Pa i jas ne znam kakov sostav ima tie mi predlozija da zemam kontrast i da ispitam dali sum alergicna i dokolku ne sum da pravam. Edinstveno vo takov uslov bi prifatile da mi napravat. Mene toa iskereno mi zvucese ko naucna fantastika i stvarno nemam veke zivci poso sve e nekako na turkanje. Zatoa odma ja prasav maticnata za sovet. Sistina mi bese edinstvena opcija no ispadna super. Ni brisevi ni krvna slika nikoj nisto ne mi pobara. Site se labavi, ubavo ke ti objasnat sto u kako, fala Bogu se se zavrsi vo najdobar red. Od mene topla preporaka za Sistina.
Брисеви секако треба да имаш чисти лично за себе, за во случај да имаш бактерија да не се пренесе во матката. И мене кај Толовски ни брисеви ни сеиментација не ми побараа, само кога се јавив да закажам ме прашаа колку ми е седиментацијата.
Земав примерок од контрастот од кај Толовски во шприц и во Систина испитав за алергија. Тогаш беше околу 4000 ден ама одамна е пред 4 год.
Здраво женски ќе правам hsg ве молам искуство? Дали е болно дали со целосна анестезија, колку време трае?
Jas imam praveno, bolka kako za ciklus, traese kratko, valjda deka mi bea proodni kanalite nz... No i megjudrugoto imam visok prag na tolerancija na bolka retko pijam analgetici...taka da... kaj sekoj razlicno...
i ne e so anestezija vo sistina pravev. I mislam deka nema potreba od anestezija posto intervencijata e mn kratka procedura...
Здраво, на колку време се препорачува да се направи хсг? Имам правено јуни 2024 не останав природно и прва инсеминација во јануари 2025 е неуспешна. Иначе еден канал ми е прооден. Поздрав
Нема да ти бараат. Се повторува само ако има индикации, неуспешни обиди после царски рез, недај боже спонтан со киретажа...
Здраво, имав вонматерична бременост на лев јајцевод, структурата уште стои и др вели дека може да се извади лапроскопски цела туба ама друг доктор ми рече прво да испитам проодност на канали па тогаш да видиме дали има потреба од отсранување бидејќи и со контрастот можело да се оддели таа структура. Планирам да одам во Систина, дали знаете која е цената и процедурата?
Здраво девојки. Се надевам ќе имам брз одговор со оглед на тоа што не е активна многу темава. Препорачано ми е HSG од не знам која причина (во суштина знам, ама ајде). Докториве не се разговетни воопшто, сама трагам и барам. Се јавив сега во Толовски, ми рекоа само со седиментација ок на 8ми ден (тоа за мене е задутре), не ми спомнаа брисеви, а матичната ми рече ќе треба кога се договаравме (ова пред 2 месеци), што тогаш и ги направив, ама си немал ѓаволот работа - ми искочи друга интервенција. Тогаш беа уредни (и секогаш е така, мислам дека сум меѓу среќните што никогаш не сум имала мака од тој тип). Е сега имам четири прашања: 1. Дали е хигиенски ок во Толовски? Малце си имам ОЦД искрена да бидам. 2. Дали брисевиве сепак мораат? 3. Дали веднаш кажуваат резултат? 4. Дали е ок докторот што ја прави постапката?
Моите брисеви беа 3-4 месеци стари кога бев, седиментација ми беше 7, бев на 10 ден така се погоди споен викенд со понеделник, Толовски е прекрасен човек (и плус имаше гинеколог и он океј све со ракавици) , комуницира објаснува ти кажува што како е постапката. Според мене е океј чисто, дава цефалексин терапија после тоа превентивно како кај сите хсг. И веднаш кажува дали се проодни или не и дава снимка.
Јас правев кај Толовски, задоволна сум, брисеви не ми побараа, ама добро е да си имаш за тебе чисти брисеви, за во случај ако имаш бактерија да не се пренесе на матката, веднаш кажуваат дали се проодни или не и ти даваат извештај и ренген снимка.