И заборавив да додадам, на крај отвараш наменска сметка од која плаќањето на опремата го врши Агенцијата , ти само доставуваш фактури.
Здраво, би сакала да се информирам во врска со мерката за самовработување и грантот што државата го доделува за лица до 29 години. Ме интересира како точно оди постапката:дали прво се аплицира на повикот, па доколку апликацијата биде одобрена потоа се отвора фирма..? Исто така, дали фирмата може да се отвори веднаш по добивање на одобрението и кои се следните чекори по прифаќањето од страна на Агенцијата? Јас имам потреба што е можно побрзо да отворам и не знам што да правам? Муабетот ми е дали ако аплицирам, и ми одобрат, можам да отворам фирма и да почнам со работа или се завлекува работата да не можеш да основаш вирма веднаш?
Zdravo dali izleze oglasot za apliciranje za grand za postari od 29 godini i kade da vidam za apliciranje.
Za apliciranje vo ponedalnik.ce mozeme da aplicirame sega dojde izvestuvanje od agencija za vrabotuvanje
Започнуваме со имплементација на програмите и мерките за вработување содржани во Оперативниот план за 2026 година. Јавниот оглас за учество во програмата Самовработување ќе биде објавен во понеделник, 22 јуни 2026 година. Аплицирањето ќе се врши во 30-те центри за вработување, а процесот на селекција се одвива низ неколку фази и има за цел да поддржи најдобри идеи и бизнис планови. Висината на финансиската поддршка во форма на грант за основање и започнување на бизнисите, изнесува 10.000 евра доколку аплицира младо лице до 29 години, а доколку станува збор за лице постаро од 29 години, висината на финансиската поддршка изнесува 7.000 евра. Доколку пак станува збор за здружување на корисници во ДОО, поддршката изнесува до 20.000 евра, зависно од целните групи. Повеќе информации на веб сајтот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија. __________________________________ Fillon zbatimi i programeve dhe masave për punësim të përfshira në Planin Operativ për vitin 2026. Shpallja publike për pjesëmarrje në Programin e Vetëpunësimit do të publikohet të hënën, më 22 qershor 2026. Aplikimi do të realizohet në 30 Qendrat e Punësimit, ndërsa procesi i përzgjedhjes do të zhvillohet në disa faza dhe ka për qëllim mbështetjen e ideve më të mira dhe planeve më të mira të biznesit. Shuma e mbështetjes financiare në formë granti për themelimin dhe fillimin e veprimtarisë afariste është 10.000 euro për aplikuesit e rinj deri në moshën 29-vjeçare. Për personat mbi moshën 29 vjeç, mbështetja financiare arrin në 7.000 euro. Në rast se bëhet fjalë për bashkimin e përfituesve në një Shoqëri me Përgjegjësi të Kufizuar (SHPK), mbështetja financiare mund të arrijë deri në 20.000 euro, varësisht nga grupet e synuara. Për më shumë informacione, vizitoni faqen zyrtare të Agjencisë së Punësimit të Republikës së Maqedonisë së Veriut.
Здраво, јас сеуште не сум пријавена во агенција за вработување. Колку дена обично трае конкурсот? Дали би можело понеделник да се пријавам како невработена и да аплицирам понатаму ?
И јас не сум пријавена како невработена, мислев дека треба само да не си пријавен како вработен. Има некој услов до кога најкасно треба да си пријавен?
Здраво, кои се условите дали се знае? Дали се неповратни парите и што ако бизнисот е неуспешен и треба да се затвори?
Треба да си пријавен најмалку 6 месеци како редовен барател на работа, барем претходно беше така, не знам дали прогледуваат низ прсти ако се пријавиш веднаш и немаш 6 месеци. Ако бизнисот издржи само 1 година враќаш 40% од парите, за да не ги враќаш парите треба фирмата да е активна и да си исплаќаш плата 2 години.
Еве ме мене пак да аплицирам понеделник... Само не ми е јасно како сеуште не ни издадоа сертификат за обуката претприемништво што ја имавме во Јануари... Нели не требаше да поминуваме обука за тоа? Сега немаат наведено ништо за тие што посетувале обука...