Програма за самовработување

Дискусија во 'Барање работа' започната од Natence88, 27 март 2013.

1. Salon Hestia

Salon Hestia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    63
    Дај боже,тоа е веќе другата недела,блиску е.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    796
    Допаѓања:
    1.110
    Вчера бев во завод, ми рекоа кога ќе поминат сите фази, во ноември.

Инаку сите сме во иста ситуација, јас почнувам со сопствени средства, едвај...

На Salon Hestia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    604
    Јас имам нешто сум купувала кога работев ама сега со терапиите се потрошив а и понатаму имам уште за трошење цела зима а се што имав потрошив... И затоа ова ми е единствена опција се знае за материјал опрема е за другото ќе се среди ама за да почнеш треба материјал..

На Филотеа и Salon Hestia им се допаѓа ова.
  4. Tae

Tae Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    52
    I da imam pari I da nemam kako da rabotam bez firma kako da otvoris dukan ne e ednostavno inspekcii vrijat po dukanite znaci mora da se registrira firma I za toa se ceka pomace bitno e dali ke imas roba ili ne sega bitno e da se dade instukcii za otvaranje firma posle se ke se sredi

На Nuny и Salon Hestia им се допаѓа ова.
  5. Salon Hestia

Се зачлени на:
    10 октомври 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    63
    И јас имам нешто роба но сметам дека е подобро да се има и дуќан, фирма, свој на своето затоа е цела борба.

6. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    604
    Да и за тоа пари требаат јас не мислев за производство за тоа нема шанси додека не се среди ова со фирмата... Мене ми беше прво објектот дс се среди на таков материјал мислев.. А за суровини отом потом

7. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    2.153
    За погоре општо да одговорам на прашањата за фирма, ако бидете одбиени од АВРМ за самовработување, во секој момент може да отворите приватно фирма со одложена уплата на основната главнина (капитал) во рок од една година, но ако и до таа една година не успеете да внесете формално 5000 евра во пари и/или ствари како основна главнина имате рок од уште година додека ја избришат фирмата од ЦР, второ и најважно не сте должни законски да бидете самовработени ако бидете основачи и управители истовремено на вашата фирма, значи може сето тоа да се регулира со менаџерски договор, работам и како регистрационен агент, затоа го пишувам ова во случај ако ве одбијат од АВРМ, а сепак сакате да продолжите да не се откажете од вашата идеја, сум имал странки кои започнале со 0 ден. основна главнина, до година дена успеале па дополнително сум им ја внесувал основната главнина без да им избришат фирма, така што одложена уплата на основна главнина е добра опција за старт на бизнис идеја.

На Dust и Salon Hestia им се допаѓа ова.
  8. Tae

Tae Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    52
    Работа е да не те одбијат и да си добиеш почетни средства за истата а доколку те одбијат што сакаш тоа прави си

На Forca и Salon Hestia им се допаѓа ова.
  9. Salon Hestia

Се зачлени на:
    10 октомври 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    63
    Искрајно се надевам дека на сите што сме аплицирале ќе ни одобрат.Не ми јасно една женичка спомна дека ранг листите лани мислам беше ги објавиле од кога веќе ги имале фирмите отворено.

На Forca и Nuny им се допаѓа ова.
  10. Salon Hestia

Се зачлени на:
    10 октомври 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    63

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    604
    Ако имавме да вложиме 5 000евра и сами да отвориме фирма немаше да се надеваме и да се тресиме вака дали ќе успееме или не.. Јас сепак си останувам на грантот од државата посигурно ми е .. Можи се чека можи многу долга процедура ама барем се е регуларно..

На Forca, Bibe@@@@@??????? и Salon Hestia им се допаѓа ова.
  12. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.988
    Допаѓања:
    174.472
    Веќе не ги бришат како што гледам...треба сам да отпочнеш(facepalm)

Иначе не гледам зошто толку се нервирате и се трескате од земја кога се знае дека пред избори нема да објават ??
    Го дискутиравме тоа и претходно ..не знам зошто под таков стрес се изложувате за едни АВРМ..

И да знаете дека да, со фирма се е легално ама не е лошо да си направите ФБ и инста страни и да почнете да се промовирате...па дури и да падне некоја продажба не е крај на свет, има илјадници што продаваат на ФБ без фирма..
    Освен ако не станува збор за храна (како кај мене на пример) ...тогаш додека не се регистрирате во ахв не препорачувам продажба ...
    Ама промоција и те како е добра ствар ..

На Amelia., Филотеа, Milobebence и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    604
    За онлајн промоција ми е средено се и започнато меѓутоа сеуште неможам џс пуштам ништо бидејќи: прво немам одобрен бизнис план, второ неможе да рекламирам нешто што не е готово (во случајов прво еднаш треба да почнам) трето: се стресирам да бидејќи многу енергија вложив ноќи не спав и навистина не би било фер да не успеам...

На Bibe@@@@@??????? и Salon Hestia им се допаѓа ова.
  14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.988
    Допаѓања:
    174.472
    Никој не ти брани да земеш база и да излиеш неколку сапуни, есенцијални масла има на повеќе места ..
    Сето тоа ти е 1000 денари влог и искористи го како најава за брендот. Да знаат луѓето дека нешто се "спрема"..
    Дури и да не добиеш средства, можеш да си го развиеш "бизнисот" со маркетинг на Инстаграм ... Немој да мислиш дека сите почнале со 500 сапуни наеднаш ...
    99% од тие што продаваат сапуни на инста и ФБ немаат фирми и не плаќаат давачки.. крај краева ако се развиеш можеш сама да се регистрираш како ТП после тоа...

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    604
    Да во право сте има бази меѓутоа не ми требаат само бази и не се 1000ден.. Верувајте не е така едноставно... Прво база за сапун не се купува од каде било, второ треба калапи да се набават, да се направи план како ќе е пакова, што ќе содржи (и обичен сапун да е од пример обична бела база пак мора да ставиш нешто делотворно во неа).. Базите внимателно ми се одбрани и верувајте се многу поскапи бидејќи не се исплаќа за 1кг да се порачуваат.. Сепак друго е кога целата опрема како материјал за работа, бази, бои, мириси, калапи, витамини, додатоци, емолиенси, пигменти и многу други работи се на лагер за да направиш сапуни и промоција и се останато.. Да продаваат на фб и не плаќаат давачки и се останато... Но верувајте една најмала грешка една најмала алергија или Недај боже некое оштетување на кожа бидеќи сепак се работи за производ кој се користи на кожа ( без разлика што се користи за раце, тело или лице сепак е кожа) јас мислам не е фер бидејќи со тоа автоматски ја губиш довербата на купувачите.. Нека ме поправи некоја член/ка ако погрешно размислувам

16. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.988
    Допаѓања:
    174.472
    :wasntme: :?: :wasntme:
    Со мене правеше муабет за сапуни, изработувам и јас и сапуни и свеќи ама претежно со ладна сапонификација.. глицеринските т.е melt and pour ми се што знам многу basic ..
    Многу добро знам што ти зборам, не ти зборувам од памет..

Јас ти кажав дека од Србија ги купував базите и од човекот од Штип .. и дека таа од Каменица не чини особено проѕирната. Џабе и обуки држи ..
    И двете бази се сосема ок, квалитетни и безбедни.
    Таа од Србија е англиска база (имаат и нивна)..од 700 до 1000 ден е кг..
    Имаат и со три видови путери, мед, арган, алое итн..

Значи тоа што тебе ти го зборам не е од памет, туку од искуство ...ама како сакаш така разбери ме..
    Многу е потешко и подемотивирачки кога ќе имаш 100-200 сапуни дома а нема да знаеш што со нив бидејќи почнуваш маркетинг од нула..
    Па со 300 евра платени реклами не стигаш веќе нигде ми на ФБ ни на инста, се е станато заникаде веќе...
    Патем, купи си и одвлажнувач на воздух бидејќи тие чуда се "потат" и лигават:D

На Milobebence, JoyJoy, see.emily.play и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    604
    Не реков дека зборувате на памет... Знам дека е така!! Јас во главата имам друга замисла и поинаков пристап кон ова затоа и толку енергија вложувам во сето ова .. Моментално и финансиската состојба не ми дозволува да порачам бидејќи искрено немам невработена со терапија и бремена .. Чак и породилно не ми следува така да неможам да си дозволам... А и треба простор за сето тоа да ќе речите пет мин работа во кујна е ДА ама јас живеам во заедница така да и тоа е невозможно.. Така да воопшто не мислев дека ми зборувате на памет се сеќавам дека и вие работите до тоа..

18. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    604
    Со таа од Македонска Каменива кога културно ја замолив за помош да ми помогне околу порачката од две фирми во Србија ме одби гјомити не соработувала со нив повеќе а се што порачува е од таму и таа тука го продава на своја фирма како ќе и сака душата.. Знам и за тоа .. Јас имам и за опрема направено муабет од ваги, мерици се што треба ми е напишано и наведено за да се земи.. Просторот треба да го средам ... Аналитичка вага, садови, мерни инструменти.. Не сакам да биди колку ради реда ме разбирате

19. Salon Hestia

Се зачлени на:
    10 октомври 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    63
    Само од онлине продажба не се живее.Те јадат рекламите, вратените пратки, не навреме однесените пратки,доцнење исплата од карго и така натаму. Јас пробав со изработка на креми со бази и продукти од србија и се откажав затоа што видов дека влогот е голем за наши стандарди од 6000ден за да изработиш само 10 креми.Стај тука и рекламите, стави и лабели принтање, стави и кутичиња. А да ги продаваш за 300ден затоа што ако се поскапи слабо купуваат и баталив. А вака Нану нека почека уште малку па со грандот ќе се снабди материјали,мини лабараторија, лиценци. И плус може да се прошири да продава и други работи на природна база и ќе биде. Инаку знам како е човек кога нема пари а има идеи.Од таа фирма од србија има и за изработка на парфеми, машки, женски ако некоја женичка е заинтересирана имам рецепт за нивна изработка.

Последна измена: 10 октомври 2025
  20. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    2.153
    Треба да создадеш бренд за да можеш да продаваш една крема над 1000 денари, верувај има купувачи, значи не онлајн туку пробај прво со инфлуенсерките и поткастите, да се рекламираш не на фб, после понуди им ги на Космо и други продавници за козметика преку продажен налог (правно тоа е уредено во ЗОО) значи им даваш одреден број на креми и колку успеат да продадат за одреден временски период, после тоа ти ја исплаќаат цената во зависност колку единици од кремата продале, и тоа што е добро тие заработуваат од разликата така што тие ќе ја промовираат дополнително кремата и ќе гледаат да се продаде во повеќе количини, (груба математика) набавна цена 600 денари, тие ја продаваат за 1600 денари (така што и тоа како ќе сакаат да продадат што повеќе). :)