Има и во Битола. Така слушнав на Сител. Сепак некои поголеми мерки за да се спречи епидемијата не се преземаат, нема теренска вакцинација, ги носат учениците на екскурзии во Скопје, единствено ново во градинката каде што оди син ми има залепено ливче дека невакцинирани не се примаат. Почнав јас од дома да не мрдам. Значи можно е да нема. И јас освен на Сител не слушнав нешто плус. Се надевам дека е така.
@Magic13 јас прашав во диспанзер, ама немаат дојава за таков случај. А ни на извештајот од денес од Институт за јавно здравје немаат напишано за Битола.
Дај Боже да нема. Нека заврши веќе. Јас и дека бремена многу се плашам, ќе проверам сигурно и антитела.
Мене на Torch резултатот ми пишува за Rubella: вакцина ПОЗИТИВЕН IgG ПОЗИТИВЕН (стара инфекција со Рубеола) IGM Негативен Прашањето ми е дали е ова Rubella и Рубеола исто и дали се тоа мали сипаници? Јас тие ги немам прележано, дали вакцинава ми направила имунитет? Ова испитување ми е од 2015, дали треба да го повторам? Прашањево го поставив во Вештачко оплодување, но немам одговор, дали некој од вас знае да ми одговори?
Majki a sto ke kaze te za ova, do kade otide naseto zdravstvo, za zalenje sme, neli vrvni infektolozi ne lecea nas i nasite deca
поминав делумно јас низ ова сва среќа што не не пратија на инфективно скопје. Којзнае што болести ќе закачевме. гледам една ден детето ми е со намален имунитет гледам ќе се омалакса се жали на грлото. Ноќта тт. од 38 сабајлето осип ненормално брзо се шири. Идам на ургентен пошто недела неше викаат морбили готово. И кажувам на супервизорката дека следен ден не одам на работа детето ми има морбили. Ми вика нема морбили владее вирус со осип не се морбили и таа тргала 3 дена маки со детето. Следна ден се будам детево ништо од осипот само грло што го боли и почнаа афти да му излагаат. Одам на матичен вика какви морбили. Од сам старт се сомневам со епидемијава. И погоре пишуваа дека како мали прележале ситен осип дали рубеола дали морбили не им е заведено. И јас исто после годината ама ни мама не знае што било тоа. Стари жени цело време ми викаа жено не се тревожи сипаниците ќе се прележат и крај дало мали или големи и дека и тие а и деца нивни ги лежеле. Стварно веќе не знам што да мислам
Имаш антитела од вакцината за рубеола која нели сите девојчиња ја примавме во осмо негде, зашто е страшна во бременост. Не е исто со мали сипаници. Е сега ова негативен незнам што е. Кој се разбира повеќе нека пише. И јас го правев овој тест двапати ,два пати беше позитивен на рубеолата, докторката ми рече дека од вакцината е.
Е поголеми глупости немам чуено. Или женава досадно и е или незнам што да речам друго. Антибиотик не е лек за морбили. Нема шанси доктор да и пише терапија за морбили со антибиотик. За морбили нема нели лек освен витамин А чинам дека им даваат во пропишани дози., Ако сепак дал антибиотик демек за плевмонија дал. Сепак мислам дека постов е пренапумпан .
Има дообјаснето бидејќи истово и таму и го пишаа. Сумамед капки за очи, вит ц и цефалексин сируп за грлото.
Јас имам рубеола на шест години прележано, паметам мнооогу лесно ја минав. Исто и заушки и варичела прележано, а за морбили вакцина, (јас сум постара генерација, а вакцината против рубеола и паротит е од 82 година, кај нас не знам од кога точно се употребувала како комбинација). Рубеолата има лесен исип и паметам некоја ниска температура имав, во секој случај многу лесна симптоматологија. За бремени жени знам дека е многу опасна за жал.
Neznam da ti kazam iskreno dali e seto ova nekoj trol, ili navistina bilo taka. No ete i pogore clenka pisa deka na nejzinoto detence e dadena dijagnoza morbili za obicen osip sto za eden den pominuva Sam od sebe. Jas za mene da si kazam, deka ne sum protiv vakcini te, moeto dete e vakcinirano, no se pomalku i pomalku veruvam vo zdrastvoto i vo nasite doktori
Пишав погоре дека здраството ни е за недоверба. Ама па до волку не ми се верува искрено. Дека утнуваат дијагнози, верувам. Ама вака не. Мада има погоре пишано дека има и појаснување на постот.Сепак ми личи повеќе на тролче некое, или како што кажав досадно и е на типката.
Мислам дека госпоѓава прилично ги филува работите, или пак налетала на некој ептен нестручен таму... еве не знам... Лежев со детево таму, буквално од смр ми го вратија, лош збор за стручноста, односот на лекарите (па и на повеќето сестри) не можам да кажам. Затоа и не ми е верно ова.
Се пишува веќе се и сешто по фб, една "паметна " пишала дека секој ден умирале деца на детска клиника од морбили ама се криело, она лежела со детето за друга работа, па гледала и слушала наводно. Треба да ти фали нешто за да измислиш такво нешто. Мајките што ја прочитаа се испаничија. Па уште убедува и се расправа цело време дека е вистина. Инаку за грешење дијагнози пишував и јас пред некој месец во Гостивар на возрасен маж така од око му дијагностицираа морбили за потоа крвта да покаже дека не се. Тогаш @kikin и @Annath објаснија дека осипот на морбили и розеола е многу сличен, скоро исти, па така да сигурно и детево имало розеола.
Морбилите не се лешат со антибиотик, последиците од нив да. Што мислите зошто лежат во болница 21 ден? Complications may include pneumonia, ear infections, bronchitis (either viral bronchitis or secondary bacterial bronchitis), and brain inflammation.[65] Brain inflammation from measles has a mortality rate of 15%. While there is no specific treatment for brain inflammation from measles, antibiotics are required for bacterial pneumonia, sinusitis, and bronchitis that can follow measles.