Прогласена епидемија на морбили

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Jan 29, 2019.

1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

И по не знам кој пат, се јавија најмајките кои не носат деца по молови. Аман бе, чил малку, никој нема да ви даде награда.

Зашо толку паника ако вие по книга си ги растете децата?

Многу добро ги разбирам родителите кои одлучиле да не вакцинираат, па на овие скандали со двоен увоз, рандом декларации и остали чудесии ни ја не би вакцинирала.

Паника левел миљарда, теории на заговор дека не 'попрскале' со морбили, која ви е целта?

azelea, ^angel^, gjoker4e and 9 others like this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Да, точно е, се вика овча сипаница, ама сите ја викаат крупна. Не е крупна, туку мала, а морбилите се ситна. Да го најдам материјалот од кој што учев за инфективни болести, ќе проверам за сигурно, ама така пишуваше. На Википедиа не верувам, не е релевантен извор. Кај нас многу се мешаат болестите.

Last edited: Jan 31, 2019
    Doozy, mal.ecka, Feminka22 and 5 others like this.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

azelea likes this.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

И јас вака имам учено ко што кажа

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не знам како се учело порано, ама јас секаде каде што напишав мали сипаници, излезе морбили. Односно мали сипаници или морбили.

fana and Lianna Anna like this.
  6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Голема (крупна) сипаница е Вариола Вера.

Мала сипаница или Морбили.

Овча сипаница е Варичела.

Дефинирани се како погоре и како такви ги има и во законот за заштита од заразни болести кој е достапен на нет.

Doozy, mal.ecka, XMaN and 5 others like this.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Greska si, Ana. Morbili e mala sipanica.

8. Annath

Annath Форумски идол

@LiliBoz ќе ги палиме книгите од кои учевме. Нема друго. Се сменила терминологијата. А зошто и како...

mal.ecka, LiliBoz and Pcelka1315 like this.
  9. Pcelka1315

Pcelka1315 Популарен член

Во здравството наше е се измешано и баби и жаби, само Господ да не чува од полошо .

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Немам поим и тие не знаат што праат очигледно ...

Annath likes this.
  11. fana

fana Форумски идол

Јас знам за голема и мала. Голема онаа која многу чеша и сите ја прележуваме без компликации, а мала е оваа - морбили. За трета сипаница не сум запознаена.

mal.ecka and Pcelka1315 like this.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ја прашав мајка ми. Истото ми го потврди, и они на времето учеле дека мали сипаници се морбили.

fana and Pcelka1315 like this.
  13. LollySky

LollySky Популарен член

Можеби таа што народски си ја викаме ситна сипаница е рубеолата, ммр вакцината е воведена 1994, па веројатно тие родени пред тоа ги прележувале рубеолата и овчите сипаници, тоа да се тие две сипаници од детството.

Мене колку што ми текнува, само на женските во осмо ни даваа вакцина против рубеола.

Еве еден напис од Србија, бидејќи бевме заедно во екс-ЈУ истото важи и за нас.

Last edited: Jan 31, 2019
  14. kikin

kikin Популарен член

Ммр вакцината е воведена чинам во 76 (или '72)...јас во 80тите ја имам примено прва доза и во книшка ми стои мали сипаници.

15. bijonse

bijonse Истакнат член

... „стравот го чува лозјето“ ..од што се плаши човекот? од војна и од болест!... политички поени и радикални промени се добива со „страв од војна“, а за здравје мора вака оти нема основна култура кај нас кога си носител на вирус да си во карантин дома, напротив истиот ќе шета низ маркет, болници и све живо ќе испозарази што е нормално кога има мешање во топла, зато ВАКА само со страв - епидемија,обавезна вакцинација!
    ...инаку, робот ако се програмира и тој греши, а не жив човек каде работа - се случува грешка, па макар била ваква малку незгодна со погрешна декларација (прашање КОЈ е одговорен за декларациите), но никако да вакцините се неквалитетни или со пројден рок на траење!
    ...доколку се казнува САМО ситните врботени по веледрогерии и фирми кои увезуваат ќе има вакви пропусти и во иднина..., НО кажите еден пример кој Министер одговарал за нешто и дал оставка? НИКОЈ... напротив, ТОЈ ќе препорачува казна? аааа не не, тоа во ЕУ го нема... ако влеземе во ЕУ прв кој парично ќе се казни и ќе добие оставка е првиот човек - Министерот за здравство, па после него другите кои се криви!
    ...АКО се казни со се оставка на првиот човек чие министерство има ваква утка...еее тогаш ќе видиме „утре“ дали ќе има човечка грешка во здравството т.е. сите кои се под министерот т.е. сите здравствени работници или фармацевтски куќи!
    „детето ако е криво ќе го јаде стапот, ама татко има морална одговорност и главна кривица за своето дете!) (y)

Abeja and baba Rada like this.
  16. karak

karak Популарен член

ete iskreno mene ne mi e vakcinirano deteto i sakala ili ne iskreno samo zaradi odenjeto vo gradinka ke go vakciniram Sega ako e see red so nego vo fevruari. Ona sto sakav da go posocam za vrakanjeto na starite bolesti bev predhodnata nedela maticniot za edna situacija za sinko pa i tema vakcinacija stana za zbor. Zatoa sto veke 5 dogini sme kaj nego ne sovetuva bez strav da vakcinirame, pritoa ona sto me iznenadi e sto pertitusot ili sega moze ne go pishav dobro ona crna magarehka kaslica vika tolku beshe iskoreneta Sega pak se vraka. Ke mi umreshe vika 2 nedelno bebe pa dodeka se osvestat roditelite vednas na klinika so vozilo gi preprativme. Toj istoto vika se poveke bolesti ke se vratat a taa isto e strahna kaslica. Veke vika 3 deca mi pominaa niz raka za period of 20 godini sto sum nemal...

Sexybaby86, azelea, M&M and 2 others like this.
  17. LollySky

LollySky Популарен член

Еве што пишува во самиот текст кој го постирав:
    Neophodno je napomenuti da se vakcina protiv malih boginja počela primenjivati tek od 1971. godine, a tek od osamdesetih primenjivala se kombinacija sa vakcinom protiv zauški, i od 1994. kao MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeole).

kikin and M&M like this.
  18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Вакцинираат ли сеуште за викенд и втора смена во јане?

19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Јас колку што знам да, дури трае епидемијата.

wannaBeMomma likes this.
  20. Cka

Cka Форумски идол

А денеска втора смена дали работи у Млин Балкан?

Министерството за здравство, во соработка со Здравствен дом-Скопје воведува и втора смена во поликлиниките, каде се врши вакцинација, односно вакциналните пунтови во поликлиниките „Букурешт“, „Бит Пазар“ и „Јане Сандански“ ќе работат до 19 часот.

Кое од овие е Млин Балкан