Како е подобро... Јас на пример повеќе сум за ТП бидејќи мојата бизнис идеја барем за почеток (не знам дали може подоцна да се преправи) мислам најмногу одговара да се регистрирам како трговец поединец... Меѓутоа личен имот јас немам..
Со што ќе се бавиш? Ако е рачна изработка најдобро ти е занаетчија и ако немаш дуќан не ти треба фискална каса. Најмали казни и најмалку трошоци имаш вака.
Како да те прочитав дека сапуни ќе правиш, ама пак реков да те прашам. Јас мислам дека најдобро ти е занаетчија да се регистрираш. Ама ако увезуваш репро од странство прашај во Занаетчиска комора дали можеш како занаетчија. Пак ќе ти кажам, книговодител мора да имаш секако, нека ти објасни убаво што е најдобро за тебе.
Морам да најдам.. Инаку мора од надвор да порачам некој дел од материјали не се но најбитното најблиску ми е Република Србија... Е сега мора да се снајдсм преку фирма па потоа здравје боже ќе тргни бизнисот ќе си порачувам меѓутоа мора да имам за да почнам.. Незнам некаде од прилика приближно 2800евра може да одвојам и ако се помалку уште подобро меѓутоа никогаш не се знае.. Но работите што ми требаат мора дс ги имам... Ситното и нека остане за подоцна ама ова ми е најбитно Е сега здрави живи некако ќе мора да се снајдам... Ќе се јавам на царина да подпрашам што и како и дали ќе ми стигнат тие пари... Ми рекоа декс одело по килажа на пакетот колку пакети се колку тежат сето тоа... Мене во случајот само базите ми се по две се друго е по 1 ... Милитражата е од 10мл - 500мл а базите се по 1кг фактички еден вид база по 2 паковања тоа се два килограми тие ќе кренат инаку другото може во три пакети преку сила да се спакува...
Точно меѓутоа соодветна компанја од областа на козметологијата или некој што има трговија на големо може да ги набави па да ми ги даде мене на фактура како од нив да сум купила... Ме разбирате! Инаку јас немам право од надвор ни увоз ни извозда правам...
Здраво, воопшто не сум информирана сакам да прашам во врска со локалот во кој ќе се почне бизнисо. Дали локацијата е важна едно време знам имаше до колку жители, питање ми е во село дали можи ве молам кој е упатен да ми пиши да објаснаж
Два сајта, две различни бројки. На првата вест мерката е за 16000 кандидати (така и претходно прочитав на неколку места) а на втората вест мерката е за 1700 кандидати. https://sdk.mk/index.php/dopisna-mr...ata-drzhavna-poddrshka-e-nad-40-milioni-evra/ https://nezavisen.mk/risteski-nad-3-200-prijavi-od-nevraboteni-lica-za-merkata-samovrabotuvanje/
А доколку сте упатени, треба дел т.е. соба да преименувам во деловен објект или не ? Конкретно за козметички салон прашувам.
Барање за издавање на одобрение за пренамена -адаптација до општина, со прилог потребна документација.
Odis vo prostoriite na AVRM so licna karta, popolnuvas prasalnik i toa e odis vo Avrm so licna karta, tamu potpolnuvas prasalnik i toa e toa i cekas. Oglasot trae do utre