И по не знам кој пат, се јавија најмајките кои не носат деца по молови. Аман бе, чил малку, никој нема да ви даде награда. Зашо толку паника ако вие по книга си ги растете децата? Многу добро ги разбирам родителите кои одлучиле да не вакцинираат, па на овие скандали со двоен увоз, рандом декларации и остали чудесии ни ја не би вакцинирала. Паника левел миљарда, теории на заговор дека не 'попрскале' со морбили, која ви е целта?
Да, точно е, се вика овча сипаница, ама сите ја викаат крупна. Не е крупна, туку мала, а морбилите се ситна. Да го најдам материјалот од кој што учев за инфективни болести, ќе проверам за сигурно, ама така пишуваше. На Википедиа не верувам, не е релевантен извор. Кај нас многу се мешаат болестите.
https://faktor.mk/grip-ili-prvi-znaci-na-morbili-kako-da-se-prepoznaat-simptomite/ Во контекст на муабетот за терминот, но и убава статија. Инаку мали сипаници се морбили.
Не знам како се учело порано, ама јас секаде каде што напишав мали сипаници, излезе морбили. Односно мали сипаници или морбили.
Голема (крупна) сипаница е Вариола Вера. Мала сипаница или Морбили. Овча сипаница е Варичела. Дефинирани се како погоре и како такви ги има и во законот за заштита од заразни болести кој е достапен на нет.
@LiliBoz ќе ги палиме книгите од кои учевме. Нема друго. Се сменила терминологијата. А зошто и како...
Јас знам за голема и мала. Голема онаа која многу чеша и сите ја прележуваме без компликации, а мала е оваа - морбили. За трета сипаница не сум запознаена.
Можеби таа што народски си ја викаме ситна сипаница е рубеолата, ммр вакцината е воведена 1994, па веројатно тие родени пред тоа ги прележувале рубеолата и овчите сипаници, тоа да се тие две сипаници од детството. Мене колку што ми текнува, само на женските во осмо ни даваа вакцина против рубеола. Еве еден напис од Србија, бидејќи бевме заедно во екс-ЈУ истото важи и за нас. Спојлер: Србија-вакцини https://www.srbijadanas.com/vesti/i...e-vakcinisani-protiv-malih-boginja-2018-01-10
Ммр вакцината е воведена чинам во 76 (или '72)...јас во 80тите ја имам примено прва доза и во книшка ми стои мали сипаници.
... „стравот го чува лозјето“ ..од што се плаши човекот? од војна и од болест!... политички поени и радикални промени се добива со „страв од војна“, а за здравје мора вака оти нема основна култура кај нас кога си носител на вирус да си во карантин дома, напротив истиот ќе шета низ маркет, болници и све живо ќе испозарази што е нормално кога има мешање во топла, зато ВАКА само со страв - епидемија,обавезна вакцинација! ...инаку, робот ако се програмира и тој греши, а не жив човек каде работа - се случува грешка, па макар била ваква малку незгодна со погрешна декларација (прашање КОЈ е одговорен за декларациите), но никако да вакцините се неквалитетни или со пројден рок на траење! ...доколку се казнува САМО ситните врботени по веледрогерии и фирми кои увезуваат ќе има вакви пропусти и во иднина..., НО кажите еден пример кој Министер одговарал за нешто и дал оставка? НИКОЈ... напротив, ТОЈ ќе препорачува казна? аааа не не, тоа во ЕУ го нема... ако влеземе во ЕУ прв кој парично ќе се казни и ќе добие оставка е првиот човек - Министерот за здравство, па после него другите кои се криви! ...АКО се казни со се оставка на првиот човек чие министерство има ваква утка...еее тогаш ќе видиме „утре“ дали ќе има човечка грешка во здравството т.е. сите кои се под министерот т.е. сите здравствени работници или фармацевтски куќи! „детето ако е криво ќе го јаде стапот, ама татко има морална одговорност и главна кривица за своето дете!)
ete iskreno mene ne mi e vakcinirano deteto i sakala ili ne iskreno samo zaradi odenjeto vo gradinka ke go vakciniram Sega ako e see red so nego vo fevruari. Ona sto sakav da go posocam za vrakanjeto na starite bolesti bev predhodnata nedela maticniot za edna situacija za sinko pa i tema vakcinacija stana za zbor. Zatoa sto veke 5 dogini sme kaj nego ne sovetuva bez strav da vakcinirame, pritoa ona sto me iznenadi e sto pertitusot ili sega moze ne go pishav dobro ona crna magarehka kaslica vika tolku beshe iskoreneta Sega pak se vraka. Ke mi umreshe vika 2 nedelno bebe pa dodeka se osvestat roditelite vednas na klinika so vozilo gi preprativme. Toj istoto vika se poveke bolesti ke se vratat a taa isto e strahna kaslica. Veke vika 3 deca mi pominaa niz raka za period of 20 godini sto sum nemal...
Еве што пишува во самиот текст кој го постирав: Neophodno je napomenuti da se vakcina protiv malih boginja počela primenjivati tek od 1971. godine, a tek od osamdesetih primenjivala se kombinacija sa vakcinom protiv zauški, i od 1994. kao MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeole).
А денеска втора смена дали работи у Млин Балкан? Министерството за здравство, во соработка со Здравствен дом-Скопје воведува и втора смена во поликлиниките, каде се врши вакцинација, односно вакциналните пунтови во поликлиниките „Букурешт“, „Бит Пазар“ и „Јане Сандански“ ќе работат до 19 часот. Кое од овие е Млин Балкан