Глеј, се трупаат облаци на небото. В залуд го плаши светилникот на столот заради своето дотерување -трепери и сегасина ветерот. Прекрасно!!
Кога ти е најтешко Кога ти е најтешко, кога ти се чини дека гласот ти е крик, a погледот молење, загледај се, нурни се во водите сини, ај, во таа свежина, во тоа шумолење. Ќе сетиш сo длабок здив сила и смирување. Погледот ќе блесне жив, жив од подмладување. Ацо Шопов
Napisat ću ti pjesmu U kojoj će biti Sunce, vjetar i ti. Vrijeme će mirisati pred kišu. Žito će snivati Van Goga. Poljem ce svirati rijeka Iz roga zelenoga. Odjenut ću te u haljine tanke Tek tijelo da ti se sluti. U jednom će stihu lipa Svu pjesmu zapuhnuti. Hodit ćeš sva izvan sebe Od uzvišene neke slobode, Nedjeljiva od svega što vidiš: Od zraka, od zemlje, od vode. Jablani dizat će glave. Ružama dah će stati. Za vitkom pojavom tvojom Sve će se okretati. I šume, i brda, i ljudi, I suncokreti daleki žuti. Učinit ću da cijeli se svijet Oko tvog lika zavrti. I u tom, svemira verglu, Gdje prste u prostor boje, Ti očima šibat ćeš pejzaž Svjesna ljepote svoje. Vjetar odoljet neće, Za kosu će te ščepat. Ti ovlaš ćeš ustrgnut klas I kosu u rep ćeš vezat. “Moja si”, siktat će vjetar Za vratom studeni zubi. Dobacit ću ti maramu kradom Da vrat zaštitiš dugi. “Ne bježi”, bjesnit će vjetar, “Nećeš se oteti lako!” I zaskočit ćete pod suknju – Pűt bijela bljesnut ce zrakom. Ti zgrabit ćeš vjetar za gušu I koljenima ga stiskati glatkim Sve dok trzaji vjetra Ne postanu posve mlaki. A zatim ću, tiho, u pjesmi, Otškrinuti oblake lake, I ti ćeš prosuti kose U zlatne sunčane zrake. Tisuće svjetlosnih strijela Kroz srce će ti sinut. Od nožnog palca do čela Nevidljiva vatra će liznut. Osjetit ćeš u svakoj pori Svjetla svilene lasi, Vrh tvojih stidljivih dojki Dvije maline divlje će rasti. Osjetit ćeš pod čaškom pupka Sve ukrug slatku toplinu, I kao kad dijete kamenčić Baci u vodu mirnu; Krug za krugom topline Krv će širiti vrela – Sve dok ne dodirneš sebe Izvan granica tijela.
Се прелева чашата на ноќта. Истура пороен дожд. Ноќ и дожд. Дожд и ноќ. Ивернаж. И една жена сама во ноќта и ивернажот. Под далечниот татнеж на там-тамите змијулесто се извива на дождот како во прегратки на маж. Една жена во ноќната стара и чкрипава кола, една жена од бучавата на дождот пробудена, една жена од радост излудена — танцува во ноќта, на дождот, сама и гола. А дожд врне како лекување на тешки рани, како ослободување од темни сили и страсти, врне како шепотење, како милување: Стани! Расти! Дожд врне и нема крај на овој ивернаж, додека жената змијулесто се извива на дождот како во прегратка на маж. Дожд врне и чудни приказни плете, како раѓање и плач на првото дете.
Нисам престао мислити на тебе, Волео бих ти ово рећи. Желео бих ти написати да се желим вратити, да ми недостајеш и да мислим на тебе. Али не тражим те. Чак ти и не пишем. Не знам како си. Недостаје ми да то знам. Имаш ли планове? Јеси ли се данас насмешила? О чему си сањала? Да ли си се одјавила? Где идеш? Имаш ли снове? Јеси ли јела? Хтео бих те пронаћи. Али ја немам снаге. А немаш ни ти. И онда узалуд чекамо. Размислимо о томе. И запамти ме. И запамти да мислим на тебе. Да, не знаш, али ја живим сваки дан, оно што пишем, пишем о теби. И запамти – потрага и размишљање су две различите ствари. И мислим на тебе Али не тражим те. Чарлс Буковски
Težak san, tihi korak Mrtav mrak, curi oblak Beskucnik koji traži Zbir znakova po prašumi A tvoje ruke su nežne Lako spuštaš ih na mene Tvoje reci su jasne Samo treba da ti verujem i proci ce Ja ih nikad ne bih sanjao Ali neko tera me na to Nemam izvor svetlosti Na vidiku samo mrak Crna krpa preko ociju Ja se plašim da je skinem Nema razloga za bolji svet Sve što smislim stvorim ga za sebe Al' protiv sebe... Ja dobro znam šta radim Al' ne znam zbog cega Sve dobija drugu boju i miris Koliko puta sam krenuo iz pocetka I stigao do istog prokletog mesta Moje vreme prolazi I nemam ga još mnogo Moje vreme prolazi A ništa nisam stigao da naplatim Strah ili strepnja Kradem ti misli Radim protiv sebe..
„Секој човек си го планира некако животот. Но никој не знае кај згрешил кога ги повлекувал правите и криви линии, допирните точки, острината на аглите. Не може ни со сигурност да се објасни кај му измрдала либелата. Можеби некој ден ќе го открие тоа, но ќе го открие кога не ќе може нешто да измени”. -Петре М. Андреевски.
"Размислувам за зборовите и како да ти кажам нешто силно како те сакам а да не ти кажам дека те сакам." - Витомирка Требовац