Дали и колку често обрнувате внимание на рокот на прозиводите што ги купувате? Јас често обрнувам внимание на рокот, особено на млечните и сувомеснатите производи. Исто така и на рокот на детска храна. Се случува и да не го погледнам рокот, ама тоа се случува кај оние производи кои што често се трошат во продавниците каде што пазарувам. Еднаш ми се случи да купам чоколадо со изминат рок. Кога отидов да го вратам, ми дадоа друго.
Обавезно проверувам рок на траење на сите производи, од прехрана, козметика, па се до батерии и такви некои работи. Многу ме нервира кога некои производи немаат означен рок на траење, а многу често продавачите ја чистат ознаката или ги одлепуваат македонските декларации на козметичките производи (нели таму е впишан рокот). Сепак обрнувам големо внимание на тоа. Што е сигурно, сигурно е.
Вчера се деси тоа со млекото. Или со водата, во пакување од млеко што ја купивме требаше да кажам? Рокот си беше океј, еден врз друг ставен де. Не знам дали бил преправан, не ме ни интересира, битно е што сме живи и здрави сите по дома зашто во спротивно млекарата ќе одговараше за масивно труење. Погадно нешто во животов немам видено.. Инаку, јас ретко кога пазарам, најчесто тоа го прават моите, така да, они се тие кои пазат, јас не.
Нормално дека внимавам, но некогаш се случува производот да е расипан и покрај тоа што рокот не му е поминат. Последен пат ми се случи такво нешто со некоја вакумирана печеница од КАМ (не се сеќавам чие производство беше). Досега не ми правеле проблем за враќање на некој производ, макар и да е отворен. Секогаш ми даваат нов во замена.
Одамна, сестра ми купи кечап на Витаминка. Рокот беше во ред, ама кечапот беше кисел. Татко ми и рече да оди да го врати и да и дадат друг. Кога отишла да го врати, продавачот и рекол - прво треба да се јавам во Витаминка и да прашам дали може да ти дадам друг кечап. Сестра ми му го остави кечапот. Оттогаш не пазаруваме во таа продавница.
Не внимавам многу, ако купувам нешто набрзина, рокот нема ни да го погледнам. Знам дека не е добро, и тоа за мене, не за некого.
Никогаш... освен ако не купувам прехранбен производ и ми е нагласено да го погледнам датумот. Минатото лето си користев крема против пеѓите што ми се направија на носот од сонцето. Ми мирисаше некако чудно, ама си реков дека за пеѓи и така си мириса. По една недела ми ја снема. Ја правашав мајка ми и ми рече дека ми ја фрлила зошто и бил поминат рокот. Сеедно, мене пеѓите ми исчезнаа.
Сеедно е дали има рок или нема. Секако и од продавницата кога ќе ги вратат производите со поминат рок (млеко, кечап...), од самите фирми го бришат рокот и им ставаат нов, или го замачкуваат, така да никогаш неможеме да бидеме сигурни од кога е, за жал..
Редовно проверувам дали е изминат рокот затоа што тие производи со изминат рок се отровни и јас не сакам да се трујам!
Имам навика да го погледнувам рокот. Во продавницата што ми е овде во населбата се има случено повеќе пати сок, пиво, колбаси, грашок и такви работи да се со поминат рок. Среќа што татко ми обавезно го гледа рокот па на време приметивме. И од тогаш ми стана навика во секој маркет обавезно погледнувам рокот.
Не секогаш го гледам рокот на траење иако треба тоа почесто да го правам иако пазарам во проверени маркети.Проверувам кога ми изгледа нешто сомнително најчесто кога има прашинка на производот
Стандард правило ми е кога купувам нешто обавезно да проверам дали има рок. Доколку рокот е при крајот не го купувам производот. Не би сакала да се трујам со храна.
Имавме едно пиво во фрижидер пластично од големите и јас одвреме навреме ќе се напиев и вчера го отворив голтнав 3-4 голтки и кога гледам многу изветреано ми делуваше како вода го проверив рокот гледам истекол 10 дена!! Ме фана страв и еве денес цел ден од психата како да ми се лоши како стомак да ме боли страв ми е да не ми биде нешто.
Внимавам многу на рокот. Производ што го користам кога е поминат рокот е единствено чоколадото. До сега ми се нема ништо случено. Друго што и да е, без разлика колку и да му е поминат рокот, веднаш го фрлам.
Секогаш го проверувам рокот на производот кога пазарам. Сепак, не значи дека ако рокот се уште не е изминат, производот не се расипал! Во еден од поголемите маркети во градот каде што живеам, пред мене се одвиваше операцијата "промена на датумот на траење на производите", т.е. се бришеше фабричкиот печат и на лице место се ставаше нов.
Сум налетала на неколку производи со поминат роккога ми се случувало набрзинка да си купам и да не го проверам рокот..И сум приметила обично омие производи по маркетите кои се на акции се со поминат рок но секако не сите