Здраво, дали знаете дали може да се прави хсг а притоа на брисеви да е покажано кандида? Мене матичната ми рече дека можам да направам хсг со тоа што користев Дифлазон 1 недела и Канестен 3 вагиналети. Денес на 5ти ден од циклус седиментација 12.
Подобро излечи ја кандидата па прави хсг, и повтори го брисот само за кандида. Кај Толовски толерираат седиментација и под 15, некаде читав под 10-12.
Вчера направив хсг, каналот што го имам е прооден, на извештајот ми запишаа дека се е уредно. Сепак матичната не се согласува она гледа мал септум на матка за кој смета дека треба да се корегира со хистероскопија. Затоа сабајле ми закажа термин на Гак за да побарам и второ мислење. Докторката на Гак ме прегледа и со вагинално ехо, сега се плашам дали е дозволено ехо преглед следен ден после хсг бидејќи нели не е препорачано односи 2 дена. Дали знаете дали е дозволено ехо следен ден после хсг?
Mislam deka ne bi trebalo nisto da ti se sluci, sepak e samo kratok pregled. Dali ti pisaa antibiotik preventivno posle hsg i kade go pravese hsg-to?
Матичната ми рече да не земам антибиотик бидејќи претходно лекував бактерија со антибиотици. Ми рече покриена сум нема потреба (на брисеви ми покажа само кандида). Прегледот ми беше кај Толовски а матичната ја вбризгуваше течноста за хсг-то. И јас се мислам се уште дали на своја рака да земам доксицилин.
Матичната дојде со тебе кај Толовски? Значи само мојава ништо не ја интересира. Мене течноста ми ја вбризгуваше постар висок човек ваљда е гинеколог таму.. и снимката ми испадна лоша ептен
Да матичната дојде ама она соработува со Толовски. Ти пиеше ли антибиотик после хсг? Јас 10пати ја прашав ама ми рече немам потреба. И не знам дали не си направив проблем со ехо прегледот 1 ден после хсг-то, воопшто не ми текна да прашам дали е дозволено
Да, цитерал ми препишаа 5 дена ги пиев. Не верувам дека би имало проблем за ехото. Сепак односи е друго и можеби се препорачува два дена потоа ради инфекции не верувам дека е страшно што си направила ехо
Jas napraviv hsg kaj dr bojadziev vo sistina, bolka kako za ciklus, samo vo momentot, dodeka pustase kontrast. Proodni mi se kanalite, preventivno mi pisa citeral 5 dena. Sea samo, so gospod napred.
Која ти е матична ако не е тајна? Исто така тоа седиментација како се испитува дали на комплетна крвна слика го има или треба посебно да се нагласи и како го пишува тој параметар на крвната слика? и уште ме интересира за ХСГ кога го препорачува доктор дали откако ќе се направат други испитувања или е дел од првичните испитувања кога се пробува за бременост? Не сум многу упатена во работите а немам ни многу време да читам па затоа вака прашувам.
Матична ми е Кристина Парталовска, седиментацијата е дел од стандардната крвна слика, така што можеш комплет крвна слика да си испиташ со упат од матичен или да отидеш во Биотек или Авицена на приватно само седиментација да испиташ. ХСГ може да ти предложи доктор ако имаш причина но и ако сакаш самата може да си закажеш.
Ако матичната соработува со Толовски, инаку не може на сите матичните да дојдат кај што правиме хсг. @emilijaem47 јас правев кај Толовски и ми препишаа цитирал 5 дена, дома имав амоксиклав, ги прашав дали може да ги пијам, ми кажаа ок.
Vo petokot pravev HSG vo sistina. 12300 e bez anestezija. Anestezija nitu mi ponudija. Imav spremni dokumenti od bris i od krvna slika no nikoj nisto ne mi pobara. Snimkata bese odlicna no luge boli premnogu. Jas bev tolku opustena mi kazaa zeni sto pravele deka ne boli. Si legnav kako da e najmnormalno i naednas shok. Postapkata trae mn kratko mozebi se sekundi vo prasanje no mene mi se cinese vecnost. Sekoe iskustvo e razlicno, no moeto bese uzasno. Pritoa doktorkata kaza deka kanalite se cisti i deka se e vo najdobar red. Personalot e super dokolku odite tamu nema da pogresite.
Ако се секунди во прашање зошто анестезија. Плус каква анестезија, целосна ли за ова стават? Ајде поминало, плус се е добро најважно.
Iskreno ne znam kakva anestezija. Mene maticniot ginikolog mi preporaca dr klinika no tamu me odbija bidejki sum alergicna na Penicilin i me prepratija vo Sisitina bidejki imalo anesteziolog. Taka mi bese kazano taka postapiv, a i spored toa so spomnaa anesteziolog ocekuvav deka ke ima anestezija. Inace da imase takva ponuda i da znaev deka tolku mnogu ke boli sekako deka ke izberev so anestezija. Dva dena posle HSG uste osekav bolka. Najbitnoto e deka bese uspesno napraveno
Sekoj ima razlicno iskustvo moja pretpostsvka e deka mozebi mene mi bile zapuseni kanalite pa zatoa me bolelo. Doktorkata kaza deka e se vo red ova se samo moi pretpostavki. Kaj Tolovski me odbija poradi toa sto sum alergicna na Penicilin. Celosnata postapka kratko trae dodeka si legnal treba da stanis. Sepak mene radi bolkite mi se cinese vecnost.
Јас не бев сигурна дека сум алергична, и така отидов. Никогаш не сум примила пеницилин. Сега за други работи што требаше да правам некои испитувања ме вратија и се тестирав 3 дена.
Vrska nemam. Jas mislam deka nema vrska penicilinot no ne mozam da tvrdam. Koga se javiv za da zakazam vo tekot na razgovorot me prasaa dali sum alergicna na nesto. Koga kazav Penicilin panika. Barajte druga klinika mi rece sestrata. Se javiv kaj maticnata ja prasav kaj da odam sto da pravam rece javi se vo Sisitina tamu ima anesteziolog. Koga se javiv vo Sisitina prvo so kazav alergicna sum na Penicilin, sestrata vika nema vrska toa. Uste im se cudam zosto ne sakaa da me zakazat ama ete srediv vo Sistina.