Глеј, се трупаат облаци на небото. В залуд го плаши светилникот на столот заради своето дотерување -трепери и сегасина ветерот. Прекрасно!!
Кога ти е најтешко Кога ти е најтешко, кога ти се чини дека гласот ти е крик, a погледот молење, загледај се, нурни се во водите сини, ај, во таа свежина, во тоа шумолење. Ќе сетиш сo длабок здив сила и смирување. Погледот ќе блесне жив, жив од подмладување. Ацо Шопов
Napisat ću ti pjesmu U kojoj će biti Sunce, vjetar i ti. Vrijeme će mirisati pred kišu. Žito će snivati Van Goga. Poljem ce svirati rijeka Iz roga zelenoga. Odjenut ću te u haljine tanke Tek tijelo da ti se sluti. U jednom će stihu lipa Svu pjesmu zapuhnuti. Hodit ćeš sva izvan sebe Od uzvišene neke slobode, Nedjeljiva od svega što vidiš: Od zraka, od zemlje, od vode. Jablani dizat će glave. Ružama dah će stati. Za vitkom pojavom tvojom Sve će se okretati. I šume, i brda, i ljudi, I suncokreti daleki žuti. Učinit ću da cijeli se svijet Oko tvog lika zavrti. I u tom, svemira verglu, Gdje prste u prostor boje, Ti očima šibat ćeš pejzaž Svjesna ljepote svoje. Vjetar odoljet neće, Za kosu će te ščepat. Ti ovlaš ćeš ustrgnut klas I kosu u rep ćeš vezat. “Moja si”, siktat će vjetar Za vratom studeni zubi. Dobacit ću ti maramu kradom Da vrat zaštitiš dugi. “Ne bježi”, bjesnit će vjetar, “Nećeš se oteti lako!” I zaskočit ćete pod suknju – Pűt bijela bljesnut ce zrakom. Ti zgrabit ćeš vjetar za gušu I koljenima ga stiskati glatkim Sve dok trzaji vjetra Ne postanu posve mlaki. A zatim ću, tiho, u pjesmi, Otškrinuti oblake lake, I ti ćeš prosuti kose U zlatne sunčane zrake. Tisuće svjetlosnih strijela Kroz srce će ti sinut. Od nožnog palca do čela Nevidljiva vatra će liznut. Osjetit ćeš u svakoj pori Svjetla svilene lasi, Vrh tvojih stidljivih dojki Dvije maline divlje će rasti. Osjetit ćeš pod čaškom pupka Sve ukrug slatku toplinu, I kao kad dijete kamenčić Baci u vodu mirnu; Krug za krugom topline Krv će širiti vrela – Sve dok ne dodirneš sebe Izvan granica tijela.
Се прелева чашата на ноќта. Истура пороен дожд. Ноќ и дожд. Дожд и ноќ. Ивернаж. И една жена сама во ноќта и ивернажот. Под далечниот татнеж на там-тамите змијулесто се извива на дождот како во прегратки на маж. Една жена во ноќната стара и чкрипава кола, една жена од бучавата на дождот пробудена, една жена од радост излудена — танцува во ноќта, на дождот, сама и гола. А дожд врне како лекување на тешки рани, како ослободување од темни сили и страсти, врне како шепотење, како милување: Стани! Расти! Дожд врне и нема крај на овој ивернаж, додека жената змијулесто се извива на дождот како во прегратка на маж. Дожд врне и чудни приказни плете, како раѓање и плач на првото дете.
Нисам престао мислити на тебе, Волео бих ти ово рећи. Желео бих ти написати да се желим вратити, да ми недостајеш и да мислим на тебе. Али не тражим те. Чак ти и не пишем. Не знам како си. Недостаје ми да то знам. Имаш ли планове? Јеси ли се данас насмешила? О чему си сањала? Да ли си се одјавила? Где идеш? Имаш ли снове? Јеси ли јела? Хтео бих те пронаћи. Али ја немам снаге. А немаш ни ти. И онда узалуд чекамо. Размислимо о томе. И запамти ме. И запамти да мислим на тебе. Да, не знаш, али ја живим сваки дан, оно што пишем, пишем о теби. И запамти – потрага и размишљање су две различите ствари. И мислим на тебе Али не тражим те. Чарлс Буковски