Промена на столицата

Дискусија во 'Бебе' започната од blond, 13 февруари 2012.

1. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Фала ти многу! Ќе го земам веднаш.

2. stefani.i.t

stefani.i.t Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2016
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    12
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    Zdravo mamicki imam edno prasanje do vas..Imam bebe 8 meseci..Ja hranam so aptamil uste od 40 dena zatoa sto jas odma go izgubiv mlekoto,pritoa sekako pocnavme I so sekakvi kasicki od oblasta sto smee spored vozrasta,Kako I izlegoa prvite zabcinja stolicata I se promeni na mn loso,ima premnogu tvrda stolica I pomagam nezno so toplomer ponekogas,I davam slivi I se od ovosje sto e korisno za Toa I nikako da se popravi,dali mozete nekoj sovet da mi dadete nesto sto vi pomognalo?

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.736
    @stefani.i.t немој со топломер никако, прво може да повредиш нешто, а второ полошо правиш се учат цревата на таков начин на олеснување и стануваат мрзливи. Во краен случај има глицерински мини клизми за бебе, наменети за тоа, а не топломерот. Набљудувај која храна и предизвикува тврда столица, намали банана, ориз, компир и слично, давај компот од слива, давај круша, просо, домашна супа прави, а можеш и за пробиотик да се консултираш со педијатар.

4. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Ние имавме запек цели 6 месеци секој божји ден,и немав друго чаре послушав патронажна го какав со топломер инаку кај ќе ни беше крајот ништо не помагаше.

Е сега ниту мрзливи црева доби ниту повреда,од кога почна да биде активен и да го дохранувам си кака сам и по 3-4 пати на ден.

Бојата е различна секогаш може и во денот три бои да смени и тоа е од самата храна,а не дека е настинат или гладен.
    Зелена кака имавме цели 2 месеци секој ден,па ваљда не бил гладен и настинат 2 месеци.

Ете тоа е моето макотрпно искуство во врска со ова.

5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Мајки веќе 5 дена беба е со течна столица. Кака од 3-5 пату на ден, течно, не прозирно, туку кашесто. Пробиотик давам, ама не гледам промена. Инаку е во добра општа состојба, весела е, јаде како и секогаш со плачење, млеко и чајче пие, си игра, ама столицата е непроменета. Ножињата не и се ладни, настината не е :^) Стварно не знам што е. А пролив како се распознава?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    да не си сменила нешто во исхрана?
    нешто ново даде?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.803
    Допаѓања:
    202.801
    Заби. Се лачи повеќе плунка и столицата е потечна. Така беше кај големиот, секој заб со течна столица и црвено газе го вадеше.
    А пролив е ако има повеќе течни столици во краток временски период, поточно во рок од еден час ако се искака течно повеќе пати.

8. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Еве веќе цела недела се стори. Нормално ли е толку долго од заби да трае?:worried: Давам провен, но исто е. Во ден има 4-5 столици, претежно течни. А, да пред некој ден и газето и беше црвено, го средивме.
    @joy1 Некој ден пред да почне ова, дадов боровинки. Друго нема ништо претходниот. Сега воведувам и нови.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.803
    Допаѓања:
    202.801
    Кај моево траеше додека да излезат забите. Ќе излезеа, се нормализираше, па пак почнуваше. После година беше, кога почна да вади четворки, па за тројките и за петките нешто помалку.

10. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    514
    Колку столици на ден се нормални кај бебе 2 ипол месеци?
    Вчера вечер ми се искака 3 пати во текот на ноќта после секое цицање малце потечни и денеска до сега 2 пати ама нормални ...давам Биогаја пробиотик ,само на доење е.
    Докторката ми вика дека е нормално.
    Исто така и многу се лигави овој период.

11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Индивидуално е како и кај возрасните. Не секое бебе кака исто. Зависи и од метаболизмот како ја вари храната. Има бебиња буквално после секој подој какаат, некој само 2-3 пати, а има и по неколку дена да не какаат. Ако бебе е весело, јаде, полни пелени и нема тврдо стомаче нема место на паника. Ете и педијатарот ви кажал дека е се во ред.
    Во однос на лигавењето исто така е индивидуално. Еве го моето е 7мес и заби извади и не се лигави. Внук ми е скоро 2г и како река му течат лиги ден денес. Плунката е сосема нормален процес кај бебе/дете зависно кај некој повеќе кај некој помалце. Процесот ви започнува сега,па ќе става раце во уста, па играчки. Во текот на вадење заби самата плунка ја ублажува болката и ги навлажнува непцата. Доколку е поголемо количество на плунка да не те плаши моментот доколку кашла и почне и носе да хрчи т.е. тече. Но, кога би дошло до тоа сепак би било убаво и да се посоветуваш со педијатар. И да знаеш како се појавува процесот на лигавење доаѓа и до некој вид на црвенило и брумчиња ситни околу устата што е сосема нормално.

На VDT2906, Klarisaa и eli25 им се допаѓа ова.
  12. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Мајки моето бебе е еден месец и веќе 3 дена има течна столица малку зеленкаста измешана со жолта?Треба да одиме на лекар и од што може да е таква ?

13. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Мајки ве молам за помош. Во столицата на синко имаше како конче крваво. Столицата е потемна и некако лошо мириса. Не беше какан од вчера.
    Весел е освен една епизода кај 2 часот на неутешно плачење - бевме излезени и се разбуди на непознато место со многу луѓе па мислев заради тоа се вознемири. Штом стигнавме дома се смири и од тогаш е весел си гуга.
    Ставам слика од столицата во спојлер ве молам поискусните советувајте ме дали е ова нормално (имам читано можи да е капиларче) или да го носам веднаш на доктор. Прв пат ни се случува преплашена сум ;( Скоро 3 и пол месеци сме

14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Јас не сум искусна мама, но сепак сакам да те смирам малку. Столицата е можеби потемна бидејќи бебуш не бил какан подолго, а крвта да е резултат на поголемо напнување за да искака.... јас би следела и не би отишла веднаш на доктор,ако се повтоеи неколку пати ќе реагираш и ќе одиш, но мислам дека се ќе е во ред.
    Доиш или на ад е бебе? Даваш пробиотик? Настинато е бебето периодов?

На Mari-Ja и SophiaBella им се допаѓа ова.
  15. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Само на доење сме, давам биогаја секој ден. Настинато не е, супер му беше столицата. Весел е сега, си гуга, не изгледа како нешто да го мачи.

16. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Nema mesto za panika. Krv vo stolica imam citano od alergii na hrana moze da e, samo ova ne izgleda kako nesto takvo. Mislam deka ne e nisto strashno. Se soglasuvam so igle. Prati situacija i ne se sekiraj.

На SophiaBella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    514
    Дали од лигавење на бебето може да се промени структурата на столицата, односно да има лигав секрет и да е потечна ?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.803
    Допаѓања:
    202.801
    Може да е потечна ако има поголемо количество плунка, а лигав/слузав секрет ако има шлајм. Од носето се слева и го голта.

19. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    514
    Многу се лигави а во носот нема ништо...а во каката има секрет :(

20. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Ќе ве прашам нешто, ама немојте да се смеете.
    Децава мои исто јадат, се што му давам на едното и на другото, ама на син ми каката му смрди како да цркнала некоја животиња во близина, не ми е јасно дали е во ред тоа на толку мало дете толку да смрди, а се исто јадат, во исто време и количински и се... Нејзината смрди, ама баш со многу послаб интензитет, неговата е да се онесвестиш, значи кога ќе се искака и да е на другион крај од собата во овој крај смрди и се осеќа.