Прогласена епидемија на морбили

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 јануари 2019.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.769
    Не ми е јасно, специјалисти по педијатрија и специјалисти инфектолози не распознаваат уртикарија и морбили, а мајките да?

На vitamina, Harper, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    А јас што знампреку 20...тогаш да речам да, манимупираат со бројките, многу повеќе се. Инаку, во друг град каде сестра ми е мед лице па кажува дека има мн повеќе кои сметаат дека е груп, им ставаат инфузии за пневмонија, по пет дена се исипуваат, и на крај сами себе И другите ги убедуваат дека тоа е од тт, и никаде не се пријавуваат. Со тие што правиме? Скриваат као да е нешто од што треба да се срамат. И сега, што ако реалната бројка е мн поголема?

На JuLleE, NarCis@, Harper и 4 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Не, нивни колеги распознаваат. Де бе па зар забораивте пред една две недели беше мајката што ја извадија од памет со морбили, не ми текнува на името. Исто и другарка ми, на матичен е морбили на специјалист е уртикарија.

4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Чудно како ваквите примери ви се секогаш од блиски, познати, ама за морбили нит чуле нит виделе.

На JuLleE, TutiFuti, referentka и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.769
    А не е подобро да пратиш мајка на второ мислење ако е сомнително, отколку да и речеш седи дома, па да испадне полошо? 1% да се сомнева треба да прати на второ мислење. И нека каже второто мислење дека не е у право првиот.

На Harper, lovestoneddd и Abeja им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Пошто не верувате, препрочитајте ја мајкава.

И по миљардити пат, не оспорувам епидемија, ама не ми е бројката баш реална. Можеби грешам, не викам не.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  7. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.722
    Само ќе кажам тешко нас со вакво здраство. Некој имал морбили му утнале дијагноза, не биле морбили. Некој немал морбили , му утнале дојагноза му пишале дека морбили се.
    Абе луѓе порано морбили распознаваа со голо око, сега чекаат лабораторија и пак утнати дијагнози. Гледам дека ни ние самите не веруваме на бројкиве што циркулираат во јавност.
    Пак ќе кажам имам впечаток дека е тешко нас.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.487
    Да не те чуди ништо.Мајка ми имаше метастази на коски али доби дијагноза спондилоза.Имаше тумор на плуча ама и напишаа бронхопнеумонија.Ортопед и радиолог од Штип ова.

На MissDior, mal.ecka и slobodka им се допаѓа ова.
  9. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.722
    Лајкот е за инфото, не за болеста. Сори за болеста.

На Harper, Black girl, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    Еве да те потсетам што пиша: “Штетата од вакцината е најмалку аутизам” Кажи ми те молам имаш ли некои податоци и факти кои ги немаат светскиве релевантни фактори за да го тврдиш ова?

Последна измена: 22 април 2019
    На referentka, vitamina, Yowannty и 9 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Како кај лековите така и кај вакцините си има упатство и си има евентуални контраиндикации и негативни ефекти.
    Почнувајќи од тт, осип и слично како најчести, па се до поретките и покомплексни.

Не сите, но некои, се помалку среќни од останатите 99,999(x)%.
    Они си ја знаат штетата.

12. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    А некој може и имал па му рекле не се. Не распознаваат зашто не виделе можеби,што знам. И не ни мораше да видат. Од многу паметњаковичи дојде до ова лудило. Што сме криви ние со мали бебиња, трудници и слично да седиме дома и да се потресуваме на едно мозолче на пример, затоа.што некој се прави дека му се може нели, да не вакцинира,да не пие антибиотик пример пак кажувам. Себични станавме многу како народ. Право на избор барале. Нека си направат држава со свои правила или пак племе со главен ( не ми текнува како се викаше)и нека носат закони. Епа преку глава ми дојде и страв, и информации и се.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Има ли некоја трудница што е дома заради морбиливе? Не знам дали да земам боледување, ви контакт сум со 4 5 лица на работа. 18 недела

14. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.722
    Не познавам јас конкретен случај кај што не распознале. Но поентата ми беше дека владее недоверба во здраствениот систем. Јас сум убедена дека епидемијава настана од тоа. Не ми е опрадвување дека не виделе па незнаат. Ваљда учеле да тоа. Читам погоре зошто носеле студенти да кај лица заразени од морбили ќе се заразеле. Епа да видат де.
    Сепак не се согласувам дека родителите се виновни за епидемијава. Префрлам на Мин за здраство.
    Како може пациенти да ги „Фатат“ со такви декларации со поминат рок?
    Извини кој нормален ќе носи туку така дете на вакцина после таа афера. Пред тоа имаше афера со бугарски вакцини. Тотална недоверба се створи.

На manako1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.359
    Допаѓања:
    5.790
    Ако си здрава, секако дека не можеш да земеш боледување. Но, можеш одмор да земеш, само не знам колку ќе те покрие ако трае долго епидемијава. Јас работам во голема организација и труднициве си одат на работа секој ден. Би ти рекла да поразговараш со матичниот гинеколог за некоја препорака за заштита или совет, макар што не гледам што би те советувал, ама сепак...

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Туку што дознав дека колешката некст ту ми минатата недела прележала, и син и заедно со неа, невакциниран со неполни 2г, од нога, кај синчето морале лабораториски да ја докажат бидејќи не ја препознале во Систина. Ипак не сум живеела во црна дупка. Кај нив контра ситуација од оние две кај што уртикарија е дијагностицирана како морбили, им требало лабораториски доказ, зошто нетипичен. Не знам што да кажам, еве сега збориме, женава е пресреќна што стекнале имунитет природно од нога и двајцата, невакцинирани. Дајбоже сите деца вака да поминат.

На katte82 и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  17. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Не се дијагностицирани морбили, туку е упатена на специјалист за да испита дали се морбили. Правете разлика. Матичниот лекар не дијагностицира од око, туку според првичната дијагноза дава една појдовна дијагноза за да оди пациентот на понатамошни испитувања (таа дијагноза може и да не ја утврди специјалист). Кога те боли стомак а не знаеш што ти е, лекарот пишува болки во стомак и става една упатна дијагноза а потоа специјалистот утврдува за што се работи.
    Случајот не го коментирам, ниту знам за кого се работи, ниту дека навистина детето било невакцинирано, ниту пак дека навистина прележале морбили. Само на официјални статистики верувам. Баш од вакви комшиски муабети потекнуваат сите проблеми. Може звучам малку дрско, ама при епидемија да верувам на рекла казала муабети, не, благодарам. Стравот и ризикот се преголеми за да лесно веруваме на сечија приказна.

На manako1, referentka, vitamina и 7 други им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Не мораш ти на ништо да веруваш. Да беше мој резултат ќе ти сликнев ќе го видиш. Го видов па пренесувам, не ми кажал никој. Сакав да кажам дека има различни ситуации очигледно, не дека детето невакцинирано па прележало без проблем. Еве сега зборевме, многу атипични ситуации, многу атипични случаи и кај двајцата. Докторот пренел дека сите од 82 година натака се слични ситуации како неа, лесни случаи. Очигледно дека децата проаѓаат најтешко, нажалост.

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Cka леле жалосно за бебето. Како е? Каде фатило?

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    Ма браво за нив! А што да кажат тие помалку среќните, како малите бебиња, трудниците, децата со тешки заболувања и слаб имунитет?

На KidA и mimiiiii им се допаѓа ова.