Точно, и мене во диспанзер ми рече дека може да му ја стават и заедно со ревакцината што ја нема примено.
Сеедно, јас не би ставила. Зошто тогаш не ги "начукаат" сите вакцини одеднаш и ајде чао,да не се оди на секое на вакцина. Небитно, секој како мисли така нека прави. Сепак, секиј за своето дете носи најправилни одлуки.
Секој со своја мисла. Но потврдено е од имунолози на комференција. Го кажувам ова за и некој друг да не ја има оваа дилема што ја имав јас,а неможе да се информира директно. И да не ја искусува мојава ситуација.
Да Да, затоа кажав, секој ги носи одлуките за кои смета дека се најправилни. Небитно,не знам за каква ситуација станува збор, затоа ви посакувам со лесно да поминете со вакцината.
Nikako, samo korist. Zatoa cel med personal znaejki ja korista sto ni ja dava vakcinata noze iskrsi za treta doza. A stetata od vakcinata e najmalku autizam, osobeno koga e nepotrebna. However...
Мене за малиов ми викаа дека мора два месеца од вакцина до вакцина. Баш прво ја прими мрп и знам докторката броеше денови за дтп ревакцината( обратно ги прими) . Мислам дека 60дена рече. Ама само нешто ново им текнува.
Од една страна теренска вакцинација спроведуваат низ школи али од друга страна организираат групно идење на децата во црква,на Златно Славејче а каде и да е ќе почнат и со ексурзиите.Кај керка ми нагласиле дека е задолжително одењето на Златно С во четврток.Аха важи.За некој да си полни џеб и буџет?А при тоа ќе нагнетат 400 деца у една сала.Не фала
Bidejki e epidemija vazat dr preporaki. Pr zaedno sestovalentna i mmr. Toa se vkupno 9 antigeni vo isto vreme dadeni na bebe od na pr. 6 meseci.
Јас би си испитала и антитела за да бидам сигурна, сепак имаш бебче дома. Инаку на темата денес во Капитол деца еден куп престава поточиња ли шо ли беа, ај што имаше поголеми дечиња ваљда се вакцинирани, ама и мајки со колички и со бебиња насобрани и си викам или јас сум луда или луѓево.
Ме потсети на една случка во англија, другарка блиска ми е пред 7 год кога им се родил синот и предложиле сите вакцини што се да му ги стават на еден пат и толку да завршат со вакцинација
Super ideja, ne znam kako do sega na nasive ne im teknalo. Ili neka napravat 20 valentna vakcina so site dozi vnatre i taman da ne se maltretiraat decata 100x da se bockaat. Pa sega i da ne se prezivee nema vrska toa taka se pogodilo, ne moze da bide od vakcinata, taman rabota, toa samo na fb go ima, vo realnosta ne se slucuva.
Прочитав известување дека е задолжителна вакцинација на бебиња од 6м па нагоре. Не сакам да ја вакцинирам уште сега, 9м е. Имаме систематски преглед во вторник, како да ја носам сега ?? Прегледот го прават кај што вакцинираат, да не ја носам воопшто се мислам, штом е задолжително ќе ја боцкаат сакала јас или неќела, така? Не оди во градинка, ја чувам дома, зошто да ја вакцинирам вака рано кога не ја мешам со деца(ептен ретко)
Јас на твое место не би ја ни носела на контрола. Јас ќе боцкам ммр, па бев, па секако ми кажаа дека ионака ќе ја боцкале. Од друга страна па, не може со сила да те натераат. Ќе кажеш настината беше до пред некој ден, сакам да почекам барем една недела и џом да те нема.
А зошто да лаже? Не сакам сега, ќе ја боцкам по календар. Крај! Кој е тој што ќе ми земе дете да ми боцне без моја дозвола баш ме занима, сите вакцини од фрижидер ќе го натерам да си ги боцне у мозок да му дојде памет. Мое дете мои правила, ако не смеам да го носам во градинка ќе почитувам, ама да ми изиграваат богови не дозволувам!
Таков е законот, не е само во МКД. Исто и тука во Австралија за време на епидемија од 6м задолжителна е вакцината ММР (и плус ревакцина на 12м). Дали вирусот морбили се шири повеќе во лето или зима?
Нема правила. Почесто во зима, ама може и во лето да биде активен. Кај нас како затера, се сомневам дека ќе прекине пролетва. Лани летоска, во јули се појавија морбили во Дебар, од нигде никаде.