Zdravo,mi treba programa vo programskiot jazik c++ koja za vneseni 20 broja ke mi gi sortira vo 8 redici i 10 koloni po rastecki redosled (broevite da se dvizat od 1 do 80).mi treba za vo uciliste,dokolku nekoj ima resenie ve molam za pomos.VI BLAGODARAM !
Не разбрав како тоа внесуваш 20 броја а ги сортира на 80 места. Јас би ти напишала ама гледам одамна е ова а и не сфатив баш шо се бара. И зошто е темава во барање работа?!
Убаво те прашува @Математичарката , размисли малку, не можеш да сортираш 20 броеви на 80 места. Во секоја редица имаш по 10 полиња и во две редици ќе ги испечатиш тие 20 броеви и што ќе печатиш во следните 6 редици?
Дали ќе можи да ми решите неколку задачи ама во C, не во C++. 1. Да се напише програма која ко ќе внесиш ден, месец и година ќе ги отпечати во обратен редослед и потоа ќе испечати кој ден месец и година си го внесол и доколку е некој празник да го испечати името на празникот 2.Да се напише програма која ко ќе внесиш N броеви ги одделува последните цифри од секој број и ги печати 3.Внесваш број и буква и на буквата го додаваш бројот и формираш буква со тој број 4.Да се напише програма во која ќе се внесват броеви се дури не се внеси трицифрен број 5.Збир на последните цифри од 2 внесени бр да е поголем од 9 печати 1, а ако е помал печати 0
Спојлер //p-33 N-1D Sortiranje RASTECKI #include<iostream> using namespace std; main() {int a[50];intn,i,j,pom;cout << "Vnesete go brojotnaelementinanizata, n="<<endl;cin>>n;cout << "Vnesetegielementitenanizata: " << endl; for(i=0;i<n;i++) { cout<<"a["<<i<<"]="; cin >> a; } for(i=0;i<n;i++) { for(j=i+1;j<n;j++) { if(a[j]<a) { pom=a; a=a[j]; a[j]=pom; } } }cout<<"Vnesenataniza SORTIRANA RASTECKI e:"<<endl; for(i=0;i<n;i++) cout<<a<<",";cout<<endl;cout<<"Najmaliot element vonizata e a[0]="<<a[0]<<endl; system("pause"); return Што значи ова заменувањево? Зошто директно не се заменува pom(pomal)=a[j]? pom=a; a=a[j]; a[j]=pom;