Јас и моите сограѓани иаме толку олово и кадмиум у себе што 10 вакцини да ни бапнат наеднаш ништо нема да ни биде. А и на скопјани па после загадувањето, една вакцина им е една десетина отров од она што дневно го дишат. Бар вакцината штити од морбили, а воздухот и храната само не трујат.
и јас сега тоа сакав да го кажам. Кај отиде светов а па оти јас немам аутизам? да не поквалитетни беа вакцините тогаш? Ами ако денешниве вакцини не се квалитетни оти детево не ми фатило аутизам?? Шта речи.
Абе нормално дека излегувам, не сум.дома 24/7. Не одам по затворени простории и по гости а паркови и пред зграда секако посетувам. Секој ден шетам со мали. Муабетот погоре ми беше за црква, собиранки по дома,свадби во кафани на затворено. Ако имав прелажано сигурно немаше да се замарам со ништо.
Оти ти и твоето дете немате предиспозиции за тоа и да тогаш беа поквалитетни вакцините. Педијатрите треба да посветат повеќе внимание на детето и да одлучат дали треба да се прими вакцината или не, затоа што кај некои деца има знаци и пред да се прими вакцината, вакцината само ги забрзува и ги прави повидливи симптомите, но не го предизвикува аутизамот. Има разни теории за тоа што го предизвикува. А да обрнете малку внимание ќе видите дека сите доктори јавно избегнуваат да одговорат на ова прашање.
Не знам што да ти кажам, во моето опкружување нема заболени, ниту тие знаат некој што прележал или има во моментов имаше на сам почеток во првите 9 случаи едно дете од група од кај мали. Арно ама како се лепат дијагнози морбили на невидено тоа е чудо, малото на другарка ми му лепнаа дијагноза морбили а слика да ти пуштам да се згазиш од смеа, типична уртикатија, пликови. Ама... Не ја оспорувам епидемијата, има многу случаи, ама некако не е се до крај реално. Дајбоже да сум во право, да е само паника!
Некој нека им каже на оние во Здравје преку игла не влегува да не лажат народ со тоа делумно читање закони и устав. Ги лажат родителите. Или намерно или од незнаење, верувам дека ако е Од незнаење е некое правниче сега завршено или недоучено, оти ова е срам за правната фела. Немојте никако да се занесувате по нивните читања на законски норми, досега многу пати паднаа па и на уставен, ама не кажуваат.
Не, апсолутно, препрочитај ме. Ама нешто не ми се совпаѓа, нешто се крие. Досега и овде на форумот и во моето опкружување дознав за десетина случаи кои биле пишани морбили а осипот абер нема од морбили. На 100икусур случаи ама баш ниту еден од моето опкружување, другарка некни на инфективно вика немаше никаква паника за морбили... А дека има епидемија има, ама бројката... Нешто ми мањка...
Сеуште некои мешаат морбили и варичела. Пред некој ден ме извадија од памет дека до училницата на син ми има морбили.Ситедо едно дете вакцинирани. И така ја не преспав цела ноќ за да ми кажат дека било варичела.Факт е има епидемија, но веќе и јас мислам дека многу мешаат други осипи со ова.
https://www.facebook.com/1588431964748765/posts/2337724039819550?sfns=mo И еве како дел од нечиј пост на фб може да влијае на некој родители кој не се доволно информирани! Ќе го одвојам само овој дел од постот кој не ми се допадна : ( copy-paste ) - треба да нема ништо 6 месеци за да може да се вакцинира. само тогаш е здраво. совет на имунолог од државна. - по вакцина треба да е во карантин 14 дена. тоа е периодот на инкубација. тоа се прави и заради детето и заради околината. во тој период детето не смее да се разболе, да настине и сл, затоа е карантинот, да го заштити него од дополнители инфекции, бидејки веќе се бори со вакцината. но носител е и на вирус или бактерија, па не смее да се шета наоколу. заразно е. * Кој е тој имунолог кој кажал дека 6мес пред ММР треба да е здраво ни со растечен нос, ни кивање, кашлање итн? Кое е тоа дете кое баш најмалце 6мес нема да има растечен нос, да поткашла или кива? Па и тоа дека дур е и во процес на никнување заби да не се вакцинира! И за крај што највеќе боде очи : Носител е и на вирус или бактерија, па не смее да се шета наоколу ЗАРАЗНО Е!!!! Сериозно???? Па ако секое дете вакцинирано од ММР е заразно што ќе беше со популацијава на земјинава топка од кога почна употребата на таа вакцина? Ќе не покосеше заразата од тазе вакцинираните “ заразни деца “ ! Ете ова денес кружи на фб и многу за жал се согласуваат со тој дел од постот дека се заразни вакцинираните деца после апликација на ММР!
Го прочитав постот,кој и да го пишувал треба да знае дека во услови на епидемија,во услови кога е загрозено јавното здравје,важат други услови.Колку пати се повторуваше по сите медиуми? Дискриминирани биле? Па и адвокати ќе ги застапувале? Им падннаа жалбите и на Уставен суд,што приказни раскажуваат уште.
Мене ова со забиве ме буни. Имунизацијата е во првата година од животот, ако не никнат тогаш заби кога никнуваат??? И ова заразно било, сите ќе бевме заразени. Епа од многу вакви постови дојде до ова. И адвокати со име и презиме. За пари ли се работи???
Абе правнички неписмени. Срам ми е да читам. За некој кој не е правник ќе звучи убедително ама многу еднострано даваат податоци. Ги тераат мајките да снимаат воспитувачки за доказ. Со сила ги тераат да направат кривично дело.
и јас се согласувам со цитираново. Пишав неколлу пати наназад,поточно пишав дека ако е епидемијава префатлива причинители можат да бидат и тазе вакцинираните деца бидејќи се носители на вирусот. Тешко на невакцинораните. Но тоа е само мое мислење во моментов. јас секогаш ко ќе примеше детето вакцина 2 дена не го изнесував надвор. Прво паѓа имунитетот бидејќи треба да се бори со антителата на вирусот па недај боже да закачи уште некоја болест. После вакцините не биле квалитетни бла бла.
ух, добро прашање - така изгледа.. за последната верувам зошто на 18 заминав странство и не сум успеала, ама сега кога ни се роди ќерката на педијатар ни ставија вакцини, ја немам книшката ама тетанус беше. Е сега за рубоелата не знам зошто не :/ - бремена ми прегледува антитела, и некако чудно испадна резултатот - дали многу антитела беа.. пишуваше или моментално има, или има имунитет. Да не сум прележала? А не гледам во книшката каде се вакцината и I ревакцина? Треба да пазам на нешто?
Ја читав. Плашам мали деца работава. Сум и за да сменат Устав само да биде задолжителна вакцинацијата. Им се може, име на држава сменаа, закон за образование ли е проблем? Миа Костова ќе шефува? Абе ајде...
Точен е постов на ФБ. Неколку пати вика: ИМАТЕ ПРАВО ДА ТУЖИТЕ. Да, имате право, ама ќе изгубите. Секој за се може да тужи, и да изгуби и да плаќа судски трошоци.