Сега читав допис од министерство до здравствените установи дека е задолжителна и бесплатна вакцинација за сите оние кои не се вакцинирани со две дози по календар, во Центар за Јавно Здравје Пролет. Проблемот е што нема вакцини. Донеле нови, нели имаше тендер, ама ги повлекле. Од која причина, не знам, не знаеја да ми кажат. Така што, ако не сте вакцинирани со две дози, одете во Пролет (тие што сте од Скопје), а ако имате две дози не мора, ама ако сакате може. Јас се двоумам, со две дози сум вакцинирана, ама не знам дали имам антитела, никој не знае да ми каже колкав титар на антитела треба да имам за да се смета дека сум заштитена.
@Annath na sekoj rez stojat referentni vrednosti koi moze da se razlikuvaat zavisno laboratorija ili zavisno od edinica merka. Si pisuva nad koja vrednost se smeta deka ima dovolno antitela. Bar toa e lesno da se vidi. Ili krajno rez slikajte go na vasiot lekar da vi go protolkuva (za da izbegnete nepotrebni setanja po lekari vo situacijata). Jas imam prelezano, no da nemav, ni na kraj pamet ne bi mi bilo da se vakciniram so treta doza bez da proveram antitela.
Yep. Зборев со медицински лица, ми кажаа дека само имунолог може да ми каже дали имам доволно антитела и дали се ефикасни. Ама само на клиника тоа го има, а таму не ми се оди. Инаку прават испитување за титар на антитела и во приватниве @Sexybaby86, само не знам цена.
A kako imunolog ke odredi efikasnost na antitela vrz baza samo na eden broj na rezultatot?????? Zaradi dr zdr problemi vo IJZ pred nwgde 2-3 god imam praveno IgG i IgM na poveke antigeni i bas kako ti sto kazuvas gi odnesov na imunolog. Znaes sto mi kazaa? Aman be devojce ne li gi gledas brojkite za ref vrednosti. Ako tolku ne si sigurna nosi gi kaj maticniot. Vrz baza na kvantitat8vna vrednost na antitela nikoj ne moze da im odredi efikasnost be luge, sto vi vadat pamet so gluposti. Milion pati e posigurno da znaes imas li antitela ili ne otkolku na slepo da se vakciniras. Ti si znaes, kako smetas taka ke si napravis, da ne ae sfatime pogresno, no tookuvanje na rez koj se sostoi od edna brojka i ref vrednosti ne e nuklearna fizika.
Колку и да имаш, ако ти е над реф.вредност пак заштитата ти е 90 проценти. Мене така ми објаснија дека нема потреба од трета вакцина (со две дози сум вакцинирана).
мислите дека е ризично да се оди во Авицена овие денови? дали одат потенцијално заболени таму да испитуваат? :/
Мислам дека не е ризично. Тој што е заболен не иде таму да се испита. А колку шо е ризично да испазариш во маркет, толку е и таму. Башка брзо иде редот.
фала ви може ќе ги викнам еден ден следната недела сме во Скопје. А крв да и земат на малата колку е, што да им речам да испитаат вака нас во Германија ништо не ни провериле до сега, 14 месеци има. Чисто ме интересира хемоглобинот колку и е и сл, не е некоја јадачка. Што да им побарам? Од каде ги боцкаат, долго трае повеќе се шишенца?
Ke si baras krvna slika od prste. Rezultati za saat vreme na email. Kosta okolu 200 denari bez upat na privatno. Plus 400 za fomasna poseta ssyo ti doagaat doma.
Pa ne bi rekla deka i domasnata poseta e kojznae kolku bezbedna. Eve posleden pat koga se javuvav da zakazam mi rekoa kao ekipata sto ide na toj teren ima poveke termini. Bas mi rekoa, eve konkretno za Gjorce, prvo idat vo nekoja ordinacija bockaat, a mozno e i vo poliklinikata, pa posle po domovi. Taka da isto se faka, od kaj znam kaj bile i so koj imale kontakt pred mene, a sekako dvajca idat. Plus rezultati pred 14h nema. Zosto do 12 se na teren pa gi nosat vo lab. Taka mi kazaa. Sepak najdobro bi bilo prv da si uste pred 7h pred da otvorat koga nikoj nema, mada jas vo 7:20 bev imase pred mene. Ili pak ako nekako uspees da urgiras domasna poseta prvo kaj tebe da dojdat mada tesko.
Можеш да договорш прво кај тебе да дојдат. Јас во 7.30 ги викнав. Девојчето што дојде кажа дека сите се испитале уште на почеток на епидемијата и кој требало се вакцинирал. @KidA