Прогласена епидемија на морбили

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Jan 29, 2019.

1. Cka

Cka Форумски идол

Јас и моите сограѓани иаме толку олово и кадмиум у себе што 10 вакцини да ни бапнат наеднаш ништо нема да ни биде. А и на скопјани па после загадувањето, една вакцина им е една десетина отров од она што дневно го дишат. Бар вакцината штити од морбили, а воздухот и храната само не трујат.

KidA, Coco31, vitamina and 2 others like this.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Пак за аутизам зборите? (facepalm)

fana likes this.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

и јас сега тоа сакав да го кажам. Кај отиде светов (facepalm) а па оти јас немам аутизам? да не поквалитетни беа вакцините тогаш? Ами ако денешниве вакцини не се квалитетни оти детево не ми фатило аутизам?? Шта речи.

Skorpija25, fana and Black girl like this.
  4. kikin

kikin Популарен член

Абе нормално дека излегувам, не сум.дома 24/7. Не одам по затворени простории и по гости а паркови и пред зграда секако посетувам. Секој ден шетам со мали. Муабетот погоре ми беше за црква, собиранки по дома,свадби во кафани на затворено.
    Ако имав прелажано сигурно немаше да се замарам со ништо.

5. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Оти ти и твоето дете немате предиспозиции за тоа и да тогаш беа поквалитетни вакцините. Педијатрите треба да посветат повеќе внимание на детето и да одлучат дали треба да се прими вакцината или не, затоа што кај некои деца има знаци и пред да се прими вакцината, вакцината само ги забрзува и ги прави повидливи симптомите, но не го предизвикува аутизамот. Има разни теории за тоа што го предизвикува. А да обрнете малку внимание ќе видите дека сите доктори јавно избегнуваат да одговорат на ова прашање.

stefanija70 likes this.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не знам што да ти кажам, во моето опкружување нема заболени, ниту тие знаат некој што прележал или има во моментов имаше на сам почеток во првите 9 случаи едно дете од група од кај мали. Арно ама како се лепат дијагнози морбили на невидено тоа е чудо, малото на другарка ми му лепнаа дијагноза морбили а слика да ти пуштам да се згазиш од смеа, типична уртикатија, пликови. Ама... Не ја оспорувам епидемијата, има многу случаи, ама некако не е се до крај реално. Дајбоже да сум во право, да е само паника!

7. kikin

kikin Популарен член

Сакаш да кажеш дека сеуште веруваш дека лажат?

8. Cka

Cka Форумски идол

Некој нека им каже на оние во Здравје преку игла не влегува да не лажат народ со тоа делумно читање закони и устав. Ги лажат родителите. Или намерно или од незнаење, верувам дека ако е Од незнаење е некое правниче сега завршено или недоучено, оти ова е срам за правната фела.

Немојте никако да се занесувате по нивните читања на законски норми, досега многу пати паднаа па и на уставен, ама не кажуваат.

Lianna Anna likes this.
  9. kikin

kikin Популарен член

Кај ги читаш, на фб?

10. Cka

Cka Форумски идол

Не, на она веб страната нивна.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не, апсолутно, препрочитај ме. Ама нешто не ми се совпаѓа, нешто се крие. Досега и овде на форумот и во моето опкружување дознав за десетина случаи кои биле пишани морбили а осипот абер нема од морбили. На 100икусур случаи ама баш ниту еден од моето опкружување, другарка некни на инфективно вика немаше никаква паника за морбили... А дека има епидемија има, ама бројката... Нешто ми мањка...

12. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Сеуште некои мешаат морбили и варичела. Пред некој ден ме извадија од памет дека до училницата на син ми има морбили.Ситедо едно дете вакцинирани. И така ја не преспав цела ноќ за да ми кажат дека било варичела.Факт е има епидемија, но веќе и јас мислам дека многу мешаат други осипи со ова.

marchi-cool likes this.
  13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

https://www.facebook.com/1588431964748765/posts/2337724039819550?sfns=mo

И еве како дел од нечиј пост на фб може да влијае на некој родители кој не се доволно информирани! Ќе го одвојам само овој дел од постот кој не ми се допадна : ( copy-paste )

- треба да нема ништо 6 месеци за да може да се вакцинира. само тогаш е здраво. совет на имунолог од државна.

- по вакцина треба да е во карантин 14 дена. тоа е периодот на инкубација. тоа се прави и заради детето и заради околината. во тој период детето не смее да се разболе, да настине и сл, затоа е карантинот, да го заштити него од дополнители инфекции, бидејки веќе се бори со вакцината. но носител е и на вирус или бактерија, па не смее да се шета наоколу. заразно е.

* Кој е тој имунолог кој кажал дека 6мес пред ММР треба да е здраво ни со растечен нос, ни кивање, кашлање итн?
    Кое е тоа дете кое баш најмалце 6мес нема да има растечен нос, да поткашла или кива? Па и тоа дека дур е и во процес на никнување заби да не се вакцинира!
    И за крај што највеќе боде очи : Носител е и на вирус или бактерија, па не смее да се шета наоколу ЗАРАЗНО Е!!!!

Сериозно????
    Па ако секое дете вакцинирано од ММР е заразно што ќе беше со популацијава на земјинава топка од кога почна употребата на таа вакцина? Ќе не покосеше заразата од тазе вакцинираните “ заразни деца “ !
    Ете ова денес кружи на фб и многу за жал се согласуваат со тој дел од постот дека се заразни вакцинираните деца после апликација на ММР!

Nausicaa, azelea, fana and 8 others like this.
  14. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Го прочитав постот,кој и да го пишувал треба да знае дека во услови на епидемија,во услови кога е загрозено јавното здравје,важат други услови.Колку пати се повторуваше по сите медиуми?
    Дискриминирани биле?
    Па и адвокати ќе ги застапувале?
    Им падннаа жалбите и на Уставен суд,што приказни раскажуваат уште.

Last edited: Apr 21, 2019
    eli25, Harper, Abeja and 7 others like this.
  15. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Мене ова со забиве ме буни. Имунизацијата е во првата година од животот, ако не никнат тогаш заби кога никнуваат??? И ова заразно било, сите ќе бевме заразени. Епа од многу вакви постови дојде до ова. И адвокати со име и презиме. За пари ли се работи???

Abeja and azelea like this.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Абе правнички неписмени. Срам ми е да читам. За некој кој не е правник ќе звучи убедително ама многу еднострано даваат податоци.

Ги тераат мајките да снимаат воспитувачки за доказ. Со сила ги тераат да направат кривично дело.

JuLleE, Lianna Anna, Abeja and 2 others like this.
  17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

и јас се согласувам со цитираново. Пишав неколлу пати наназад,поточно пишав дека ако е епидемијава префатлива причинители можат да бидат и тазе вакцинираните деца бидејќи се носители на вирусот. Тешко на невакцинораните. Но тоа е само мое мислење во моментов. јас секогаш ко ќе примеше детето вакцина 2 дена не го изнесував надвор. Прво паѓа имунитетот бидејќи треба да се бори со антителата на вирусот па недај боже да закачи уште некоја болест. После вакцините не биле квалитетни бла бла.

18. KidA

KidA Истакнат член

ух, добро прашање :) - така изгледа.. за последната верувам зошто на 18 заминав странство и не сум успеала, ама сега кога ни се роди ќерката на педијатар ни ставија вакцини, ја немам книшката ама тетанус беше. Е сега за рубоелата не знам зошто не :/ - бремена ми прегледува антитела, и некако чудно испадна резултатот - дали многу антитела беа.. пишуваше или моментално има, или има имунитет. Да не сум прележала? А не гледам во книшката каде се вакцината и I ревакцина? Треба да пазам на нешто?

19. fana

fana Форумски идол

Ја читав. Плашам мали деца работава.
    Сум и за да сменат Устав само да биде задолжителна вакцинацијата. Им се може, име на држава сменаа, закон за образование ли е проблем? Миа Костова ќе шефува? Абе ајде...

20. Cka

Cka Форумски идол

Точен е постов на ФБ. Неколку пати вика: ИМАТЕ ПРАВО ДА ТУЖИТЕ. Да, имате право, ама ќе изгубите. Секој за се може да тужи, и да изгуби и да плаќа судски трошоци.