Колку гордо го искажуваш своето не знаење Може да се земе жена од друга вера, но да верува во Бога. Da žena bude muslimanka ili kitabijka (kršćanka ili židovka) koja je ubijeđeni vjernik, ali nas islam podstiče da biramo muslimanku vjernicu, jer će ona biti čestita majka tvoje djece, pomagat će ti u svakom dobru, kao što Vjerovjesnik, Allah mu mir i spas darovao, kaže: “Uzmi vjernicu i usrećit ćeš se.” (El-Buhari, 4802 i Muslim, 1466).
Иако на темава сме со тотално спротивни мислења, во случајов не можам а да не се согласам. Се тоа се теолошки експерти како не разбираш
Нема сила на овој свет што може да ме натера да сменам вера. Макар и да умрам во најголеми маки ќе умрам како христијанка.
Оној што не ја почитува својата вера , уште помалце ќе ја почитува туѓата. Ова го кажуваше и моја соседка , муслиманка. Пре би да ме снема, отколку да сменам вера.
Никогаш не би ја сменил верата, во никој случај.... Незнам зошто и каква потреба би имал некој да менува вера... Глупости.
Оној што не ја почитува својата вера , уште помалце ќе ја почитува туѓата. Почитувам свое , не се мешам во туѓо и не верувам во туѓо.
Во ред, го сфатив тоа од претходниот пост. Но друго те прашувам сега, дали ти би сакала твојата сосетка муслиманка да ја смени својата вера и да поверува во Исус?
Не знам што не ме разбра. Нека верува во што сака, јас не верувам во тоа. Како што јас не би сакала да сменам , нема зошто и она да менува. Како што ти сакаш да убедиш не се молам пред икони , јас не ја убедувам да не верува во Алах.
Исус вели: „Јас сум Патот, Вистината и Животот. Никој не доаѓа до Татко ми, освен преку Мене“ (ев. Јован 14:6, Библијата) Дали ти веруваш во оваа изјава на Исус? И ако веруваш, дали ти сакаш твојата сосетка да дојде кај Бог или вечно да биде одвоена од Бог?
Јас ја сменив мојата вера и од атеист станав христијанин. Зошто имав потреба? Па не знам дали би го нарекол тоа „потреба да смениш вера“, ама едноставно откако дознав некои научни аргументи дека има смисла Бог да постои, поверував во постоењето на Бог. Разумот силно ме убедуваше дека Бог постои и не можев да одам спротивно на мојот разум и фактите. На овој начин ја сменив мојата вера од атеист во неутрален верник во Бог (теист, но се уште не христијанин) Потоа во мене се роди желба да истражувам повеќе за Бог. Дискутирав со разни верници, го читав Новиот завет и го истражував христијанството и увидов дека тоа е вистина, дека Исус навистина постоел, чекорел на Земјава, дека многу мудро проповедал, увидов дека исполнул стотина пророштва од стариот завет и со тоа потврдил дека Тој е Месијата и најпосле увидов дека Тој навистина воскреснал од мртвите. Не можев да останам рамнодушен на овие вистини и ја положив мојата вера во Него. На овој начин од неутрален верник во Бог станав христијанин. И не верувам дека направив глупост, напротив, таа промена ја сметам за најважната промена во мојот живот. Таа промена на вера ми даде вечен живот.
Зошто одвоена ? Мислам дека си премногу опседнат со темава... Кога ќе прочитам Библија реков ќе кажам севкупно мислење.На цитати не одговарам. За сега оставам да ме води срцето , како и каде да се молам. Никој не ми наметнал , верувај!