Сакам, за да бидам сакана простувам, за да ми простуваат. Говорам, за да знаат за мене, творам, за да останам запаметена, слушам, за да почувствувам дека постојам. Никогаш ништо нема да научам, никогаш никој нема да ме запамети, никој нема да знае дека сум постоела. Се ќе мине со времето. Еден ден кога моите коски ќе гнијат длабоко, кога ќе се присетат и тагуваат за се она што го пропуштиле во животот, некој, некаде, ќе пишува за себе, за животот, за смислата на битното и небитното, ќе пишува за денот кога и тој ќе се изгуби со времето и ќе остане само една нишка од немиот простор, од глувото време. Нишка за која никој никогаш нема да се сети дека била дел од општото, дел од овој свет. -Едноставно се ежам од овие стихови..
,,Мора да научиме да живееме заедно како браќа инаку ќе исчезнеме заедно како будали'' -Мартин Лутер Кинг.
A Professor was traveling by boat. On his way he asked the sailor: “Do you know Biology, Ecology, Zoology, Geography, physiology? The sailor said no to all his questions. Professor: What the hell do you know on earth. You will die of illiteracy. After a while the boat started sinking. The Sailor asked the Professor, do you know swiminology & escapology from sharkology? The professor said no. Sailor: “Well, sharkology & crocodilogy will eat your assology, headology & you will dieology because of your mouthology" " English JoKes " - Бобо Даневски http://ilike.mk/zivot/subcategory/dali-sum-najbogat/
Сите среќни семејства, се среќни на ист начин.Секое несреќно семејство е несреќно на различен начин. "Ана Каренина"- Л.Н. Толсотјн
[СДК] Сакам да кажам... “I think the big mistake in schools is trying to teach children anything, and by using fear as the basic motivation. Fear of getting failing grades, fear of not staying with your class, etc. Interest can produce learning on a scale compared to fear as a nuclear explosion to a firecracker.” — Stanley Kubrick
"Кога оној кој предизвикува болка, истата би ја чувствувал на своја кожа - би било поинаку. Колку многу луѓето знаат да сакаат, и колку не знаат што сакаат..Оти сите сонуваат за некоја среќа која им е потребна,но кога ќе стигнат до неа, стануваат уште понесреќни..." Петре М. Андреевски
A Feast of Friends Wow, I'm sick of doubt Live in the light of certain South Cruel bindings. The servants have the power dog-men and their mean women pulling poor blankets over our sailors I'm sick of dour faces Staring at me from the TV Tower, I want roses in my garden bower; dig? Royal babies, rubies must now replace aborted Strangers in the mud These mutants, blood-meal for the plant that's plowed. They are waiting to take us into the severed garden Do you know how pale and wanton thrillful comes death on a strange hour unannounced, unplanned for like a scaring over-friendly guest you've brought to bed Death makes angels of us all and gives us wings where we had shoulders smooth as raven's claws No more money, no more fancy dress This other kingdom seems by far the best until it's other jaw reveals incest and loose obedience to a vegetable law. I will not go Prefer a Feast of Friends To the Giant Family. Jim Morrison & The Doors
Quotes, интересни поговорки Цитати од книгата Мажи, пари и чоколада кои ми оставија впечаток: Најубаво е да се чувствуваш исполнета пред да најдеш маж. Тогаш ќе знаеш колку вредиш и ќе ги држиш клучевите на среќата во свои раце. Затоа нема да се претвориш во ранлив, зависен, емоционален крш истата секунда кога ќе се вљубиш. Исклучителноста лежи во тебе, само мораш да најдеш храброст да ја откриеш. Кога ќе се засакаш себе ќе те засакаат и другите. Никој не е попривлечен од оној што се сака целосно и со чисто срце. Не живеј безбедно, живеј искрено. Љубовта е лажна тоа кога само посакуваш некого друг, но вистинска е кога сакаш тој да биде среќен.
Во животот исто како и во шахот, грешката што си ја направил ќе ја приметиш дури откако другите ќе ја искористат! - Толстој
За тебе Те гледам тебе а горко плачам во себе. Те сонувам тебе и се будам со безброј солзи на моето ќебе. Те љубам тебе и те сакам само за себе.
Tohu va Bohu 2 -Анте Поповски Книгите недочитани, соништата недосонувани – тоа ли беше животот? Секој со своето врзопче време нагоре-надолу, натаму-наваму, сè дури не се пресоздадовме себеси во саркофаг зборови, во една бела тишина… Книгите недочитани, соништата недосонувани, тоа ли беше животот?
"Ne umem sa ljudima. Ne umem ljudima. Sobom. Sama... Znam. Preslusavam se. Sva svoja dostignuca. Svaku zelju. Svoju? Vec posumnjam. Zelela bih iz pocetka. Svaku rec, misao. Sliku. Svaku. Ljubim. Ljubim. Nestrpljenje. Gde cu sad..." ~ Margita Stefanović-Magi, EKV
За да се справуваш со граници, мораш самиот да имаш граници, нели? Но, јас исчезнувам во личноста што ја сакам. Јас сум пропустлива мембрана. Ако те сакам, можеш да имаш се. Моето време, мојата посветеност, мојот газ, моите пари, моето семејство, моето куче, парите на моето куче, времето на моето куче - СЕ. Ако те сакам, ќе ја носам за тебе целата твоја болка, ќе се заземам за твоите долгови (во секоја смисла на зборот), ќе те штитам од сопствената несигурност, ќе ти ги прикажам сите добри квалитети кои никогаш не си ги нашол во себе. Ќе ти го дадам сонцето и дождот, а ако не се достапни, ќе ти давам проверка на сонцето и проверка на дождот. Ќе ти го дадам сето ова и многу повеќе, се додека не станам толку изморена и истрошена, што единствен начин да ја вратам мојата енергија е да се инспирирам од друг! Цитат од "Јади, Моли се, Уживај" Jа губиш пријателе. Полека но сигурно ја губиш. Твојата преголема гордост, ладнокрвност и незаинтересираност ја убиваат. Убаво рекле "не си свесен што имаш додека не го изгубиш".. Tи пријателе не си свесен дека до себе имаш мало срце исполнето со огромна љубов. Срце кое искрено те сака. Душа која не може без тебе. Тело кое копнее по твојот допир. Раце кои едвај чекаат да те прегрнат.. Не си свесен дека ја имаш среќата во рацете. Држи ја цврсто и не оставај ја така лесно да замине од тебе. Научи да го цениш и почитуваш она што го имаш бидејќи ти пријателе, барајќи ги ѕвездите ја губиш месечината. И ќе го сфатиш тоа, но ќе биде доцна пријателе. Доцна... Игор Џамбазов
- Знаете што мораме да направиме? - Тоа секако го знам, господине Стивенс. Мораме да се збогуваме. „Ако го дочекам утрото“ - Сидни Шелдон
Умилкување - Петре М.Андреевски Ќе ги отпретам сите горештини од твојата глава, ко суво дрво на сува рида реките ќе ги заковам. Ќе те претплатам на вечна љубов и вечни времиња ќе те љубам и губам и во пости и пред гости само да ме сакаш. Ќе ги поткупам сите човечки сетила и патила. Сите светлосни преѓи пресијазол ќе ги врзам, сите денови и ноќи на својот почеток ќе ги вратам, ќе ти дадам се што е солено и молено само да ме сакаш. Ќе спијам во движење, сенката своја ќе ја прескокам ќе ги затнам сите извори, се што гори ќе отворам. Ќе направам да не се знае кај е лево и десно, ќе ти наберам ѕвезди, ќе ти влепам шлаканица само да ме сакаш. Ќе ги шпионирам сите крадци на твоите часови. Ќе ги исфрлам од употреба страните на светот и светот, по црна ноќ, одмижанка ќе го истрчам и ќе те фалам и кудам под сите небеса само да ме сакаш. Кај ќе стасам ќе разделам топло од студено, на шеќерот ќе му забранам да се споредува со тебе, не ќе оставам растојание што ќе биде меѓу нас, со ова што го велам и слепо и глуво ќе исцелам само да ме сакаш.
"Со тек на времето почнуваме да ги сакаме работите што некогаш сме ги мразеле, а да ги мразиме оние нешта што некогаш сме ги сакале" - Роберт Луис Стивенсон „Не живејте во минатото, не сонувајте за иднината, концентријајте се на сегашниот момент“ - Буда
...Kога болката е преголема и кога ударите стануваат неиздржливи, тогаш се завлекуваме во себе и чекаме бурата да помине. Секогаш доаѓа моментот кога непријателот ќе се умори. Секогаш доаѓа момент кога, најпосле, се укажува надеж за спас. -Затоа што те љубам - Гијом Мисо