Продавам 1. Бебе гнездо 1300 ден (користено минимално, само за сликање) 2. Оградица за креветче 500 ден (ново, некористено) 3. Адидас женски патики бр.21, нови, некористени 600 ден 4. Подлога за количка или креветче, со перниче, ново, некористено 300 ден
Какво и да е не ви треба, ке научи бебе само да седи кога ке го достигне развојот. По одобрување на ортопед седнувајте го во хранилка и количка под агол.
А бе па ти, сакам да знам Претпоставувам дека е од оние во кои нозете се пикаат и околу нив е перница, што е без врска. Што не ќе измислат. Инаку, секако не треба на ништо да се потпира, со тоа се прескокнуваат фази и после може да се клати на страна, нанапред. Треба да се остави само да седне, само на под, на тврда површина оставање и нека вежба.
Еве ти @0ли ...случајно на инста ми излезе https://instagram.com/bebeyatmaz.mk?igshid=1b7mj6pxf5bat @Mala_plava
Тоа е сепак ваше мислење ортопедски не дозволуваат ниту дубалки ама скоро сите ги ставаме бидејки реално дубслкста е простор за мајката а забава за детето така и ова ќе знаеш во перниче е неможе да се обрне.. Мое мислење
Секој нека си тера како што мисли дека е најдобро, но не станува збор за мислење. Со такви помагала само се форсира да прави нешто за коешто не му дошло време, треба да се остави само да се развива со свој тек. И ќе оди и ќе седи, не мора да се брза, не му бега тоа. Со дубак нема да знае да паѓа за да не се удри, а не треба и да се патка. Со перници за седење, ставање во ќош да седи, потпирање со перници нема да извежба на пример мускули што му се потребни за цврсто да седне, итн. итн. Еве ова прочитај го.
Не е мое мислење, совет од ортопед, стручно лице. Не ги ставаме сите. Јас не ставав, можам да ти набројам уште многу мајки кои не ставаат, имаат простор а воедно и здрави прави деца. Дубакот е на штета на детето, и нема што повеќе да додадам. Тоа е тоа.
Така е да можеби за перниче ми пишаа 5 6 мајки имале неискористено по поволна цена и се размислив штом на сите и е неискористено тогаш можеби едноставно бебињата не го прифаќаат и се одкажав ама од дубалка не еве го само стое во неа интересно му е гледка ама напор да се движи со неа нема инаку 6м и не го притискам секако само го оставам у неа затоа време идам у вц пушам цигари на брзина собирам кревети и од корист ми е вака нема каде да го ставиш е сега тие што чуваат сами деца по 8 9 часа може и ќе ме разберат што значи дубалка
Една година направи и го чуваме со мм сами без помош и немам дубак Го оставав во креветче или на земја. Верувај дека дубакот само штета може да направи. Ќе научи да оди нанапред со телото и потоа ќе паѓа нанапред. Ако го оставиш на земја да учи самото да седи и да оди, ќе научи на газе да паѓа. Можеби мислиш дека му правиш да му е интересно, но после друга мака ќе имаш, а може да дојде и до деформитети. Земи си голема подлога, спружи ја на земја и стави го со играчки долу. Така ќе навежба и седење, а и ќе се исправува, ќе научи да паѓа на газе, самото ќе се зацврсне. Дубакот само му одмага и не е нешто со коешто може детето природно да ја развие моториката. Самото стоење во дубак без претходно да научило цврсто да седи и да оди е форсирање. Не е спремно телото за стоење и за одење, а приморано е да е во таа положба. Цело тело има мускули, треба да му зајакнат со тек на време, кога тоа ќе е спремно и кога ќе си навежба без никакви дубаци, џампери, перници... Не ти зборувам за лошо, на детето не му треба никакво помагало. Ако му треба, доктор ќе препише дубак, перница итн.
Зборев на оваа тема со Антоније. Баш му покажував како му помагам на малиот да се врти на стомак со вежби за да сфати. И го прашав дали смеам вака затоа што следев една апликација. Он ми кажа Да, можеш ако одбереш да вежбаш со него тоа е по амерички ние овде се држиме по европските начини. Ставање на две перници после 6-7 месец е исто амерички, европско школо е да го оставиш. Зборот ми е не е толку трагично да се потпре само да не се претерува збориме за минути не за саати. Мала чим си сама и немаш време да знаеш дека дубак може повеќе проблен да ти напрај т.е. да дојде во ситуација да треба да се килавиш и да го паткаш надвор дома. Дома да не знае да си чува глава и како да падне на земја затоа што дубакот има заштита неговото тело не се удира од комоди и под. Инаку дека вака или онака ќе прооди ќе прооди поентата е да се остават да научат сами да се пазат и да знаат како да паднат , а не на 3 години да искрши глава пошто не ја сознал добро околината. Тоа е само верувај сега ти е од помош, ама понатака ќе видиш дека и не ти бил толку од помош дела краткорочно ти купил време дубакот. Најдобро е да го ставаш 10-15 минути другото без.