Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проодност на јајцеводи (HSG)

Дискусија во 'Бременост' започната од mace12, 29 мај 2011.

1. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    27
    Imam edno prasanje, proleta imav spontan, vo 9 nedela bebeto izgubi srceva reakcija i imav medikamentozen abortus.
    Sega pak probuvame ne se fakja i doktorot mi kaza da napravam hsg slucajno da ne se zapusil nekoj kanal.
    E sega me ineteresira dali moze so spontan da dojde do zapusuvnje na kanal? Citam tuka vo forumov deka na mnogu im kazuvaat posle hsg dva dena pauza i pak obidi a na nekoi i eden mesec da cekaat radi zracenjeto sto e pravilno neznam, deka neli rengen se pravelo, i sto znaci toa stipkanje sto go pisuvate deka pravat pri celiot proces moze glupo prasanje e ama malku mi e strav a sakam da napravam ete i toa da ispitam.

2. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    33.891
    Да, може да се запушат после спонтан за жал, јас сум пример за тоа.
    Само што кај мене беше киретажа, за медикаметозен незнам ама ќе ти го кажам моето искуство.
    После спонтаниот одморивме 3 месеци и почнавме со обиди, арно ама нејќеше. За секој случај си направив хсг и добро е што направив. После киретажата сум имала благо запушување на каналите - среќа беше малку па од самиот процес лесно се отпушија, т.е од течноста.

Во врска со хсг процедурата ич да не се плашиш и мој совет е да си направиш за секој случај.
    Хсг е многу е брзо, дали 1-2 минути лежеш и толку.
    Има некоја минимална болка ама се издржува. Немаш потреба ништо да пиеш пред процедурата ниту па да се плашиш.

На I.Ta му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    375
    Mozes so obidi posle dva dena slobodno,sekako ako e se vo red. Mozno e da imas blago krvarenje i blagi menstrual i bolki od samata procedura. Za da napravis hsg ti trebaat cisti brisevi,i se pravi na 10 den od ciklus.

4. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    35.873
    Мене ми кажаа после два дена обиди.
    Тоа штипкање е баш така, ако не ти се запушени не боли, јас немав ни крварење ни болки после хсг.
    Ти требаат чисти брисеви и седиментација под 12, кај Толовски толерираат под 15.
    @Bubicaljubica од 7-12 ден, мене ми закажаа на 8 ми ден од циклус.

5. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    375
    Mene na 10den isto kaj tolovski. Super pominav ama imav blagi bolki i malku krvarenje. Bidejki jas otidov so naod od gak so zapuseni kanali,i mi rekoa deka ke pustat pojaka doza i pritisok za da ako ne se proodni da gi probijat. Ali sepak bile proodni,ne osetiv nisto. Malku bolki imav doma koga dojdov koga imav taka tockasto krvarenje.

На I.Ta и Anyshka им се допаѓа ова.
  6. Traveler0804

Traveler0804 Нов член

Се зачлени на:
    14 јануари 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки
    Ве молам за препорака каде да правам хсг
    Матичниот лекар ме испрати на Гак на мислење каде препорачаа ХСГ. Тие секако препорачуваат на Гак но имам слушнато лоши искуства од таму па ве молам за друга препорака. Секако ако има некој искуство позиривно и од Гак јавете
    Кај Толовски пријателка има лошо искуство каде поради неточни резултати ја испраќаат на операција а испаѓа дека нема потреба…
    Дали имате искуства во Жан Митрев,Њуборн?? Систина е баш скапа но и од таму може мислење

7. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Најдобро хсг да правиш каде имаат рентген. Така се поточни резултатите. А тоа е само во Толовски, Систина и Плодност. Јас правев во Плодност пред две години и повеќе, задоволна сум. А што читам има многу членки кај Толовски што правеле, како поефтина варијанта и се многу задоволни.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Karande

Karande Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    173
    Јас имам правено во Плодност пред повеќе од две години. Моја препорака, многу професионално и убаво поминав.

9. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    118
    Извинете доколку ви пречам, сакам да ве прашам кој ви го правеше ХСГто во Плодност, како се одвиваше процедурата, дали беше болна?
    Малку ми е непознато сето ова а треба да правам во наредниов период баш во Плодност.

10. Karande

Karande Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    173
    Кога се јавив да закажам ми кажаа на кој ден од циклус да појдам. Не се сеќавам дали ми побараа брисеви и седиментација но јас лично за мене се си имав проверено. За процедурата имав прво припрема оти си побарав со анестезија, не бев сигурна прагот на толеранција каков ми е и не сакав да ризикувам. Кога ме симнаа на рентген го викнаа Др. Христијан Трпчевски да ги намести инструментите и многу брзо се помина. Последно со извештајот од рентген бев кај Таше за да го прочита резултатот. Се е добро организирано со тебе има сестра цело време и ти дава насоки што како треба. Цената со анестезија беше 9000 ден. Не бев целосно успана туку само како полузаспана. Доколку те интересира нешто повеќе пиши ми слободно.

На Black-Beauty му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    323
    Јас во мај годинава правев ХСГ кај д-р Сотир. Моја препорака...
    Немаше ни да одам кај друг доктор да не стигнав до ИВФ...
    Јас имам еден затворена туба и да треба повторно да правам ХСГ, би избрала процедура со анестезија, но сепак инвидуално е..

Цените во мај беа:
    8000 денари без анестезија
    10.000 денари со анестезија

12. Black-Beauty

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    118
    Ти благодарам за одговорот, доколку има нешто повторно ќе ти пишам :inlove::inlove::inlove:

13. Black-Beauty

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    118
    Ти благодарам за одговорот.
    За прегледи одам кај д-р Владко, со него треба да се договорам за кога да правиме ХСГ, но не бев сигурна дали ја прави избраниот доктор ичи си има друг тим за хсг.

14. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    323
    Мислам дека сите доктори во Плодност работат и ХСГ заедно со специјалист радиолог. Сега не знам дали имаат и кој е радиологот...

15. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    11.438
    Колку време после спонтаниот имавте обиди?

16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    33.891
    После 3 месеци од спонтаниот почнавме пак со обиди

17. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    11.438
    Мислев колку време не успеваше бременост па направи хсг?

18. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    33.891
    Извини, не сум те сфатила
    Се обидувавме околу 9-10 месеци после спонтаниот кога решив да направеме хсг, хормони и спермограм

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    35.873
    Толовски најдобри.

На Bubicaljubica, princessgirl47 и Ladyme им се допаѓа ова.
  20. BiljaJean

BiljaJean Нов член

Се зачлени на:
    12 ноември 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки,
    Неделава требаше да се закажам за хсг кај Толовски, направив седиментација на трет ден од циклус, која испадна 16, и ми кажаа дека покачена и мора да се консултирам со матичната. Што би било следно? Ќе треба да чекам еден месец па да повторам крвна слика? Има ли некоја слично искуство?
    Инаку брисеви, пап и хормони се во ред.