Програма за самовработување

Дискусија во 'Барање работа' започната од Natence88, 27 март 2013.

1. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    346
    Благодарам многу на поддршката не де откажувам јас ќе си остварам тоа што сум замислила..

2. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    346
    И мене ме интересира

3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.829
    Допаѓања:
    173.250
    Не е дека даваат само на партиски луѓе, даваат на секакви ..

Прашањето е само колку ќе сметаат дека е добра нечија идеја за да го одобрат...
    За сапуните на пример, за да извади човек за плата, придонеси и сметководител треба да се продадат барем околку 400-500 сапуни со ладна сапонификација или околу 600 со глицерински база ..
    На тоа мора многу да се пази бидејќи и они не пијат нафта, знаат колку е тешко од почеток да продаде човек 500+ сапуни

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    346
    Да меѓутоа неможе се преку ноќ тоа е факт... И голем удел има како е направено и со што е направено... Кај нас за жал се цени само скапото со куп хемикалија .... А не нешто направено со желба и љубов и природни состојки.... Сваќам дека индустриските производи си го прават своето и тешка е конкуренцијата ама барем да пробам ако не ризикуваме нема добивка...

5. user15

user15 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво, мам неколку прашања во врска со аплицирањето:
    • Јас и опругот сакаме да аплицираме заедно, не сме пријавени како невработени. Дали можеме сега да се пријавиме, или услов е да сме биле претходно пријавени како невработени?
    • Дали средствата може да се користат за набавка на облека со цел понатамошна продажба?
    • Доколку ги добиеме средствата и започнеме со работа, дали е дозволено еден од нас да се вработи на друго место?
    • Колку време е потребно фирмата да остане активна по добивањето на средствата?
    • Додека трае постапката за одобрување и добивање на средствата, дали смееме да започнеме со работа (на пример, онлајн продажба)?

6. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    346
    Мислам дека треба да сте пријавени... За останатото местото им го отстапувам на тие членки што знаат јас сеуште не сум убаво упатена...

7. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.454
    Допаѓања:
    2.719
    Се ова најдобро ќе ви објаснат во Завод за вработување, јас во огласот не видов ништо конкретно за ова.

8. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.092
    Допаѓања:
    2.672
    Јас имав слични размуслувања и ја прелистав темава наназад и од претходните години гледам дека требало да бидеш пријавен барем 1 ден пред објавување на огласот, дали и оваа година е така не знам. Ама баш затоа што сум пријавена како вработена ќе го прескокнам овој оглас и ќе се пријавам на наредниот.

9. iki13

iki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    16
    Дали некој знае доколку фирмата ми е регистрирана дома дали ќе почнам да плаќам индустриска струја?

10. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    346
    Па јас во домашни услови ќе работам... Стриктно ради да заштедам кирија, сметки... Износот да беше поголем да би се организирала некако.. Ама вака гледам се да имам и да започнам веднаш со производство да не губам време... Е Сега ова индустриска струја првпат слушам да треба да се плааќ кога работиш во свое си покриваш сметки нормално ..

11. iki13

iki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    16
    Слична ситуација е и кај мене, се надевам ќе најдеме детален одговор или правилник.

12. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.829
    Допаѓања:
    173.250
    Дефинитивно НЕ.
    Ти кажува човек со регистрирани фирми на 2 адреси.

Ама фирмарина ќе плаќаш годишно ..

13. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    346
    Јас веќе одвај чекам да објават дека прифатиле.... Ме плашат од дома немало да ме прифатат!!! Јас не де откажувам се најдов се смислив убива чекањево... Јас си велам ќе ми одобрат да не се стресирам бадијала

На diskreten32 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Salon Hestia

Salon Hestia Активен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Дали некој знае кога ќе ги објават резултатите? Колку време се чека по завршување на огласот.

15. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    329
    Се додека не добиеш меил да избереш лице кое ќе ти го прави бизнис планот,бидејки АВРМ плаќа на тие лица што ќе ви го прават бизнис планот. Нема веројатно да плаќаат надомест а да не ве изберат претходно, логички. Инаку, нема да ви кажат дека сте добитник, се до отварањето на фирма. Планирајте после месец дена од последниот ден од огласот да ви стигне меил. Се до отварањето фирма треба секој месец да се пријавувате во АВРМ како активен барател на работа.

16. Salon Hestia

Salon Hestia Активен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Благодарам

17. diskreten32

diskreten32 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2013
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    3.056
    Pazete i na biznis planot zs bordot i tamu moze da be odbie ako biznis planot ne ti proaga na odborot ma avrm togas ispaga negativno. Na prva selekcija imalo slucaevi koga site prosle pa na biznis plan gi oborile.

На Dust, Nuny и Salon Hestia им се допаѓа ова.
  18. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    346
    Дали АВРМ ги покрива трошоците за бизнис план? И отварање на фирма? Не ми логично да платиш нешто што сеуште го реализирам... Јас се залуфав се договориѓ... Буквално секретарка фирми реклами еден куп нарачки се што ми треба... Само не знам дали треба дс им напоменам декс сум ослободена од данок? Колку време сум ослободенане знам?

19. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.829
    Допаѓања:
    173.250
    Каква секретарка жити се?:D

АВРМ му плаќа на лицето што ќе ти го направи бизнис планот ..директно им плаќа
    Отварање на фирма е најлесно, бесплатно е најчесто ако ги избереш за сметководители од истата фирма...
    Јас кога регистрирав пред години, они покрија некоја смешна сума на регистрационен агент (мислам околу 2000 денари)
    Во рок од една година треба да си платиш адвокат да ти изврши упис на (не)паричен влог од 5000 евра ..
    Таа услуга чинеше 200 евра, сега не знам како е..

Ослободена си од ДДВ обврзник ако не надминеш промет од 2 милиони денари годишно ..

А на фактура што ќе ти набавуваат од АВРМ, они ќе ти кажат каква фактура треба да се достави ...на образец беше од УЈП (мислам и електронски да беше пополнет), освен ако и фирмата од која набавуваш не е ДДВ обврзник ..

Ако продаваш на мало (или ако одиш по овие саеми, настани) рачунај дека и фискална каса треба да купиш, околу 250 евра..