се бунат ( а за нивно добро) што да очекуваме да речеш некому седи дома.
Не е зорт за собири, може и без нив. Не е зорт за молови, може и без нив. Не е само до народот работата, и владата, т.е министерството за здравство треба да е поажурно, не само препораки да дава. Наредби, и казни за тие што нема да ги почитуваат наредбите. Оти за овој народ така треба.
Денеска кажаа, најверојатно до крај на година ќе трае епидемијата. А особено возможно е тоа да се забрани движење на места каде има собир на повеќе во една просторија или едно место. Ама така Веро ќе изгуби пари, и тоа е побитно од едно дете. Исто и мора да се оди по минтинзи за да се поакжат кој колку има народ. А тоа што има упте 2 абортирани бебиња оти мајкаите добиле морбили, никому ништо. Ново ќе си напраатм.
Во центар за јавно здравје Пролече. Вчера гостуваа на 1тв Ставриќ и Мициќ, имаше прашање од гледачка зашто нема забрани за кина, театри, игротеки итн. Мициќ вели тоа нема да даде некој резултат а и не можел да запре јавниот живот.
А како да стават забрана за движење низ молови? Како би функционирало тоа? Ај ќе се затворат моловите, а со маркетите што правиме? Не знам, сепак мислам дека до свеста (треба да) е.
На работа неможам да ги добијам? Во Банка на шалтер жената неможе да ги добие? Неможе во КАМ да фати некој? Значи нареден период - редукција на движење на ранливите, особено засегнатите единки. И така додека не дојде зима, зашто на топло-во лето полесно се шири вирозата (колку што кажуваат, јас незнам зашто од медицина не се разбирам)
Треба во два последователни инкубациони периоди (ако земеме дека еден период на инкубација е 14 дена)да нема ниту еден нов регистриран случај,што значи дека еден месец треба да нема ниту еден заболен за да се каже дека епидемијата е завршена. Тоа не верувам дека набрзо ќе се случи,затоа што постојано има нови случаи. Работава не е нималку наивна,со свои очи видов што значат морбили и колку е мачно и болно.
Никој не може да каже до кога. Прво беше до крај на зимскиот распуст, па до март, па до не знам кога - никој нема кристална кугла за да каже кога ќе се спојат 4 недели без нов случај, што е критериум за прекин на епидемијата. Засега нема шанси за такво нешто. Мерките ко мерки се неефикасни, не се ни којзнае какви мерки. Ете на 7ми иде и папата, на едно место ќе се соберат илјадници луѓе, таман прилика за ширење
Баш не се некој мерки. А не верувам и дека ќе се потрудат за построги. Значи ни останува да се молиме на Господ да ни ги чува најмилите. Како што кажуваат се повеќе и повеќе има а камоли да запре.
Ако е толку паника кренато, тогаш зошто не почнат со вакцинирање на сите вработени во болниците, здравствените установи...абе луѓе, како мислите цел народ да се вакцинира во државава!??? Јас ништо не разбирам.
Во однос на вакцините, Филипче истакна дека нема никаков проблем ниту со квалитетот, ниту со количините на вакцини, а за трудниците кои се заболени од морбили,неопходна е консултација со гинеколог и ако е потребно упатување на абортус. „Точно е дека доколку се детектира дека трудницата е заболена од морбили треба да се консултира со гинеколог и да се упати на абортус. Не се вакцинира бремена жена. Добро е што нема зголемување на вкупниот број на абортуси“. @monik55 Која е причината за појава на морбилите? „Епидемија се јавува како пад на колективниот имунитет кога процентот на вакцинирани лица ќе падне под 90. Кај нас беше 82 отсто и се појави оваа болест. Кога ќе се појави вирусот во една средина тој треба да изгори и после да го снема. Морам да кажам дека очекувам епидемијата и понатаму да трае, можеби и до крајот на годината“, рече министерот. https://www.libertas.mk/ministerot-...1tv-ochekuvam-epidemijata-na-morbili-da-trae/
Ние од 90та навака што имаме и ревакцина примено ок сме? Јас сум бремена 6ти месец,и баш сега видов дека и ревакцина имам. Бед ми се праи више.
За Америка толку вести, мерки, на секој портал странски читам што мислев поголем е бројот на заразени со морбили. Сега гледам состојба до сега 555 пријавени. Кај нас 960. До толку е избегано од контрола. Дај Боже да не трае навистина толку, ако е до крај на година значи цела година епидемија од почетокот. А толку наивно почна, сите мислевме брзо ќе помине како минатите години, со по неколку случаи.
Сега со избориве па уште собир ма плоштад за папата ехее уште толку ќе се шири. Викате до народот е да до народот е,мора да се лицкаат на митинзи за да си добијат решенија иначе дома ќе си седат. После прогласенава епидемија на цела држава автоматски Филипче треба да си даде оставка.
Мајките што невакцинираа и директно го загрозија колективниот имунитет во кој не веруваа, сега треба да молчат. Со години се најавуваше дека ќе не снајде епидемија,ова што не снајде сега.Никој не веруваше. Филипче во најмала рака ги натера како попчиња да одат и да вакцинираат. Со години имаше невакцинирани. Сега не можат да забранат движење,молови, продавници ... Никаде тоа нема.Туку вакцинирање на сите,нема градинка,нема школо.Тоа е. Тражевме ,сега ќе гледаме.