Го напишав кодот у Dev cpp ми излезе 3 5 6 6. Мене ништо не ми е јасно од кодов само дека се работи за низа дека има 5 елементи. Во петиот елемент вредноста е 0 нели arr[4]=0 ....има for циклус.
arr[4]=0 i=3 arr[3]=3 arr[3]=arr[3]+arr[4]=3+0=3 cout: 3 i=2 arr[2]=2 arr[2]=arr[2]+arr[3]=2+3=5 cout: 5 i=1 arr[1]=1 arr[1]=arr[1]+arr[2]=1+5=6 cout: 6 i=0 arr[0]=0 arr[0]=arr[0]+arr[1]=0+6=6 cout:6
Во понеделник треба да ја презентирам програмава. Ја напишав само не знам дали се е во ред. Кога ја компајлирам не покажува грешка и се ок функционира. Па ако некој знае програмирање и има време да ја го види кодот нека пише ако нешто не е во ред напишано пошто за прв пат правам програма во објектно ориентирано програмирање. Еве го програмскиот код: #include <iostream> #include <cmath> using namespace std; class Cetiriagolnik // Kreirana e klasa Cetiriagolniik { protected: float dolzina, sirina; public: Cetiriagolnik() // Konstruktor na klasa { cout<<"Dolzina:"<<endl; cin>>dolzina; cout<<"Sirina:"<<endl; cin>>sirina; } virtual void Presmetka () // Virtuelna funkcija Presmetka sto vrsi presmetuvanje na povrsinata na cetiriagolnikot { cout<<"Povrsinata na cetiriagolnikot iznesuva:" <<dolzina*sirina<<endl; } }; class Perimetar: public Cetiriagolnik // Od klasata Cetiriagolnik e izvedena Klasata Perimetar (nasleduvanje) { public: void Presmetka () // Funkcijata vrsi presmetka na perimetarot { cout<<"Perimetarot na cetiriagolnikot iznesuva:"<<2*(dolzina+sirina)<<endl; } }; int main () { cout<<"Vnesete gi sirinata i dolzinata da se presmeta povrsina na cetiriagolnikot."<<endl; Cetiriagolnik c; // Se kreira objekt c Cetiriagolnik *pokazuvac1=&c; // Pokazuvac od tip na klasa Cetiriagolnik pokazuvac1->Presmetka(); // Se povikuva virtuelnata funkcija Presmetka preku pokazuvac cout<<"Vnesete gi sirinata i dolzinata da se presmeta perimetar na cetiriagolnikot."<<endl; Perimetar p; // Se kreira objekt p Cetiriagolnik *pokazuvac2=&p; // Pokazuvac od tip na klasa cetiriagolnik pokazuva na objekt od klasa perimetar pokazuvac2 ->Presmetka(); // Se povikuva funkcija Presmetka preku pokazuvac cin.get(); cin.get(); return 0; }
Доколку има некој заинтересиран за програмирање, веб дизајн и дизајн за видео игри нека ми напише во порака ако сака да работиме на некој проект.
дали има некој што знае програмирање да ми помогне со едни задачи, ве молам нека ме контактира во порака?
Подолго време се прашувам дали да направам промена во професијата. Па ме интересира дали би можел да се вработиш како програмер со помината обука, а без работно искуство? Дали сертификатот кој ќе го добиеш вреди, или е само парче хартија?
Сакам да се запишам на курс за програмирање ама да им ножност одма да ме вработат? Препорачајте ми каде е најдобро
Дечки некој кој има познавање со јава или андроид програмирање нека ми пише порака. За основни работи се работи ми треба мала помош
Дали има некој шт би можел да ми помогне да положам ( препишам на своја одговорност) програмирање во C? C++ и уште едно програмирање средив , ама овоа не иде...
Јас учев по програма С, но не сум на ФИНКИ. Имам некои материјали и можеби ќе можам да ти кажам некоја задача, но ако бараш решени задачи дадени на вашиот факултет за да пробаш со препишување не можам да ти помогнам.
Женски/дечки здраво. Гледам не е многу активна темава...Ме интересира искуство, со учење од дома- за програмирање, мислам на он-лајн кусресевите како што се Удеми, Курсера и слично...Дали може да се научи , односно да се оспособиш да програмираш, без класично да посетуваш курс како што се (Сивус, Семос, Код академи и слично)? Курсевите за програмирање коштаат преку 2000 евра, а секако годинава ќе се држат он-лајн , па затоа прашувам, зашто ако фрлиш толку пари во Семос и имаш он-лајн настава не гледам разлика?Од друга страна пак, нели ако некој имал искуство со овие он-лајн странските како Удеми нека пише,дали вреди да не биде џабе млатење време. Со мало, минимално познавање сум од оваа област, немам ИТ студирано, туку општествени науки.Благодарам.