Здраво на сите. Да ве прашам после ХСГ кога треба да се почне најрано со антибиотиците и колку денови? Во аптека ми дадоа две кутии Цитерал и се зачудив пошто докторот го слушнав после ХСГ ми кажа 5 дена. Малку сум збунета. Фала ви однапред.
Фала ви на сите. Почнав од денес со Цитерал. Сакав да прашам дали успеала некоја од вас да забремени со хидросалпинкс на двата јајцеводи но проодни канали било по природен или со инвитро?
Jas mila. Prethodno 2 invitra neuspesni i eve me sega veke skoro 7mesec vleguvam. Jas pravev 2ro hsg posle neuspesni invitra i skroz bea proodni kanalte, a prethodno isto kako tebe plus athezii plus neproodni voopsto. 9 meseci po hsg ostanav prirodno bremena
Фала ти за утеха. Искрено доста ме исплашија од ситр страна за хидросалпинкс а некако не ми се оди пак на лапараскопија. Првиот пат ми направија адхезиолиза и каналите не ги средија. Дали и ти беше со хидросалпинкс на каналите или само запушени?
Mene mi rekoa ti nema sansi da ostanes bremena so ovie kanali potpisi da vadime. Jas rekov ne potpisuvam nema vadenje nisto osven ako ima cista nekoja. I eve me ti rekov bremena 26 nedela prirodno. Odi kaj tolovski ako si od skopje na hsg uste edno. Hidrosalpings mene mi objasnija deka e od jaka infekcija. Samo od sebe se povlekuva, i so produvuvanje na kanalite. Koga pravese posleden pat laparo-histero i hsg?
Fala ti na sovet. Edno Hsg pravev minatata godina kade shto se pokazha hidrosalphinx na dvata kanali. Potoa pravev laparo (adhezioliza) i histero (pregrada otsraneta). Potoa prvo in vitro neuspeshno. Eden spontan po priroden pat biohemiska ama duri pred prvoto hsg da go napravam. I posle invitrovo na svoja raka reshiv hsg da pravam pak. Se pokazhaa proodni kanali ama pak so hidrosalphinx. I ottuka mi beshe dilemata deka mozhe da bide prechka. No, nema otkazhuvanje. Odime ponatamu, vo borba fala ti ushte ednash. Pozitivno iskreno mi vliaeshe da ne se zatrcham odma po laparo pak. Ako treba ponatamu pak kje pravam. Shto treba kje se pravi.
Nemaj gajle, se ke bide veruvaj. Jas dignav race od invitra i bidna koga najmalku ocekuvav. Pij mnogu caevi i tecnosti. Ako mozes kapkk divo origano pij,se cistat veruvaj mi. Losi se za pienje 3-5 kapki vo supena lazica maslinovo ili med mala lazicka i posle cela casa voda,zasto mnogu luti duri gori ama brzo pominuva.
Src znaci toa e deziinformacija iskreno da ti kazam hidrosalpinksot moze da steti i na plodot mene na hsg mi se pojavi na laparo mi izlegoa sosema neproodnii
Eve pak ke ti povtoram,jas bev so zapuseni kanali skroz ama skroz. Sakaa da gi vadat ne dozvoliv. So istite tie kanali otidov na invitra,bezuspesni. No posle 3 godini napraviv pal hsg i sosema proodni. Se se povlekuva so dobra terapija. Eve ti kazuvam veke 7mesec vleguvam pp priroden pat. Ke ti sliknam otpusno pismo od gak od lapa-his da vidis i poslednoto hsg od kaj tolovski. Me interesira kade pravese lapa-histe? Kaj koj doktor?